Traseiştii ”progresişti” ai politicii gălăţene. Preşedinţi de cursă lungă (FOTO)

Traseiştii ”progresişti” ai politicii gălăţene. Preşedinţi de cursă lungă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Dan Dobrea - fost vicepreşedinte PSD, Viorel Mînzu - fost membru ApR, apoi PSD, Vergiliu Vals - fost şi actual membru PSD, Marius Stan - fost vicepreşedinte PNL, Eugen Chebac - fost vicepreşedinte PD, fost vicepreşedinte PSD, fost preşedinte PP-DD - sunt doar câţiva dintre cei care au condus la Galaţi destinele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR). La ora actuală, cel mai vocal şi vizibil reprezentant al "progresismului" gălăţean este viceprimarul Picu Apostol Roman. După 15 ani petrecuţi alături de Eugen Durbacă, un stagiu de preşedinte al filialei locale a PP-DD şi multe trădări, a ajuns la cârma organizaţiei municipale a UNPR Galaţi, deşi se manifestă ca un activist PSD.

Chiar dacă suntem în carantină prelungită din cauza pandemiei, n-ar trebui să uităm că tot ce avem, ce am fi putut avea ori ceea ce ne lipseşte acut reprezintă rezultatul ultimilor 30 de ani de guvernare locală şi/sau naţională. Reprezintă deciziile, acţiunile sau inacţiunile celor care, de 30 de ani, conduc destinele politicii gălăţene! După ce aţi putut afla "Cine trage sforile în PSD Galaţi", "Ce-a fost şi ce-a ajuns PNL", "Ce ne lasă moştenire Eugen Durbacă, omul-partid" şi „Cine sunt urmaşii lui Traian Băsescu la Galaţi”, continuăm serialul nostru "Preşedinţi de cursă (foarte) lungă" cu UNPR, partid care, în această lună, sărbătoreşte zece ani de existenţă.

"Nu suntem un partid de oportunişti"

"Este un partid al nemulţumiţilor, dar nu neapărat al nemulţumiţilor din PSD sau din PNL. Este un partid al celor care îşi doresc ceva mai mult", declara, pe 17 mai 2010, în ziarul "Viaţa liberă", preşedintele organizaţiei judeţene UNPR Galaţi, Dan Dobrea.

Pe 1 mai 2010, UNPR se lansase oficial pe scena politică românească, alegându-şi conducerea: Marian Sârbu - preşedinte naţional, Gabriel Oprea - preşedinte executiv, printre cei 15 vicepreşedinţi fiind şi tecuceanul Laurenţiu Chirvăsuţă, ajuns senator datorită PSD.

Un trecut în PSD avea şi Dan Dobrea: "Am fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD până în 2004. Din 2005, nu am mai activat pe scena politică, din motive personale. Am fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi - parte a Direcţiei de Ape Prut, timp de patru ani şi jumătate", ne declara liderul UNPR, care, în septembrie 2003, fusese naşul de cununie al uneia dintre fiicele senatorului PSD Ilie Plătică-Vidovici.

"Din cauză că mediul politic în ultimii 20 de ani nu a făcut mare lucru să schimbe faţa acestei ţări, încercăm să dovedim că putem să facem politică şi altfel, mai mult în slujba cetăţeanului, şi mai puţin în slujba sau folosul nostru. Dorim să schimbăm faţa acestui oraş, care, din păcate, a stagnat în ultimii 20 de ani din punct de vedere economic, social şi are foarte multe probleme. Nu suntem un partid de oportunişti. Dacă am fi fost oportunişti, probabil că ne-am fi regăsit în alte partide", mai spunea preşedintele Dan Dobrea, în urmă cu zece ani.

Primul abandon

Tot în mai 2010, Viorel Mînzu, la acel moment rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", era prezentat drept liderul organizaţiei municipale a UNPR Galaţi. Acesta avea, la fel ca Dobrea, o experienţă în PSD (în perioada 2000-2009), partid în care intrase pe vremea când era deja consilier judeţean ApR.

În noiembrie 2010, Viorel Mînzu demisiona din UNPR, din cauza "slabei legături dintre conducerea centrală a partidului şi cea locală".

Potrivit lui Dan Dobrea, şefia municipalei a fost preluată de Florin Spătaru, iar apoi de Vergiliu Vals, şi acesta tot fost membru PSD.

Partidul preşedinţilor impuşi de Gabriel Oprea

Pe 25 noiembrie 2011, Eugen Chebac era prezentat de însuşi liderul naţional al UNPR, Gabriel Oprea, drept candidatul acestei formaţiuni la preşedinţia Consiliului Judeţului Galaţi, la alegerile locale din 2012. La acel moment, Chebac încă mai era membru PSD şi preşedinte al CJ Galaţi…

Pe 12 decembrie 2013, Gabriel Oprea venea din nou la Galaţi, de această dată pentru a-l numi pe Eugen Chebac - ajuns între timp deputat PP-DD şi preşedinte al organizaţiei judeţene a acestui partid - la cârma filialei judeţene UNPR Galaţi, în locul lui Dan Dobrea. Acesta urma să devină, din ianuarie 2014, consilierul personal al vicepremierului Gabriel Oprea: "Asta mi-am şi dorit. Încă de acum şase luni, am discutat cu domnul preşedinte (n.r. - Gabriel Oprea) despre acest lucru. Aceasta a fost motivaţia pentru care domnul Chebac a fost desemnat preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului", explica Dan Dobrea.

Filiala municipală era condusă tot de Vergiliu Vals, la acel moment singurul consilier local UNPR al municipiului Galaţi.

Pe 26 septembrie 2015, şi Vergiliu Vals avea să fie înlocuit la conducerea municipalei UNPR, cu primarul Marius Stan. Numirea lui Stan a fost anunţată tot de Oprea, prezent la Galaţi: "A primit această sarcină de la mine - nu aş vrea să îi spun ordin, chiar dacă suntem un partid militarizat - fiindcă este un om foarte serios, un foarte bun primar. Are o echipă foarte bună, foarte puternică cu domnul Chebac".

Cum a ajuns Marius Stan UNPR-ist

S-a întâmplat pe 9 septembrie 2014, zi în care liberalul Marius Stan a semnat adeziunea la UNPR. Profitând de prevederile OUG 55/2014, care le-a permis aleşilor locali să-şi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, Marius Stan a devenit primul primar care a spart gheaţa, întorcând spatele PNL, partid în care a fost, la un moment dat, vicepreşedinte naţional.

"Am ales UNPR pentru că mi s-a părut oferta cea mai bună. Aşa cum am mai spus, mă leagă o prietenie mai veche de vicepremierul Gabriel Oprea, iar proiectele Galaţiului, pe care vrem să le promovăm, trebuie să fie sprijinite de Guvern. Acestea sunt argumente solide pentru alegerea pe care am făcut-o. Or să zică unii: un partid atât de mic? Într-adevăr, putea fi unul şi mai mare, am avut discuţii - e normal, când e mercato, să discuţi cu toată lumea, iar de comun acord cu liderii mai multor formaţiuni politice am convenit că e varianta cea mai bună", declara Marius Stan.

Odată cu Stan, trecea la UNPR şi grupul consilierilor Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD): Marian Alexandru, Marian Avramescu, Monica Dascălu, Ilie Gheţu şi Victor Malinovici.

Lovitura lui Vergiliu Vals

Pe 22 martie 2016, Marius Stan, candidat UNPR la Primărie şi liderul organizaţiei municipale, avea să primească prima dintre loviturile care aveau să-l trimită, la finele anului, pe tuşa politicii şi a puterii: o plecare în masă de la UNPR la PSD.

Vergiliu Vals şi 12 membri ai biroului permanent municipal al UNPR şi-au anunţat trecerea la PSD, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute alături de candidatul la Primărie, Ionuţ Pucheanu, şi de Florin Popa, liderul municipalei social-democrate.

"Este un act de voinţă al unei echipe care a pornit la drum, în 2010, cu principiul că vrem să facem o altfel de politică, cu altfel de oameni. Pas cu pas, am construit o organizaţie bazată pe respect reciproc. Din nefericire, în ultimul an şi jumătate, a avut loc un derapaj brutal. Au apărut oameni mai dubioşi, a căror «notorietate» e generată de faptul că îşi schimbă stăpânii la perioade regulate de timp, probabil pentru a-şi prezerva funcţiile pe care le au. Tot acest derapaj a fost acceptat şi încurajat de preşedintele impus al organizaţiei, domnul Marius Stan. Opţiunea noastră a fost PSD, pentru că din toamna lui 2012 cele două organizaţii au lucrat împreună. A fost o decizie unanimă a acestei echipe, care reprezintă nucleul biroului permanent al organizaţiei municipale UNPR Galaţi de un an şi jumătate. Noi venim la PSD cu tot ce a însemnat UNPR până la OUG 55, contăm pe 300 de membri", a declarat Vergiliu Vals.

Candidatul PSD la Primărie, Ionuţ Pucheanu, a ţinut să le ureze bun venit noilor colegi: "Ne-am întărit echipa!". Întrebat de presă dacă a contat, în opţiunea pentru PSD, faptul că este foarte bun prieten cu Dan Dobrea, fost preşedinte al UNPR şi naşul lui Ionuţ Pucheanu, Vergiliu Vals a negat. A refuzat să spună cine sunt "persoanele dubioase", dar indiciile duceau către Picu Apostol Roman.

Vergiliu Vals a ţinut să spună, însă, că a fost membru fondator UNPR - având carnetul de partid cu numărul 4 - dar că primul partid în care a intrat a fost PSD, în 2003.

"Nu e o dramă"

Aşa a catalogat preşedintele municipalei UNPR, Marius Stan, plecarea lui Vals şi a colegilor lui la PSD: "Nu mă simt afectat, era ceva anticipat. Eram doar curios în privinţa momentului pe care îl vor alege ca să plece. Era mai deranjant pentru noi dacă plecau mai târziu, după ce ne organizam pentru campanie, când se putea crede că au vândut meciul. Într-o democraţie continuă, e opţiunea fiecăruia să meargă la un partid sau la altul. Îmi pare rău de domnul Vergiliu Vals. Normal ar fi fost să aibă o discuţie cu mine înainte, restul ţine de alegerea fiecăruia. Ne bazăm pe oameni care cred în noi, fără datorii, fără obligaţii la nimeni, oameni care au fost şi vor rămâne în UNPR, trup şi suflet".

Trădat şi executat de foştii colegi

După ce a pierdut alegerile pentru Primărie, Marius Stan a avut parte de o "execuţie politică". Atât la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean, cât şi la cea de constituire a Consiliului Local, consilierii UNPR s-au abţinut la vot, alături de aleşii PSD - ALDE (şi PMP), în momentul în care a fost supusă la vot validarea mandatului lui Marius Stan.

Trădat şi umilit, Stan a încercat să-şi ia revanşa. Iar tentativa de fuziune a UNPR cu PMP i-a dat speranţe.

Scandalurile penibile ale unei fuziuni ratate

Pe 29 iulie 2016, Marius Stan anunţa pe Facebook că, prin împuternicirea Biroului Politic Permanent Naţional, a fost numit preşedinte interimar al organizaţiei judeţene UNPR Galaţi, cumulând şi şefia municipalei. Şi anunţa sancţiuni pentru trădători.

"Dl Chebac este preşedintele organizaţiei judeţene, iar dl Stan poate face ce vrea cu ştampila partidului la dânsul în sufragerie", îi răspundea Picu Apostol Roman, prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene UNPR Galaţi.

Şedinţa în care Stan ar fi trebuit să-i pedepsească pe trădători nu a putut avea loc, deoarece sediul partidului era încuiat, iar cheia era la Picu Apostol Roman. Reacţia lui Stan: "Am sigilat sediul partidului, iar o firmă de pază îl păzeşte zi şi noapte".

"În timpul campaniei electorale, domnul Marius Stan nu a dat o apă minerală la partid, dar acum are bani să plătească o firmă de pază şi să ia partidul cu japca. Este de un egocentrism fără margini, la fel ca faraonii, care, când mureau, se îngropau cu întreaga curte", răspundea Picu Roman.

Sub comanda lui Picu Apostol Roman şi a lui Eugen Chebac, UNPR Galaţi devenea, în octombrie 2016, una dintre primele organizaţii din ţară care, printr-o rezoluţie, denunţa fuziunea cu PMP şi îşi exprima sprijinul necondiţionat pentru PSD.

Dar războiul dintre Stan şi foştii colegi UNPR nu se încheiase, chiar dacă instanţa i-a obligat să-l valideze în funcţia de consilier local. Candidatura lui Stan pe listele PMP pentru Senat, în condiţiile în care fuziunea UNPR-PMP era sub semnul întrebării l-a trimis pe tuşa politicii. I s-au aplicat prevederile legale potrivit cărora mandatul de ales încetează odată cu pierderea calităţii de membru al partidului politic pe lista căruia a câştigat mandatul.

Un partid cu prea mulţi preşedinţi

Pe 26 ianuarie 2017, fuziunea eşuată UNPR-PMP a mai generat un scandal. Aleşii locali au ajuns în situaţia de a decide pe cine validează pentru a deveni consilier local UNPR în locul lui Marius Stan. Pe mesele lor ajunseseră două adrese, ambele cu antetul şi cu ştampila UNPR, dar semnate de preşedinţi diferiţi. Un document era semnat de Victor Malinovici, care îşi cerea validarea, adăugând o adresă prin care liderul naţional Valeriu Steriu îl numea preşedinte interimar al UNPR Galaţi. O altă adresă, semnată de Eugen Chebac - reconfirmat în funcţia de preşedinte al UNPR Galaţi de liderul naţional Marian Vasiliev - îl nominaliza spre validare pe Ilie Gheţu, precizând că Victor Malinovici a fost exclus din UNPR.

Comisia de Validare a Consiliului Local l-a votat pe Ilie Gheţu. Victor Malinovici a dat în judecată Consiliul Local şi a câştigat. Pe 24 noiembrie 2018, aleşii locali au fost nevoiţi să-l valideze. Malinovici a depus jurământul, iar la finalul şedinţei şi-a anunţat, verbal, demisia, explicând presiunile şi umilinţele pe care le-a îndurat: "Cum pot să fiu eu partener cu cel care m-a agresat şi m-a înjurat de «morţii mamei mele», când au am crescut singur de la vârsta de 15 ani, şi nici ştiu unde este mormântul mamei".

Picu, "progresistu'"

"Felicitări preşedintelui organizaţiei municipale UNPR Galaţi, Roman Picu, dar şi vicepreşedintelui", era postarea pe care unul dintre apropiaţii viceprimarului, Romeo Marin, o făcea pe Facebook, pe 1 septembrie 2017.

Picu Apostol Roman este, în prezent, cel mai vocal şi mai vizibil dintre activiştii UNPR, deşi susţinerea lui este, trup şi suflet, pentru PSD şi primarul Ionuţ Pucheanu. Rămâne de văzut până când...

 

Citit 16023 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 09:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.