Un Ceauşescu maghiar (II)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Scriam în comentariul precedent că preşedintele Parlamentului ungar a venit în România tocmai pentru campanie electorală, degeaba îl amână autorităţile române! Preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM, cel dirijat de Laszlo Tokes), László Kövér este o figură importantă şi este deci foarte vizibil: după venirea la guvernare a partidului lui Viktor Orbán, Fidesz, el a fost ministru fără portofoliu însărcinat cu… coordonarea serviciilor secrete maghiare! Acum doi ani, demnitarul a fost chiar… preşedinte al Ungariei, din funcţia sa de preşedinte al Parlamentului, înlocuindu-l pe demisionarul Pál Schmitt! De altfel, şi Orbán participa la precedenta campanie electorală a PCM…

Dar să revenim la politica ciudată a Budapestei, care enervează marile cancelarii europene. Ca să scape de ameninţările Curţii Europene de Justiţie, premierul Orbán a asigurat în iarnă că va modifica legile practic antieuropene, iar preşedintele Comisiei Europene, Barroso, şi-a pus atunci obrazul în faţa Parlamentului European că aşa va fi! Guvernul maghiar spera la o nouă tranşă de împrumut de la FMI - vreo 20 miliarde de euro. Întoarcerea fiului rătăcitor dă obraznicului cuminţit praznicul, viţelul cel gras refuzat fraierilor care execută fără să crâcnească sau din conştiinţă comandamentele internaţionale moderne… FMI a replicat însă că "măsurile ad hoc şi intervenţioniste de anul trecut" (introducerea taxei unice pe salariu şi a unor taxe "de criză", impozitarea drastică a băncilor, penalizeaza unor societăţi, naţionalizarea sistemului de pensii private) „au subminat credibilitatea guvernului şi au determinat pieţele şi agenţiile de rating să sancţioneze Ungaria.”

Ce-i drept, şi Orbán s-a prefăcut mai fără putere decât este, cu majoritatea parlamentară de altfel comod asigurată, susţinând că în final el va schimba legislaţia, numai să fie de acord şi Parlamentul! Pentru ca în martie, de Ziua Ungariei, premierul să-şi dea public arama pe faţă, comparând, în faţa a zeci de mii de maghiari, la un mare miting, condiţiile impuse de UE cu… contrarevoluţia sovietică din 1956, asigurând asistenţa, precum Ceauşescu pe vremea când se dădea şi cu Vestul, că va apăra „suveranitatea naţională”.

Barroso a fost obligat să spună acum că Orbán „arată o absenţă totală de înţelegere a ceea ce este democraţia”! În 1956, sovieticii au intrat cu tancurile în Budapesta, au arestat şi ucis civili, dar acum cei care vor ajuta/împrumuta Ungaria au dreptul să condiţioneze ajutorul de păstrarea regulilor democratice. La vremuri de criză, partidele şi metodele extremiste ajung la putere, dar nu trebuie să uităm lecţiile aspre ale istoriei!

Citit 9488 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.