Merele livrate elevilor gălăţeni, bune de dat la porci. Firma contractantă spune că a fost o greşeală la sortare

Merele livrate elevilor gălăţeni, bune de dat la porci. Firma contractantă spune că a fost o greşeală la sortare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zbârcite şi cu greutatea sub 100 de grame – aşa arătau primele mere distribuite săptămâna aceasta în şcolile din Galaţi * „Mai bine suspendăm programul, decât să ne batem joc de copii”, spune Costel Fotea, reprezentantul CJ


Nici măcar pentru plăcintă nu ai cumpăra asemenea mere, poate le-ai folosi ca furaje pentru animale, dar cu siguranţă nu ai distribui asemenea fructe printr-un program naţional derulat după organizarea unei licitaţii deschise pe SEAP! Zbârcite, răpănoase şi minuscule - aşa arătau tentativele de mere pe care le-au primit elevii în primele zile ale acestei săptămâni, fructele fiind distribuite de Mazepa SRL, firma care a câştigat licitaţia. Unele dintre ele erau chiar stricate şi deshidratate, o bătaie de joc pe sume mari, pentru că atunci când e vorba de cheltuit banul public mulţi ştiu că-şi pot permite acest lucru!

Ce scrie în metodologie  

Ne-am informat cum ar fi trebuit să arate de fapt fructele în Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 243/2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 756 din 9 noiembrie 2012: „Merele trebuie să fie întregi, sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, să reziste la transport şi manipulare”.  Standarde pe care fructele date elevilor gălăţeni nu le respectau. În plus, un măr trebuie să cântărească minim 100 de grame. Noi le-am cântărit şi nu urcau mai sus de 80 – 90 de grame bucata!

„Reziliem contractul!”

Fotografii cu tentativele de mere de marţi şi de miercuri au fost trimise de „Viaţa liberă” şi county-managerului de la CJ – Costel Fotea. „Nu am ştiut ce fel arată. E lipsă de respect faţă de copiii noştri. Am vorbit cu distribuitorul şi i-am spus ca astăzi (n. r. – ieri) să suspende programul. Să sorteze merele şi să trimită în şcoli exact fructele pe care ni le-au prezentat ca mostre la licitaţie. Este singura dată când acceptăm aşa ceva. În caz contrar, firma va suporta penalităţi, iar noi vom rezilia contractul. Distribuitorul susţine că furnizorul este vinovat!”, ne-a declarat Costel Fotea. 

Pisica aruncată în curtea vecinului

Am discutat şi cu administratorul firmei Mazepa, Sorin Gheorghiu, care a dat vina pe furnizor. „Cei de la Reghin de unde aducem merele au făcut o greşeală. Eu nu le-am văzut cum au venit, pentru că eram plecat din oraş. În plus, ambalajul nu era transparent ca să vedem dacă sunt stricate sau nu. Astăzi (n. r. – ieri) am suspendat programul şi am pus oamenii să sorteze merele. Le-am spus furnizorilor că, dacă ne vor mai trimite mere care nu respectă standardele, le vom trimite înapoi pe cheltuiala lor. Ne cerem scuze faţă de elevi şi promitem că nu se va mai întâmpla”, a declarat şi Sorin Gheorghiu.

Acesta ne-a mai spus că a cumpărat merele cu peste 2 lei pe kilogram,  fără TVA, pentru că la Reghin este singurul loc unde produsele sunt trimise ambalate cum cere legislaţia. În piaţă, mere asemănătoare se vând 1,5 lei cu tot cu TVA pe kilogram.

Pentru fiecare măr, statul achită distribuitorului 0,37 de lei cu tot cu TVA, deci un kilogram cu 10 mere, a 100 de grame bucata, ar ajunge să coste 3,7 lei cu tot cu TVA. Vă las pe dvs să faceţi restul calculelor pentru a vedea câţi bani se sifonează aiurea.

Citit 7831 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2013 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.