Suntem sau nu pe harta gazelor de şist? Mult zgomot pentru nimic
Foto: Ilustraţie: Costel Popa

Suntem sau nu pe harta gazelor de şist? Mult zgomot pentru nimic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Teoretic, cel puţin vreo 20 de comune din estul judeţului ar putea câştiga bani buni de pe urma concesionării terenurilor către companiile străine care vor să exploateze gaze de şist prin metoda fracturării * Europa fierbe, încercând să stabilească dacă merită sau nu să interzică metoda de exploatare * Practic, Galaţiul stă pe tuşă * Nici măcar una dintre companiile care prospectează în România nu a venit până la noi 


Cel puţin până în acest moment, exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării nu a ajuns, în judeţul Galaţi, decât până la stadiul unei teorii pe marginea căreia să-şi poată face imagine diverse organizaţii protestatare. Nu s-a stabilit nimic concret şi nicio mare companie multinaţională de exploatare, cum ar fi Chevron, MOL Hungarian Oil sau Gaz Public Limited Company, nu a luat legătura, până în acest moment, cu vreo instituţie gălăţeană în vedere desfăşurării de prospecţiuni. Nu s-a discutat nici cu Prefectura – reprezentanta Guvernului în teritoriu – dar nici cu primăriile din zonele unde s-ar fi putut face astfel de prospecţiuni. După ştiinţa primarilor, nici un reprezentat al vreunei companii care să vrea să foreze în solul gălăţean nu a venit să ceară teren în concesiune sau să cumpere pământ de la proprietari. Corporaţia Chevron prezintă, pe site-ul propriu, la capitolul zone de interes, doar o regiune din sudul Dobrogei şi pe cea a Bârladului. Concluzia e simplă: nu s-a întâmplat absolut nimic, deocamdată, în judeţul nostru. Timp ar fi fost din belşug, în condiţiile în care tot Chevron informează pe site-ul propriu că prospecţiuni se fac, în alte zone ale României, începând încă din 2010.

Ce am avea de câştigat?

Evident, multe dintre condiţiile în care o multinaţională ar exploata gaze de şist, în judeţul nostru sau în restul ţării, ar depinde de modul în care statul român ar încheia astfel de contracte. Mingea este, de fapt, în jumătatea de teren a statului nostru pentru că - spre deosebire de SUA unde subsolul aparţine proprietarului terenului - în România este nevoie de avize de mediu pentru forarea după gaz sau orice alt combustibil fosil. Avize ca s-ar putea da doar în condiţii care ne convin. Cu siguranţă o astfel de industrie extractivă ar crea locuri de muncă în oraşe, comune şi sate unde nu s-a mai investit un leu de ani buni. La acest moment, în comunele şi satele gălăţene există circa 10.000 de şomeri de lungă durată, dintre care peste trei sferturi trăiesc din ajutorul minim garantat.

Chevron, companie prezentă în 36 de state, are, la nivel internaţional, aproape 60.000 de angajaţi. Este considerată o companie de mărime medie, la nivel internaţional şi este în extindere. În cursul anului trecut, compania a încasat mai mult de 23 de milioane de dolari. Nu în ultimul rând, operaţiunile desfăşurate în judeţul nostru ar fi taxate şi ar aduce bani la bugetele locale şi la cel de stat. Mai mult gaz extras înseamnă o piaţă de pofil mai bogată. Au perfectă dreptate scepticii care spun că gazul de şist extras n-ar fi al nostru, al românilor, ci al exploatatorului american.

Ce foloase am putea trage noi, în astfel de condiţii? Am putea să cumpărăm gaz şi de la americani, nu doar de la ruşi. Economic vorbind, pe orice piaţă creşterea ofertei este urmată, în scurt timp, de scăderea preţului produselor. Sigur că am putea să exploatăm chiar noi zăcămintele de gaze de şist, dacă am avea tehnologia necesară şi banii de care este de nevoie. Cum nu ne bucurăm momentan de aşa ceva, rămâne în discuţie posibilitatea exploatării zăcămintelor de către multinaţionale.

Ce se întâmplă în restul lumii?

În acest moment, în Statele Unite există circa 50.000 de puţuri de adâncime redusă. Pe viitor, americani preconizează că vor intensifica exploatarea gazelor de şist, inclusiv prin metoda fracturării. Ce au avut de câştigat americanii? Independenţă energetică faţă de ruşii de la Gazprom şi de furnizorii din Qatar. În Europa, exploatarea gazelor de şist prin fractură hidraulică este controversată, încă. Polonia exploatează, iar Germania continuă să o facă, deşi Ministrul Mediului, Peter Altmaier, a declarat în urmă cu aproape două luni că Guvernul ar putea interzice exploatarea prin fracturare hidraulică a gazelor de şist „dacă rezultatele cercetărilor ştiinţifice vor demonstra nocivitatea acestei metode”. Moratorii pentru stoparea exploatării gazelor de şist prin fracturare s-au impus în mai multe state, cum ar fi Franţa sau Marea Britanie. Moratoriu a fost şi în România, dar numai până în luna decembrie a anului trecut.

Ce pierdem?

Ecologiştii au dreptate atunci când vorbesc despre efecte nefaste ale exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării. Tehnica, se bazează, în linii mari, pe injectarea de fluide sub presiune care conţin substanţe toxice în subteran, pentru eliberarea gazelor. Există riscul ca substanţele toxice, cu efecte cancerigene, să se infiltreze în pânza freatică şi să o infesteze, ceea ce ar pune mari probleme pentru sănătatea publică. De asemenea, există riscul apariţiei unor alunecări de teren şi chiar a unor cutremure cauzate de degradarea rocilor, afectate în cadrul procesului de fracturare hidraulică. Consumul de apă pentru fracturarea rocilor - uneori şi 10 milioane de litri pentru o forare – este astronomic. Întrebarea nu este dacă noua industrie extractivă va polua sau nu. O va face, cu siguranţă. Întrebarea este: merită sau nu din punct de vedere economic să ne asumăm asemenea riscuri?

Momentan, doar vorbe şi zgomot

Este perfect adevărat că există, în acest moment, mai multe companii internaţionale care vor să exploateze gaze de şist din solul românesc, prin fracturare hidraulică. Dintre cele cinci acorduri pentru realizarea de prospecţiuni încheiate între statul român reprezentat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi exploatatorii - East West Petroleum Corp, Universal Premium SA, Mol Hungarian Oil and Gas Public Limited Company, SC Expert Petroleum SRL, Clara Petrolem LTD – niciunul nu vizează judeţul nostru. Ar trebui, într-adevăr, să ne întrebăm dacă merită să riscăm sănătatea unor oameni în favoarea bunăstării. Momentan, însă, chiar dacă am avea gaze de şist, nu ni le-a cerut nimeni şi nici noi nu avem cum ajunge la ele!

Autorităţile nu au informaţii

Nici Prefectura şi nici primăriile care ar putea prezenta interes pentru exploatator nu au fost contactate nici de Chevron, nici de vreo altă multinaţională sau firmă românească. Mai mult, pe primarii din teritoriu i-am informat noi cu privire la o astfel de posibilitate, nu Guvernul sau vreun agent economic. Semn că vor fi având companiile intenţii să prospecteze şi să foreze, dar fie nu sunt prea serioase, fie sunt planuri care s-ar putea concretiza într-un viitor îndepărtat.  

„Instituţia Prefectului, ca şi reprezentantă a Guvernului României în teritoriu, nu a fost contactată până la acest moment în niciun fel cu privire la posibilitatea înfiinţării unor exploatări de gaze de şist, pe teritoriul judeţului”, a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

„Eu ştiu că Statele Unite – modelul internaţional de democraţie şi o mare putere economică – exploatează aceste gaze de şist de foarte mulţi ani. Şi nu am auzit de nici un dezastru ecologic, de proporţii, la ei. Noi de ce nu am putea avea aceste exploatări? Nimeni nu a luat legătura cu Primăria din Târgu Bujor şi nici nu s-au făcut prospecţiuni în zonă noastră. Totuşi, e nevoie de locuri de muncă. Şi cunoscând problematica exploatării şi a preţului gazelor în România eu cred că orice ban plătit în plus statului şi orice nouă formă de a ne asigura independenţă energetică este binevenită, mai ales dacă alţii reuşesc să o practice fără probleme”, ne-a declarat primarul oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Gâdei.

„N-am auzit nimic, în acest sens. Nimeni nu a luat legătura cu noi. Este adevărat că în comună este mare nevoie de locuri de muncă, dar la fel de adevărat este că depinde şi cu ce preţ s-ar înfiinţa acestea”, este de părere primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie.

Citit 61505 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2013 11:26

27 comentarii

  • postat de amazon
    Joi, 06 August 2015 22:35
    23.94.52.***
    I desired to make an effort to state my gratitude in your direction and
    this blog that was brilliant! Caring it!
    0
    0
    Raportează
  • Sâmbătă, 23 Mai 2015 18:54
    167.160.127.***
    When there is a handle on these details, it
    is time to start your program. I won't pry them out of your hands of the
    preschooler with the park. Many everyone has short
    of a way of thinking and suppose all they should do
    is exercises for a couple of months and they're going to hold the great body for the remainder
    of their life.
    0
    0
    Raportează
  • Sâmbătă, 21 Februarie 2015 01:44
    155.94.219.***
    hello!,I like your writing so a lot! share we keep in touch more
    approximately your article on AOL? I require a specialist on this space to resolve my problem.

    May be that's you! Taking a look ahead to see you.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Costi
    Joi, 25 Aprilie 2013 12:32
    Se gasesc pe internet o multime de documentare privind efectele gazelor de sist. Puteti gasi oricand pe youtube filme cu apa bolborosind si arzand la suprafata, cu animale fara par si oameni cu cancer. Americanii au dat vina pe acele familii pe motiv ca le-au oferit sansa de a se muta in alta parte si au refuzat. La noi e mai grav, pentru ca nu ne stramuta nimeni in alte localitati, ci vor extrage gazele de sist chiar sub noi, urmand sa ne otravim din plin. Si inca ceva. Chevron si Bechtel nu sunt 2 firme oarecare. Cine are timp sa caute despre ele va gasi destule informatii despre nonorocirile si revoltele pe care le-au produs in alte tari (in special in America Latina), cu sprijinul ascuns al guvernului amercian.
    In anii 80-90, Banca Mondiala si FMI au imprumutat cu bani, la dobanzi rezonabile, o gramada de tari sarace, cerandu-le indirect sa respecte 4 conditii: rezursele concesionate catre Chevron, deszvoltarea catre Bechtel, sa participe in razboaie alturi de americani si sa permita americanilor sa creeze baze militare pe terioriul lor. Pe cat de cunoscut ni se pare acest scenariu, pe atat de vechi este, dar spre deosebire de celelalte tari, noi avem sansa sa privim in urma sa vedem ce au patit altii care au acceptat conditiile.
    1
    0
    Raportează
  • postat de Laura N.
    Miercuri, 10 Aprilie 2013 09:13
    Multumesc frumos, stimate domn, pentru discurs. Mi se pare flatant ca v-ati documentat atat doar pentru dreptul la replica. Chapeau!
    Ma respect prea mult ca sa ma cobor pana intr-atat incat sa va raspund de la acelasi nivel. Dar, da, apreciez mult de tot lectia despre gazele de sist oferita cititorilor.

    Daca e sa va luati valul de ura asezat comod pe capul dvs. si al tuturor care nu sunt de acord cu ideile infipte cu forta de altii in capsor, o sa vedeti ca nu am mentionat ca procedeul de fracturare hidraulica e periculos sau nu. Am indemnat oile care cred tot ce li se spune sa se documenteze suficient, singurei, inainte de a tipa. Si, daca tot tipa, sa o faca in mod organizat. Luati exemplul Bulgariei, daca aveti nevoie de modele. Toate statele care au interzis procedeul au facut-o datorita presiunii publice. In Galati, au iesit la protest maxim 50 persoane. Am fost acolo! "Ce trebuie sa strigam, ma?"

    Ma bucur ca dl. Kolbay a creat o dezbatere, asa se nasc idei si actiuni. Ma intristeaza, insa, sa vad cata ura e in oamenii care se vor de bine, dar care se cred semizei in fata calculatorului. Pana la proba contrarie. Haideti afara, domnule! Haideti sa prezentati discursul pregatit doar pentru a "o pune la punct pe domnisoara aia nesimtita" in fata a mii de oameni. Ce spuneti?


    unu, nimeni nu e gonit. E o alegere constienta, adaptata necesitatilor, reale sau imaginare, fiecaruia. Ne-am obisnuit sa ne comparam doar cu vestul, desi nu avem nici pe departe independenta si mentalitatea lor. Uita-te la comentarii si o sa vezi despre ce vorbesc. Asteptam mereu ceva de la altcineva, injuram mereu politicienii, ne plangem mereu ca nu avem, dar nu venim cu idei viabile de imbunatatire si nu luptam pentru viitorul nostru si al copiilor. Eu inca mai cred ca se poate trai normal in Romania, atat timp cat iti protejezi singur drepturile, iti pastrezi capul pe umeri si iti asumi obligatiile. Sunt aceleasi valori pe care i le prezint si copilului meu. Iar ce alege el sa faca mai departe, va fi decizia lui, nu imputata de niste oamenii de bine care nu stiu decat sa tipe in spatele unui monitor si sa injure pe oricine nu e de acord.
    1
    0
    Raportează
  • postat de unu
    Marți, 09 Aprilie 2013 18:38
    Multumesc celui care i-a raspuns Laurei, m-a salvat de la scris 10 minute :). Exista si informati, si ridicatori de gunoaie ale altora. Multi au fost goniti pe alte meleaguri, Laura - inclusiv subsemnatul.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Ptr Laura N.
    Marți, 09 Aprilie 2013 18:08
    Definiţia generală a gazelor neconvenţionale, gaze de şist (shale gas), se referă la acele acumulări de ga­ze naturale care nu pot fi produse comercial prin tehnologii comune de explorare şi producţie şi care sunt cantonate în rezervoare cu permeabilităţi şi poro­zităţi reduse, ce nu permit curgerea decât prin aplicarea fracturărilor hidraulice şi săpării de sonde orizontale sau multilaterale.

    Explorarea şi exploatarea gazelor de şist a debutat la mijlocul anilor '90 în SUA, unde re­zervele sunt estimate la circa 24,4 trilioane metri cubi. Rezervele pentru Europa au fost estimate între 18-35 tri­lioane metri cubi, iar interesul exploatării lor urmă­reşte reducerea dependenţei de importul de gaz din Rusia. Reticenţa multor state vestice este legată însă de impactul ecologic ridicat al tehnologiei de extracţie - fracturarea hidraulică (fracking). Această tehnologie necesită cantităţi enorme de apă, milioane de litri la fie­care sondă, resursă deficitară în România, pentru ca apa este elementul de baza in fluidele utilizate in fracturare.

    Forajul initial poate consuma intre 65,000 galoane si 6,000,000 galoane de fluide de fracturare. In timpul mediu de viata al unei sonde sunt necesare inca 5 milioane de galoane de apa pentru fractionarea initiala si pentru restimularea fractionarii.

    Aditivii chimici din fluidul de fracturare reprezinta aproximativ 2% din masa totala a fluidului. In timpul vietii unei sonde tipice este nevoie de 100,000 de galoane de aditivi chimic. Acesti aditivi sunt listati in Raportul Camerei Reprezentatilor SUA din Aprilie 2011.

    Uniii dintre acesti aditivi cancerigeni si neurotoxici. De exemplu, benzenul este asociat cu cancerul de maduva, plumbul este asociat cu boli ale sistemului nervos si ale creierului, etilenglicolul este un antigel a carui ingerare poate cauza moartea, metanol (cu toxicitate crescuta), acidul boric ce determina cu bolile de rinichi si 2-butaxietanolul asociat cu boli ale sangelui.

    Marcatori utilizati in fluidul sunt radioctivi si cancerigeni. Timpul de injumatatire pentru acesti izotopi radioactivi variaza intre 40 ore si 5,27 ani (Cobal 60). In general acest acesti izotopi sunt combinati si injectati impreuna.

    Deoarece apa reziduala rezultata din aceasta exploatare contine circa 600 de substanţe chimice, dintre care multe dovedite cancerigene, mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării fracturarii hidraulice. Guvernul român si ziaristii partizani ai exploatarii gazelor de sest, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului 2011 această activitate, Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare in 2012, Danemarca, Olanda, Cehia si Irlanda au instituit moratorii, si de asemenea în Germania landul Westafalia-Renania de Nord. In Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, datorita fracturarii hidraulice, activitatea este momentan suspendată.

    Deci probabil ca in cazul domnisoarei Laura N, N-ul vine de la neobrazata sau nesimtita, altfel nu se explica cum de isi permite sa insulte pe cei care nu-i pupa in fund pe partizanii exploatarii gazelor de sist.Daca nu ai cei 7 ani de acasa, domnisoara ingamfata si aroganta stai in banca ta cu pitipoance goale pe dinauntru si ziaristi dubiosi si vedeti-va de cancanurile si subiectele voastre de doi lei cu care ati intoxicat presa si tara asta. De nevastuici care ar distruge orice pentru profit e plina lumea, du-te si fa umbra pamantului unde ai stat si pana acum, in cercurile voastre de lingai scarbosi ai politicienilor care au jefuit tara asta de 22 ani. Iar in cazul in care o astfel de exploatare incepe in Romania iti recomand sa consumi direct apa rezultata din exploatarea gazelor de sist, poate macar asa se mai curata urgent tara asta de lepre. Dar de unde norocul asta, moiselle Laura N. ?
    0
    2
    Raportează
  • postat de Laura N.
    Marți, 09 Aprilie 2013 11:24
    Cati astia de comentati ati iesit sau ati iesi in strada ca sa subliniati ce spuneti aici?? Ma lasati cu lovitul in aripa si cu ecologismele cand nu sunteti in stare sa puneti mana si sa ridicati o hartie aruncata pe jos de altu` pe premiza: "nu stiu, nu-i al meu, eu sunt ecologist si arunc gunoiul meu la ghena"?

    Articolul e foarte bine documentat (comparativ cu precedentul), destul de bine punctat factual si scris in maniera in care ar trebui scris un articol impartial. Restul sunt speculatii. Teoriile conspiratiilor sunt la moda, stiu. Niciunul din cei care comenteaza aici nu ar lupta, fizic, sa isi apere "viitorul copiilor". Da' asa e romanul, analist.

    De unde stiti voi cat dauneaza exploatarea gazelor de sist? Cati dintre voi s-au informat real despre riscuri, cati ati citit studii facute in zonele afectate, cati ati cautat macar informatii despre ce inseamna gazul de sist?

    Sunteti oi, dragilor. Daca maine vine un nene si va spune ca exploatarea gazelor de sist o sa va mareasca durata de viata cu 20 ani, o sa va schimbati complet comentariile.
    0
    0
    Raportează
  • postat de COBRA-GALATI
    Marți, 09 Aprilie 2013 08:57
    PROTESTUL NOSTRU PT JOCURILE FACUTE DE ANUMITI ZIARISTI CARE TRAIESC DIN COMISIOANE PT A CREA ARTICOLE DE GENUL ACESTA AR TREBUI SA INCEAPA DE AZI INAINTE PRIN SIMPLUL MOD :

    NU MAI GIRATI CU VOTURI PE NICI UN ARTICOL DE PE ACEST SYTE!
    PT CA ACESTA NU ESTE SINGURUL ARTICOL CREAT LA COMANDA!
    ABUNDA CU ARTICOLE DE BAGAT LUMEA IN CEATA,SIDERURGISTII STIU DE CE!

    FELICITARI CELOR CARE AU DOVEDIT PRIN COMENTARIILE LOR CA TIN CU CE A MAI RAMAS BUN DIN ROMANIA!
    ACEASTA SA FIE PALMA VOASTRA : S T O P V O T U R I P E A R T I C O L E V I A T A L I B E R A .
    ps lasatiii sa isi voteze ziaristii articolele!
    1
    0
    Raportează
  • postat de arceloruptincurmittal comp. care se arde in c.u.r deca s-a puna 10 lei in plus la salariul de kkt al muncitorilor
    Luni, 08 Aprilie 2013 19:30
    o sa fie locuri de munca la greu ca in combinat,asa ca nu lasati lacustele multinationale sa pustieze satele Galatene, O S-A SE MUTE TOT VASLUIUL IN GALATI ,TOT O MULTINATIONALA A PRADUIT SI COMBINATUL cu ajutorul prim ministrului de atunci adrian nastase ,acum el este bine mersi cu bani la greu ,jigodia slinoasa,si noi stam si induram ,pe un salariu de mizerie ,din cauza unui incompetent ca bombonel ,asa ca nu aveti incredere in multinationale indiferent ce promit ele,locuri de munca,salarii mari,etc.partea cealalta a medaliei ,regiuni intregi unde nu va creste nici iarba,apa freatica si raurile din zona poluate masiv ,aerul otravit,zone depopulate si pustiite,exemplu cwel mai graitor ,CSG-ul vandut pe nimic,taiat la fier vechi,fabrica de someri,oras plin de someri,salarii care au scazut incontinuu,etc,si toate astea de cand s-a bagat moaca o multinationala ,NU SE MERITA SA VA SCURTATI VIATA
    1
    0
    Raportează
  • postat de unu
    Luni, 08 Aprilie 2013 16:39
    [...] sub 40 posturi permanente. La o teava de ~4000 de mile!

    Asa, ca PS: Atitudinea zeflemitoare nu-ti face cinste, ziaristule.

    PS2: - pt web manager - the character 'less than' is not escaped, therefore truncating comment text after it. FIX IT!
    0
    0
    Raportează
  • postat de unu
    Luni, 08 Aprilie 2013 16:36
    Locuri de munca se vor crea, insa foarte putine vor fi permanente sau semi-permanente. Vin cu oamenii lor. Si in SUA acum se discuta intens daca sa aprobe sau nu Keystone XL pipeline - alta daravela, o teava din Canada pana in sudul SUA sa transporte 'tar sands' - nisip care contine petrol intr-o forma cruda. Si aici au incercat pastila cu "job-uri multe", insa din documentatiile lor reies
    1
    0
    Raportează
  • postat de fonduri ue
    Luni, 08 Aprilie 2013 16:36
    2013 este anul in care Fondurile Nerambursabile Europene se acorda si la noi la fel de usor ca in statele member ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul http://www.fondurieuropenenerambursabile.ro
    0
    0
    Raportează
  • postat de cristi
    Luni, 08 Aprilie 2013 15:44
    Locuri de munca ?! De cat cinism e nevoie sa propui oamenilor joburi de sclavi ca sa se autodistruga ? Cat de lacomi pot fi iresponsabilii care ne conduc sa-si omoare propriul popor ? Cine isi asuma responsabilitatea nominala pentru consecintele acestor decizii ? Cine sunt ei sa o faca fara un referendum national?! Mai exista bun simt, inima , suflet? 23 de ani de jaf : s-au distrus padurile, s-au vandut apele, s-a distrus sistemul educational, s-au distrus in proportie de 90 la suta fabricile si intreprinderile .... etc ... etc ..., iar acum lovitura finala , otrava peste tot ceea ce a mai ramas. Vorbiti de independenta energetica ? S-au montat parcuri de eoliene , s-a redus cumva pretul energiei electrice ? Cine sunt adevaratii beneficiari ai acestor investitii ?! Oamenii au spus prin referendum 300 de parlamentari ,consecinta a fost un numar de 600 ?! 600 de escroci , 600 de exterminatori de neam si tara. Cand vorbesc de interesul national, iti vine sa vomiti . Sa spuna unul o prioritate nationala ! Sa vorbeasca unul de ceva sfant in tara asta. Sa dea bunul Dumnezeu sa se trezeasca lumea asta muribunda si sa vezi atunci groaza .
    0
    1
    Raportează
  • postat de bibi
    Luni, 08 Aprilie 2013 12:25
    neanea ziaristu, mai recicleaza-te!
    cum adica mult zgomot pt nimic sa otravim pe sute de ani pamantul de sub noi? la ce ne mai folosesc "banii buni"? matale ai copii?
    sau ai incasat deja un comision sa scrii tampenii?
    bai, da chiar ne credeti prosti!
    cine stinge lumina dupa noi?
    0
    0
    Raportează
  • postat de Johnescu
    Luni, 08 Aprilie 2013 12:17
    pt ecologistul participant: tenta rautacioasa, usor persiflanta, din partea autorului articolului, se simte...
    Am o observatie legata de oportunitatile de munca ce s-ar putea crea. De ce insistam in continuare pe ideile industriale? locuri de munca in exploatarea gazelor, in termocentrale pe baza de carbune, pseudo-parcuri eoliene...
    In Cluj urmeaza sa vina 40 de firme de IT, care vor oferi 2000 de locuri de munca, pt specialisti in domeniu, cu salarii uriase, deci contributii la stat uriase. Un mall creeaza peste 2000 de locuri de munca. Un aeroport la fel. Firma Continental, de proiectare mecanica din Germania (parca), a creat in Romania peste 2000 de locuri de munca. Din nou, oameni cu studii, calificati, salarii foarte mari. Nu in Galati insa. Microsoft si-a deschis filiala la Timisoara, 400 de oameni angajati.
    Noi insa continuam sa ne axam pe industrializare masiva, poluanta, care angajeaza un numar mic de oameni, care vor fi exploatati si tratati precum negrii in secolul 19. In timp ce oamenii cu studii superioare sunt nevoiti sa plece din cauza lipselor de oportunitati.
    In loc sa luati la misto o manifestatie normala pt o tara ce se vrea normala, nu piata de exploatat, ar trebui sa-i sustineti pe protestatari si sa fortati mainile edililor spre normalizare, echilibrare, decenta, preocupare fata de tineri, viitor ("normal" e cuvantul de ordine). Presa e singura care chiar are ceva putere in tara asta, dar voi alegeti ironii subtile, arogante si sarcasm impotriva normalului.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Ecologist participant din proprie convingere (neplatit de nimeni!) la protestul din 04.04.13
    Luni, 08 Aprilie 2013 12:14
    O observatie insa : Mult zgomot pentru nimic, ptr ca Galatiul nu este pe harta gazelor de sist este incorect. Poluarea a milioane de tone de apa cu peste 598 de substante dintre care multe cancerigene NE AFECTEAZA PE TOTI CETATENII ACESTEI TARI.Lasand aspectele de moralitate si coeziune cu ceilalti romani, apa pe care o consumati sau care este utilizata in cresterea tuturor legumelor pe care le consuma galateni nu este exclusiv din Galati. Poluarea cu tone de substante chimice dintre care multe dovedit cancerigene a milioane de tone de apa VA DUCE LA CRESTEREA BOLILOR LA CARE SUNTEM SUPUSI. Deci in nici un caz nu putem sa consideram ca E MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC - daca NIMICUl implica riscul de IMBOLNAVIREA GRAVA a ROMANILOR si GALATENILOR inclusiv.Banii nu vor cumpara viata voastra si a copiilor daca se vor imbolnavi. ------------ In nici intr-un caz nu e MULT ZGOMOT PTR NIMIC - decat NIMICUL reprezinta sanatatea noastra, a copiilor nostri. ------------
    0
    0
    Raportează
  • postat de BYGU
    Luni, 08 Aprilie 2013 10:51
    bani in multe cazuri sint a primarilor si consilierii lui in cazul in care conducerea de la virful judetului nu au mosii pe acolo vezi eoliene ai altele unde se cistiga fara munca .HOTII
    0
    0
    Raportează
  • postat de Ecologist participant din proprie convingere (neplatit de nimeni!) la protestul din 04.04.13
    Luni, 08 Aprilie 2013 10:35
    Asa da, dl. Kolbany si cotidian Viata Libera, un articol obiectiv, profesionist cu avantaje si riscuri pentru ca nu a fost vorba de o manifestatie politica (ptr ca atat Traian Basescu cat si Victor Ponta sunt doar doua fete ale aceleiasi monezi) ci de atragerea atentiei publice asupra unui subiect sensibil si controversat.Multumesc.
    0
    1
    Raportează
  • postat de Johnescu
    Luni, 08 Aprilie 2013 10:11
    Protestul de saptamana trecuta a fost unul national. Galatenii au fost solidari impotriva exploatarii gazelor de sist in Romania, nu neaparat in judet. Dar oricum, se vor face si in Galati. Din punct de vedere economic, statul roman va castiga teribil de putin, iar Galatiul si mai putin. Merita sa distrugi agricultura, mediul, apa, pt cateva sute de locuri de munca in cateva sate? Daca am avea o conducere locala cu capul pe umeri, sutele astea de locuri de munca ar putea fi create foarte usor, fara sa ne batem joc de viitor.
    1
    0
    Raportează
  • postat de Cetatean sanatos
    Luni, 08 Aprilie 2013 09:37
    Pentru cei de la Viata-Libera!
    Ganditi-va la sanatatea copiilor si nepotilor! Nu va ganditi la ce bani puteti lua de la Chevron sau orice companie care va "fora".. "Limbile" din acest articol sunt rezultatul FOAMEI DE BABI sau PROSTIEI. Materialul este mincinos. Nu va luati la ce au ei pe site... Nu vor oferi atatea locuri de munca.. Si niciodata nu veti iesi la pensie de acolo.. Ei vin, polueaza, si pleaca.. ce ramane?
    urmariti cu atentie va rog.
    http://www.youtube.com/watch?v=Q9ViypstLm4&feature=player_embedded

    http://www.youtube.com/watch?v=laBG_VM_-ec

    http://www.youtube.com/watch?v=QsAVy0wS2qE

    http://www.youtube.com/watch?v=Q9ViypstLm4&feature=player_embedded
    1
    0
    Raportează
  • postat de COBRA-GALATI
    Luni, 08 Aprilie 2013 09:23
    IN ROMANIA NU VA EXISTA NICI ODATA UN CISTIG PENTRU POPU-LATIE INDIFERENT DE CAZ.
    IN STRAINATATE DA CIND SE ANUNTA O MICSORARE A TVA DE LA 24 LA 9% PT PIINE SPRE EXEMPLU, OAMENII CHIAR VOR CUMPARA PIINEA CU REALA REDUCERE.LA NOI CIND SE ANUNTA ACEST LUCRU DE FIECARE DATA APARE UN D A R.... !AFLI PUTIN MAI TIRZIU CA DESI SA AJUNS LA 9% TOTUSI PIINEA RAMINE LA FEL PT CA ....!CA SI IN CAZUL TVA LA MEDICAMENTE ACUM CEVA ANI IN URMA UNDE LA FEL SA FACUT AJUSTAREA LA TVA DAR APARU ACEST D A R!EXEMPLELE ABUNDA ITI CONTORIZEZI CALORIFELUL DAR PLATESTI TOT LA CIUPEALA LOR.DACA CRESTE EURO SE SCUMPESC LANT PRODUSELE,DACA SCADEV EURO SE SCUMPESC LANT PRODUSELE PT MOTIVUL CA EXPOTATORII AU PIERDERI!DACA SE MAI POATE ASA CEVA! PAI FLUCTUATII ALE EURO VOR FI MERE PT CA NU POTI TINE CURSUL INTEPENIT PE O CIFRA,DAR......!ASTIA SINT HOTII DE ROMANICA CE VOR SA UCIDA POPORUL.
    NU VOM AVEA NICIODATA UN REAL AVANTAJ.CA SE NUMESC DIVIDENDE,CA ALT CEVA NU VOM AVEA UN AVANTAJ DAR VOM AVEA CEI MAI MARI HOTI LA CONDUCERE DINTRE TOATE NATIUNILE EUROPENE.DE ASTA PIERDEM MEREU PT CA AVEM MEREU CEI MAI MARI HOTI AI PROPRIEI NATIUNI.
    NU VOM ADMITE FURTUL GAZELOR DE SIST NICIODATA..
    0
    0
    Raportează
  • postat de jan
    Luni, 08 Aprilie 2013 08:37
    bravo barladenilor pentru pozitia transanta exprimata pe strazi.
    0
    0
    Raportează
  • postat de val
    Luni, 08 Aprilie 2013 08:28
    Hotii lacomi care s-au deghizat in politicieni au vandut tot ce se putea vinde din averea data noua de Dumnezeu, sau construita cu sudoarea poporului roman.Gata, ajunge! Nu ne mai otraviti si apa in schimbul comisioanelor voastre!
    Ne aruncati in ochi praful cu locurile de munca, pentru a ne minti ca o faceti in favoarea noastra. Nu e adevarat, daca ati fi dorit sa aveam locuri de munca, n-ati fi desfiintat industria. Chiar si asa, ati putea folosi fondurile europene pentru inviorarea economiei, dar voi puneti mii de piedici ca sa va vina spagi.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Florin Munteanu
    Luni, 08 Aprilie 2013 02:37
    Extras din - Impact Assessment of Natural Gas Production in the New York City Water Supply Watershed
    - Final Impact Assessment Report, 2009 realizat de Departamentul de Protectia Mediului New York.
    Sper ca d-l primar din Tg Bujor stie un pic de engleza. Raportul are 100 de pagini si daca dl primar si dl Kolbay doresc sa-l rasfoiasca il pot gasi pe internet in format pdf.

    4.5 Surface (pagina 36 din studiul de impact)
    Spills Accidental spills, leaks, and releases associated with natural gas well drilling and fracturing activities have resulted in hundreds of documented groundwater and surface water contamination incidents across the country. Surface spills can be a relatively common occurrence at well sites because the drilling and fracturing process involves transfer of large volumes of fluids between trucks, tanks, wells, pits, etc., often at high flow rates and pressures, substantially increasing the likelihood of a spill due to human error, equipment failure, or accident. Surface spills in the NYC watershed may be categorized as resulting in either acute or chronic impacts based on proximity to streams and reservoirs. Acute spills are considered here to include accidental or intentional chemical releases that occur adjacent to or in a stream or reservoir. Chronic spills are considered to occur at the well site or beyond the immediate vicinity of a stream or reservoir.

    Related Precedent (pagina 45 din studiu de impact)
    The migration of fracking chemicals and/or poor quality formation water into overlying groundwater, watershed streams, reservoirs, and directly into tunnels is a reasonably foreseeable risk. The failures postulated above are not theoretical: they have occurred, at least with respect to impacts on streams and groundwater.
    A well-documented case occurred in Garfield County, Colorado in 2004 where natural gas was observed bubbling into the stream bed of West Divide Creek. In addition to natural gas, water sample analyses indicated ground water concentrations of benzene exceeded 200 micrograms per liter and surface water concentrations of benzene
    exceeded 90 micrograms per liter – 90 times the NYSDEC Part 703 water quality limit for discharge of benzene to surface waters. Operator errors, in conjunction with the existence of a network of faults and fractures, led to significant quantities of formation fluids migrating vertically nearly 4,000 feet and horizontally over 2,000 feet, surfacing as a seep in West Divide Creek. It should be noted that the vertical separation between the Marcellus Shale and the West Delaware Tunnel ranges between 3000 and 5500 feet, well within the vertical distance seen in this incident in Garfield County, Colorado. Clearly there is a very real potential for methane migration from the Marcellus shale to the City water supply tunnels. Although remedial casings installed in the well reportedly reduced seepage, the resulting benzene plume has required remediation since 2004. Subsequent hydrogeologic studies have found that ambient groundwater concentrations of methane and other contaminants increased regionally as gas drilling activity progressed, and attributed the increase to inadequate casing or grouting in gas wells and naturally occurring fractures. Groundwater contamination from drilling in the Marcellus shale formation was reported in early 2009 in Dimock, PA, where methane migrated thousands of feet from the production formation, contaminating the fresh-water aquifer and resulting in at least one explosion at the surface. Migrating methane gas has reportedly affected over a dozen water supply wells within a nine square
    mile area. The explosion was due to methane collecting in a water well vault. Pennsylvania Department of Environmental Protection has since required additional ventilation, installed gas detectors and taken water wells with high methane levels offline at impacted homes to reduce explosion hazards. At this time the root cause remains under investigation and a definitive subsurface pathway is not known. This case is of particular concern since the terrain and geology in Pennsylvania is very similar to that of the NYC watershed: Dimock is only 35 miles from Deposit, NY and the Cannonsville Reservoir Dam.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Florin Munteanu
    Luni, 08 Aprilie 2013 02:10
    1. La Balabanesti s-au facut prospectiuni! Mergeti si va informati la fata locului va rog!
    2. Primarul Tg. Bujorului este o persoana care vorbeste in necunostinta de cauza deoarece - Romania nu va beneficia de nici o independenta energetica si de nici un metru cub de gaz din aceste contracte! Punct. Sa puna mana domnul primar sa citeasca legea romaneasca si sa ne spuna cum obtine Romania independenta energetica daca, prin lege, Romania va primi doar redevente in bani si nicidecum gaze! Romania primește printe cele mai mici redevențe din lume la producția de petrol și gaze naturale!

    Pentru Gaze naturale

    3,5% pentru zacaminte care produc sub 10 milioane mc/trimestru
    7,5% pentru zacaminte care produc între 10 si 50 milioane mc/trimestru
    9% pentru zacaminte care produc între 50 si 200 milioane mc/trimestru
    13% pentru zacaminte care produc peste 200 milioane mc/trimestru

    3. Per total, Romania nu are absolut nimic de castigat din aceste investitii. Impactul extrem de negativ asupra mediului vor transforma aceste zone in zone moarte - agricultura va fi exterminata, va urma o depopulare masiva a zonei, preturile la apa si alimente vor creste vertiginos iar sanatatea populatiei va avea enorm de suferit. Redeventele primite nu vor acoperi niciodata aceste costuri. NICIODATA!

    4. Sa nu credeti ca municipiul Galatiul nu va fi afectat! Este o minciuna cosmica. Pai credeti dvs ca toate apele de suprafata si panzele freatice subterane nu sunt interconectate? Credeti dvs ca lipsa alimentelor nu va influenta pretul lor la Galati? Credeti dvs ca zona nu va fi ocolita de investitorii mici si mijlocii? Oare cresterea cererii de medicamente si tratamente va relaxa sistemul judetean de sanatate? ... Daca banii din redevente pot suplini apa potabila, solul necontaminat, aerul curat si sanatatea atunci galateni va meritati soarta!
    0
    0
    Raportează
  • postat de Treziti-va, exploatarea gazelor de sist, in zonele populate, au efect devastator, asupra sanatatii!
    Luni, 08 Aprilie 2013 00:28
    Dati i incolo de bani, ca e vorba de sanatate, strica toata apa, toata atmosfera, se dubleaza numarul bolilor grave...cum sa te gandesti la exploate si bani din gaze de sist, cand sanatatea e pe primul loc...chiar e periculoasa exploatarea.
    0
    0
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.