Ajutor pentru băieţelul cu implant de nerv

Ajutor pentru băieţelul cu implant de nerv
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cazul lui Teodor Lupea, băieţelul din Galaţi care avea nevoie urgentă de un implant de nerv pentru a-şi putea folosi mâinile, a impresionat o ţară întreagă, în urmă cu un an. Operat în Austria graţie mobilizării a mii de oameni care au donat bani, copilul, acum în vârstă de aproape cinci ani, are în continuare nevoie de susţinere. Este abia la jumătatea drumului către un viaţă nomală. 

La începutul anului trecut, Teodor Lupea, băieţelul din Galaţi pe atunci în vârstă de 3 ani şi 9 luni, făcea obiectul unei campanii umanitare contra-cronometru de strângere de fonduri necesare unei intervenţii salvatoare, la o clinică din Austria. Copilul fusese diagnosticat cu câteva luni înainte cu polirodiculonevrita, de la înţepătura unei insecte, boală care i-a provocat paralizia şi atrofierea muşchilor. Singurul remediu pentru recuperarea micuţului a fost implantul de nerv, operaţie care a costat 25.000 de euro, bani pe care părinţii micuţului nu îi aveau, dar care trebuiau strânşi în mai puţin de o lună şi jumătate. Graţie unei campanii asidue, Teo a primit suma necesară şi, la începutul lunii februarie 2018, a ajuns pe masa de operaţie, unde intervenţia a fost făcută cu succes. Drumul către recuperarea completă era abia la jumătate. 

Calvarul terapiilor

Timp de şase luni după operaţie, Teo nu a avut voie să facă niciun fel de terapie. Abia din septembrie i s-a dat undă verde să înceapă, câte două săptămâni pe lună, şedinţe de kinetoterapie şi hidrokinetoterapie, iar de la începutul acestui an poate urma un program şi mai intens de recuperare. Totul costă însă, iar resursele financiare ale părinţilor, alocate până acum pe şedinţe de recuperare fie la Centrul Naţional "Nicolae Robanescu" de la Bucureşti, la Spitalul de Pediatrie sau la Baia Comunală din Galaţi nu sunt la nivelul la care să poată acoperi terapii mai avansate, care să genereze rezultate mai bune şi mai rapide. 

"După operaţie Teo a evoluat excelent. Mâna i s-a dezvoltat, musculatura, tot. Suntem foarte încântaţi şi chiar dacă acum e recuperat să spunem, în proporţie de circa 45 la sută, pentru noi, ca părinţi, înseamnă foarte mult. De la începutul anului acesta, medicii austrieci i-au dat voie să facă câte trei şedinţe pe lună, şi pentru acestea trebuie să mergem la un centru de la Oradea, unde se fac nişte terapii extraordinare pentru cei cu probleme ca Teo. Oricum, şi domnul terapeut de aici, de la Baia Comunală, a făcut minuni cu băieţelul nostru, e ceva incredibil cum a evoluat", ne-a spus Mihaela Lupea, mama lui Teo. 

Pentru ca micuţul să poată ajunge să facă terapie la Centrul "Maria Beatrice" de la Oradea, ar avea nevoie, lunar, de circa 2.000 de euro. Deocamdată, teoretic, este aşteptat la clinică în octombrie, dar este posibil ca data să fie devansată.

"Suntem pe o listă de aşteptare şi, când se va elibera un loc, ne vor chema. Este bine ca atunci să putem merge, altfel nu ştim când mai prindem liber, iar asta nu ar face decât să îi întârzie şansele lui Teo de a se recupera", a adăugat mama micuţului. Astfel, familia Lupea face din nou apel la oamenii de bine, pentru ca băieţelul lor, care a înfruntat cu curaj operaţia şi toate terapiile de până acum, fiind privat de o copilărie normală, să aibă o şansă reală de vindecare. Cei care vor să doneze bani, o pot face în contul în lei, deschis la BCR pe numele Mihaela Laura Lupea: RO29RNCB0141101932380001. 

Eveniment caritabil

În sprjinul lui Teo va veni, luna viitoare, artizanul evenimentelor caritabile prin mişcare, jandarmul Cristian Onofrei. De Dragobete, pe 24 februarie, îi invită pe toţi amatorii de mişcare şi de gestul frumoase să i se alăture la o alergare în Grădina Publică, în cadrul unui eveniment de la care, desigur, nu va lipsi Teo, băieţelul care are nevoie de sprijin. Banii donaţi de alergători, care vor putea parcurge traseul din Grădina Publică în limita maximă a zece ture, vor fi strânşi într-o urnă şi donaţi familiei pentru şedinţele de terapie ce vor urma.

Citit 3906 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2019 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.