Trei suflete chinuite au nevoie de o casă. Familia formidabilă din Torceşti, la un pas de evacuare
Foto: Arhiva VL

Trei suflete chinuite au nevoie de o casă. Familia formidabilă din Torceşti, la un pas de evacuare
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Dorica Caraş (65 ani), Vasile Belciug (70 ani) şi Livia Vulpe (40 de ani) formează de nouă ani o familie inedită. Proveniţi din colţuri diferite ale ţării, cu poveşti de viaţă dramatice, cei trei nu au legături de sânge, dar cu toate acestea au reuşit să îşi închege o gospodărie în satul gălăţean Torceşti, în casa pusă la dispoziţie de un localnic. Proprietarul vrea acum să vândă imobilul, iar cei trei, care supravieţuiesc din pensii mici, au termen până în luna august să-şi găsească un alt loc în care să-şi trăiască povestea de familie.

Povestea Doricăi, a Liviei şi a lui Vasile v-o făceam cunoscută în paginile “Vieţii libere” în urmă cu doi ani, când cei trei lansau public un apel prin care cereau sprijin pentru o locuinţă în care să poată sta fără grija că, de pe o zi pe alta, să fie daţi afară. Convieţuiau deja de şapte ani, când a început povestea lor comună, în casa pusă la dispoziţie de un localnic din satul Torceşti, comuna Umbrăreşti, după ani de zile petrecuţi în centre sociale. Cum au putut, fiecare dintre ei având câte un handicap locomotor, şi cu pensii mici, s-au gospodărit şi au făcut locuibilă căsuţa care fusese afectată de inudaţii. Le-a devenit cămin, numai că aşteptările cele mai sumbre aveau să se adeverească în 2019, când au fost anunţaţi că trebuie să îşi găsească un alt loc unde să locuiască.

"Proprietarul ne-a anunţat de anul trecut că vrea să vândă casa şi că trebuie să plecăm. Avem termen până în august, anul acesta, să ne găsim altceva. Dacă până acum nu am reuşit nimic, cum vor reuşi în două luni? Suntem foarte îngrijoraţi, nici nu mai dormim noaptea", ne-a spus Dorica Caraş, o suceveancă a cărei viaţă a fost marcată de sechelele crunte ale poliomelitei şi de moartea soţului, care s-a dus prea devreme. Alături de Vasile, un sucevean pe care un accident de muncă suferit în urmă de mai bine de 40 de ani l-a lăsat fără picioare, şi de Livia, o constănţeancă abandonată de părinţi la naştere pentru că a venit pe lume cu un handicap la ambele picioare, Dorica este în pericol să fie scoasă în stradă, dacă, în două luni, pentru ei nu se vor găsi fie o altă locuinţă deja construită, fie nu se va ridica, prin ajutorul oamenilor, o casă în care să poată sta.

"Nu îi lăsăm!"

Cazul formidabilei familii care a spart toate barierele pentru a fi împreună este cunoscut de administraţia locală din comuna Umbrăreşti. Primarul Stoica Paraschiv ne-a confirmat că situaţia este în atenţie şi că există câteva variante, cea mai disperată, în cazul în care nu se vor găsi ajutoare pentru construirea unei case noi, să le fie acordat, provizoriu, un spaţiu aflat în administrarea Consiliului Local. Şi aceasta însă ar fi însă tot o soluţie de compromis, care nu ar rezolva definitiv problema celor trei suflete greu încercate.

"Avem câteva soluţii, una dintre el fiind identificarea unei case pe care să o cumpărăm, dacă vom reuşi să strângem banii necesari prin intermediul unei asociaţii, care a dorit să se implice. O altă variantă ar fi o casă socială a Primăriei, dar care necesită nişte modificări conform necesităţilor persoanelor în cauză", ne-a precizat Stoica Paraschiv, primarul comunei Umbrăreşti. Varianta cea mai solidă ar fi însă construirea unei case care să le fie dată în proprietate celor trei, astfel încât aceştia să nu mai aibă nici grija chiriei, nici a pericolului de a fi daţi afară. Asta s-ar putea reliza numai prin contribuţia oamenilor care să ajute cu orice, de la bani, la materiale de construcţii sau mână de lucru. "Ce am putea face noi în cazul acesta ar fi să le dăm un teren, l-am identificat deja în Umbrăreşti Vale. Este la stradă şi are toate utilităţile necesare. În cazul în care s-ar crea premizele construirii unei case, am face demersurile pentru emiterea unei hotărîri de Consiliu Local, a autorizaţiei de construcţie necesare ridicării unei case", completează edilul din Umbrăreşti.

Cei care pot şi vor să-i ajute pe cei trei să aibă o casă a lor înainte de luna august, când ar trebui să părăsească locuinţa care le-a fost cămin timp de nouă ani, o pot face prin intermediul Fundației Cultural-Filantropice "Ion T. Sion", care s-a angajat să se ocupe de mobilizarea resurselor care i-ar salva pe Dorica, Livia şi Vasile. În acest sens, o pot contacta pe Monica Babeș, membră a asociaţiei umanitare, la telefonul 0765.321.512, sau pot face donaţii în bani în contul asociaţiei, deschis la BRD: RO46BRDE180SV26771151800 (RON).

Citit 24291 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.