Finanțări în sănătate și drumuri, probleme cu constructorii

Finanțări în sănătate și drumuri, probleme cu constructorii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați a prezentat recent un prim bilanț al anului abia încheiat, centrat pe stadiul realizării proiectelor instituției. Din păcate, relaţia cu unele companii ce au câștigat contracte de lucrări ale Consiliului Județean a fost disfuncţională, ducând la o serie de întârzieri ale unor proiecte aflate în derulare.

"A fost un an dificil, din cauza pandemiei, însă am reușit să finalizăm mai multe investiții extrem de importante pentru dezvoltarea județului. S-au modernizat peste 100 de kilometri de drum județean, în cadrul unor investiții cu bani europeni de peste 40 milioane de euro", a explicat Costel Fotea, președintele CJ.

Conform aceleiași surse, 2021 a fost anul în care s-a lucrat intens la proiectul de gestionare a deșeurilor din județul Galați, unele componente, cum sunt cele de la noul depozit de deșeuri menajere de la Valea Mărului, fiind aproape finalizate.

"Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că au fost și câteva investiții la care am avut probleme din cauza unor constructori, astfel că a trebuit să reluăm anumite proceduri", a mai precizat Costel Fotea.

Investiții considerabile în sănătate

În al doilea an al pandemiei, a fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean, au fost achiziționate echipamente medicale și au continuat lucrările de modernizare a infrastructurii sanitare. "Noua UPU, care acum are o suprafață dublă (ajungând la 1.400 de metri pătrați), este dotată cu aparatură medicală modernă, inclusiv cu un computer tomograf. În plus, am achiziționat și o nouă autospecială de intervenție, dotată cu toate echipamentele necesare pentru medicina de urgență. Am reușit să finalizăm primul centru din regiune de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT, un echipament medical ultraperformant. Acest centru va fi inaugurat în perioada următoare", conform aceluiași Costel Fotea.

Tot în 2021, CJ Galați a investit aproximativ zece milioane de euro pentru dotarea spitalelor din subordine cu aparatură medicală nouă, fiind menționat sistemul de tomografie optică coerentă de la Spitalul de Boli Infecțioase, echipament unic în România, folosit pentru diagnosticarea cancerului de piele.

În premieră pentru medicina gălățeană, în 2021, la Spitalul Județean s-au montat primele stimulatoare cardiace.

În domeniul social, Consiliul Județean a organizat o serie de evenimente, de la caravane de donare de sânge până la diverse competiții la Balta Zătun și festivaluri de folclor. Totodată, au început lucrările de amenajare pentru Centrul Respiro, destinat persoanelor adulte cu handicap grav.

Proiect de spital nou la Galați, depus pe PNRR

La capitolul proiecte, trebuie spus că, în acest moment, în infrastructura rutieră județeană sunt în implementare investiții de modernizare a altor aproape 60 de kilometri de drum județean, gradul de execuţie fiind de peste 95%. În plus, au fost pregătite noi investiții pe drumurile județene, de peste 140 milioane de euro, care vizează modernizarea completă a aproximativ 215 kilometri.

În scurt timp, în cadrul Centrului de Radioterapie de la Galați va fi instalat cel de-al doilea accelerator liniar de particule, lucrările de amenajare a buncărului fiind avansate.

"De asemenea, am depus spre finanțare prin PNRR un proiect de aproximativ 200 milioane de euro pentru construirea unui nou spital la Galați", a adăugat președintele Consiliului Județean.

În acest moment, la nivelul CJ sunt în implementare, în diferite etape, investiții în valoare de aproximativ 900 milioane de lei. De asemenea, în 2021 au fost depuse spre finanțare proiecte de peste 1,75 miliarde de lei.

Scumpiri de materiale, contracte reziliate și prelungiri de termene

Relația mai puțin fructuoasă, dacă o putem defini așa, cu unele companii ce au câștigat contractele de lucrări ale Consiliului Județean, se transpune și printr-o serie de întârzieri ale unor proiecte aflate în derulare. Recent, într-o emisiune televizată, președintele CJ Galați a explicat că ”la podul hobanat (de pe Centura mică – n.r.), constructorul are contract cu o firmă din Italia și, mai întâi, trebuie aduse componentele (tabliere, hobane), tot ceea ce înseamnă partea metalică și apoi se vor relua lucrările”, dând asigurări că podul va fi gata în acest an.

Totuși, poate cea mai spinoasă fază a proiectului de realizare a variantei ocolitoare a municipiului Galați, cu o valoare de peste 135 milioane de lei, o reprezintă finalizarea exproprierilor din zonă, etapă care a fost reluată anul trecut. Aceasta, după ce prima asociere de firme ce ar fi trebuit să ducă la bun sfârșit prestarea serviciilor, proiectarea și desființarea imobilelor expropriate a pierdut acest drept, prin rezilierea contractului atribuit anterior, datorită nerespectării procedurilor legale, fiind ”gratulată” și cu un certificat constatator negativ.

Nici la Muzeul de Artă Vizuală lucrările nu s-au încadrat în graficul prevăzut. Încă din toamnă, CJ caută un alt constructor pentru sediul futurist din Parcul Rizer, în locul celor de la Midanne Invest Grup SRL. Firma bucureșteană s-a blocat la un progres fizic al lucrărilor de aproximativ 60 la sută și, "la pachet", a stopat și restaurarea Farmaciei Ținc.

Alte investiții ce par a fi în întârziere sunt cele de la Spitalul Județean, acolo unde președintele Costel Fotea a avansat ca termen de finalizare a noului sediu al Prosecturii anul ce tocmai s-a încheiat, iar, în prezent, a fost prezentat un alt orizont de timp, cel mai probabil în vara acestui an.

Altfel, problemele legate de scumpirea masivă a materialelor de construcții au cam dat peste cap și găsirea unui executant pentru extinderea parcării supraetajate de la cea mai importantă unitate sanitară din județ, inclusiv pentru realizarea heliportului. La "ultima strigare", costurile lucrărilor au fost suplimentate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice cu aproape șapte milioane de lei, până la peste 27 milioane de lei.

Citit 4015 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Ianuarie 2022 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.