UPDATE. Finanţare aprobată pentru renașterea Palatului „Gheorghiu” din ruină şi mizerie

UPDATE. Finanţare aprobată pentru renașterea Palatului „Gheorghiu” din ruină şi mizerie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Monumentul istoric ruinat din centrul orașului - Palatul „Simion Gheorghiu” de pe strada Domnească nr. 24 - va fi salvat și pus în valoare cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministerul Dezvoltării a aprobat proiectul depus spre finanțare de Primăria municipiului Galați pentru „Renovare integrată – Reabilitare imobil strada Domnească nr. 24”, cu o valoare de 14.267.424,98 lei cu TVA. Din imobilul actual vor fi păstrate și restaurate fațadele principale dinspre strada Domnească și strada Gamulea, în spatele cărora va fi ridicată o clădire nouă. Licitația pentru proiectarea și executarea lucrărilor se află în derulare, cu un singur ofertant - Asocierea Rovis Lider SRL - Servland SRL - ATU Consulting.

„Construită în perioada 1923-1925, Casa «Simion Gheorghiu» este singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de «corso», până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Importanţa monumentului este întărită, însă, şi de memoria acestuia, prin faptul că a fost comanditată şi i-a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi şi apoi director al Băncii Galaţilor”, ne declara regretatul om de cultură Marius Mitrof, fost consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Inclusă încă din 1992 pe Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului, Casa "Simion Gheorghiu" este parte a "Ansamblului Urban strada Domnească", datat secolul al XIX-lea, inclus pe aceeaşi listă de patrimoniu. Ruinată, vandalizată şi furată bucată cu bucată în ultimii 20 de ani, transformată în ghenă de gunoi şi adăpost pentru oamenii străzii, construcţia s-a încăpăţânat să reziste, deşi doi primari ai Galaţiului, Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae, s-au străduit s-o demoleze. Iată că în 2023, șansa îi surâde!

Proiectul depus de Primăria municipiului Galați a fost aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Pe lista publicată ieri de Ministerul Dezvoltării apare și proiectul „Renovare integrată – Reabilitare imobil strada Domnească nr. 24”, cu o valoare de 14.267.424,98 lei cu TVA.

Conform Primăriei, proiectul prevede următoarele lucrări principale: restaurarea și consolidarea fațadelor care se păstrează dinspre strada Domnească și strada Gamulea; construcția propriu-zisă a clădirii noi; realizarea racordului/branșamentului, a instalațiilor interioare și exterioare de apă-canal, electrice, gaze etc; realizarea finisajelor interioare și exterioare; realizarea căilor de acces și pietonale; amenajarea și împrejmuirea terenului; termoizolații la pereți și acoperiș; lucrări de reabilitare termică; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu și utilizarea surselor regenerabile de energie; instalarea sistemelor de climatizare; sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; crearea de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi; echipamente antiefracție; dotare cu mobilier adecvat pentru birouri etc.”.

Acest proiect a fost aprobat la începutul anului trecut prin hotărârea Consiliului Local.

În octombrie 2022, Primăria a lansat și licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de „Renovare integrată – Reabilitare imobil str. Domnească nr. 24”. Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preț”. Singurul ofertant înscris este Asocierea Rovis Lider SRL - Servland SRL - ATU Consulting. Termenul de realizare este de 24 de luni, din care patru luni de proiectare și 20 de luni pentru execuție.

Cu puțin noroc, poate că la finele anului ar putea începe renașterea Palatului "Gheorghiu" din ruină şi mizerie. 


Proiectul depus de Primăria municipiului Galaţi pentru salvarea Casei „Simion Gheorghiu”, de pe strada Domnească nr. 24, a fost aprobat pentru finanțare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

“Este vorba despre proiectul „Renovare integrată – Reabilitare imobil str. Domnească nr. 24”, cu o valoare de 14.267.424,98 lei.

Proiectul prevede următoarele lucrări principale: restaurarea și consolidarea fațadelor care se păstrează dinspre strada Domnească și strada Gamulea; construcția propriu-zisă a clădirii noi; realizarea racordului/branșamentului, a instalațiilor interioare și exterioare de apă-canal, electrice, gaze etc; realizarea finisajelor interioare și exterioare; realizarea căilor de acces și pietonale; amenajarea și împrejmuirea terenului; termoizolații la pereți și acoperiș; lucrări de reabilitare termică; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu si utilizarea surselor regenerabile de energie; instalarea sistemelor de climatizare; sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; crearea de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi; echipamente antiefracție; dotare cu mobilier adecvat pentru birouri etc.”, transmite municipalitatea.

Astfel, clădirea emblematică din zona centrală a muncipiului Galați, monument istoric din patrimoniul oraşului, va fi salvată şi pusă în valoare.

Până acum, Primăria Municipiului Galați are aprobate pentru finanțare, în cadrul PNRR, 56 de proiecte în valoare de aproape 120 de milioane de euro.

 

Citit 3296 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 17:30

4 comentarii

  • postat de un cetatean
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 10:00
    89.136.184.***
    Un pas inaine.Mai sunt cateva zeci de cladiri monument care stau sa cada.La multe dintre ele,proprietar fiind chiar Primaria.
    0
    0
  • postat de Un cetatean
    Marți, 17 Ianuarie 2023 02:40
    188.25.190.***
    Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae, doi tarani .... veniti de pe la pocraca din vale in centrul regional Galati sa lucreze la combinat si pusi pe demolari de cladiri de patrimoniu in orasul istoric Galati, vezi si cinematograful Dunarea in locul caruia a fost inaltata o cladire de doi bani. Terenul nu
    0
    0
  • postat de Mihnea
    Joi, 12 Ianuarie 2023 22:02
    5.13.161.***
    NU SE GASESC BANI pentru repunerea in folosinta a cladirii fostului Centru de transfuzii din strada Saturn Tiglina I, ???
    0
    0
  • postat de ADYtza 74
    Joi, 12 Ianuarie 2023 10:37
    86.124.200.***
    14 mil.200 ,la prima strigare. Pariu ca nici cu 20 de milioane nu e gata? Si nici la termen ca la Tinc.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.