Se pot face economii la unele investiții cu fonduri europene din judeţul Galaţi

Se pot face economii la unele investiții cu fonduri europene din judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nu mai este nicio noutate faptul că Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județ înseamnă investiții ample în municipiul Galați (stație de tratare mecano-biologică), la Valea Mărului (depozit de deșeuri și stație de sortare), la Tecuci (închiderea depozitului neconform de la Rateș și stații de transfer și compostare) și la Târgu Bujor (stație de transfer și retehnologizarea stației de compostare). Într-o recentă discuție cu președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, acesta arăta că proiectul ar putea ajunge la o valoare de 180 de milioane de euro, poziționându-l, din acest punct de vedere, în topul investițiilor contractate de instituție.

Mai mult decât atât, pe finalul anului trecut, o licitație unică în România a fost demarată de CJ și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv, fiind lansate procedurile de licitație pentru construirea în municipiul Galați a stației de tratare a deșeurilor biodegradabile și reziduale. Dat fiind faptul că se are în vedere inclusiv partea de operare, adică serviciile ce urmează a fi prestate de operatorul economic ce va gestiona funcționarea stației pe o perioadă de 10 ani, valoarea estimată doar a acestei investiții este de 773.493.596 lei (fără TVA), din care partea de proiectare și execuție este de 180.657.193 lei.

Până atunci, finalizarea depozitului de deșeuri de la Valea Mărului a reprezentat o primă etapă a acestui complicat puzzle ce va permite schimbarea totală a modului de administrare a gunoaielor județene. În ședința de joi, 26 ianuarie, a CJ au fost aprobați indicatorii tehnico-economici finali ai acestui centru de management integrat al deșeurilor, valoarea totală a investiției fiind de 57.634.251,45 lei inclusiv TVA. Pentru a deveni funcțional, pe lângă desemnarea unui operator, lucrările conexe au presupus racordarea la rețeaua electrică, dar și evacuarea apelor pluviale, cele două lucrări însumând aproape un milion de lei.

Nu în ultimul rând, executarea drumurilor de acces către depozitul de deșeuri a fost reevaluată la 13,96 milioane lei, în condițiile în care, în acest proiect este inclus și drumul cu o lungime de 659 metri către stația de tratare mecano–bacteriologică de la Galați, ce urmează a fi construită în zona Tirighina, pe partea dreaptă a drumului național DN 2B. De remarcat că, urmare reevaluării indicatorilor tehnico-economici aprobați inițial, în luna mai 2021, costurile pentru executarea acestor artere de legătură au scăzut cu aproape șase milioane de lei, reevaluarea fiind aprobată în aceeași ședință ordinară a CJ de joi, 26 ianuarie.

Citit 2278 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2023 04:55

1 comentariu

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.