Comisia Europeană amână decontarea fondurilor din PNRR

Comisia Europeană amână decontarea fondurilor din PNRR
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

România trebuie să îndeplinească reformele la care s-a angajat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru pensiile speciale ca să primească banii europeni, susține Comisia Europeană, precizând că vizate sunt și pensiile militarilor. "Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element-cheie al PNRR al României. Pentru toate țintele și jaloanele incluse în PNRR există un dialog constant între autoritățile române și Comisia Europeană (CE), însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autoritățile transmit o cerere de plată", se arată într-o precizare a CE.

Potrivit sursei citate, reforma privind pensiile speciale este cuprinsă în a treia cerere de plată ce ar trebui să fie înaintată de România în următoarele luni. Până acum, Bucureștiul a depus două cereri de plată pentru PNRR, însă nici ultima, transmisă în decembrie, nu a primit un răspuns. "​Nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe PNRR - cererea de plată numărul doi este încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene", precizează CE.

La rândul său, ministrul român al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că în acest moment sunt făcute clarificări, importante fiind aspectele legate de decarbonificare și de avertizorii de integritate. "Suntem în perioada în care transmitem informațiile aferente, documentele suplimentare cerute de Comisia Europeană. Vom primi și tura a doua de clarificări, e un proces normal. Pe 15 februarie a expirat termenul de 60 de zile prevăzut de Regulamentul PNRR, dar de comun acord cu Comisia Europeană putem prelungi termenul de plată, cum s-a întâmplat și la prima cerere. Depinde de cum consideră comisia că am îndeplinit țintele. Poate să dureze încă 30 de zile", a spus, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, la Digi24.

Europarlamentarul REPER Dragoș Pîslaru (foto) crede că, în fapt, Guvernul vrea să scape de reformele PNRR și maschează totul prin încercări de negocieri. "Cel mai tare doare reforma pensiilor: nu sunt în stare să scape de pensiile speciale. Ca să ne lămurim, solicit publicarea scrisorilor schimbate de Comisia Europeană și Guvern pe tema reformelor din PNRR de la începutul anului încoace. Și acolo vom vedea răspunsul dur al Comisiei și cel lipsit de competență al Guvernului", a declarat acesta pentru G4Media.ro.

Citit 1664 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 17:13

6 comentarii

 • postat de Gigel
  Luni, 20 Februarie 2023 08:51
  5.13.195.***
  Ce nu spune nimeni este faptul ca si specialii, cum sunt ei numiti, platesc aceste contributii la pensii si sanatate desi toti o ard ca nu platesc nimic. Daca au un brut de 8-9000 de lei ia vezi cat e contributia. Cred ca e mai mult decat aia de la minimul pe economie. Dar e mai mijyo sa arunci cu noroi in niste categorii de oameni doar ca sa castigi voturi si sa stai bine merci la Parlamentul European si sa votezi contra Romaniei, pentru ca asta va fi: acesti "alesi" au votat niste "legi" care in termen mediu vor avea ca efect un somaj ridicat in tara. Nu spune nimeni asta, nu?
  4
  1
  Raportează
 • postat de Parazitismul specialilor
  Joi, 16 Februarie 2023 10:20
  109.166.137.***
  Este o șmecherie de care s-a profitat de specialii din instituțiile publice, funcționari publici ce au intrat sub fusta Mp. N, ca re au pensii de serviciu în serviciu militar, militari ce și-au adus aplombul la dezvoltarea economiei din perioada lui Ceaușescu, în agricultură, industrie, construcții de excepție, drumuri, canale, căi ferate, geniști și ''diribau''-poreclă unități, muncă din greu. Și azi, se profită de ,,speciali'', funcționari publici cu statut de militari pentru a lor pensii grase, pentru că politicul are nevoie pentru a parazita din plin societatea românească, prin influență, în detrimentul democrației libere. Acești paraziți sunt funcționari publici și alte ''meserii speciale'' scoși la pensie în regim militar, poliție locală, poliție națională, MAI cu 5, 632 miliarde lei/an plus magistrați, foști piloți în aviația civilă, foști ambasadori și consuli, angajați ai Curți de Conturi, funcționari din Parlament, foști grefieri și personal auxiliar al parchetelor. Pensii excepțional de mari o au foștii judecători și procurori cu o pensie medie de 21 333 lei/lună, statul, adică noi, subvenționând cu 94% pentru pensia asta grasă. La pensii speciale se mai adaugă abonații, SRI, STS, SPP, SIE, fără a aplica principiul contributivități, pe spinarea celor ce au muncit pe bune, contribuind la pensie.
  0
  17
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 16 Februarie 2023 09:48
  86.124.202.***
  Faptul ca nu se deconteaza banii din PNRR este vina inclusiva a partidelor de dreapta PNL si USR!Si aduceti-va aminte ca inainte de alegeri aceste partide se laudau cu un plan de 80 de miliarde de euro!Din 80 de miliarde au ramas vreo 40 din care 20 imprumuturi!Ratarea PNRR si a intrarii in Shenghen trebuie trecute in dreptul partidelor de dreapta care au venit la putere acuzind PSD-UL de incompetenta si coruptie!Tintele din acel plan au fost aprobate de USR si PNL!DECI ACESTE DOUA PARTIDE SA FACA TOT POSIBILUL SA-SI ASUME REALIZAREA TINTELOR!!!NU AM NICI O ASTEPTARE DE LA PSD UN PARTID CORUPT!AM TOATA INCREDEREA IN USR SI PNL CA PRIN CAPACITATEA LOR DE MUNCA SI INTELIGENTA SA AJUTE LA REZOLVAREA PROBLEMEI!BUDAI NU POATE?ATUNCI IN PARLAMENT PNL SI USR POATE PRODUCE O LEGE URGENT DE ELIMINARE A PENSIILOR SPECIALE!CIND FACI UN PLAN CU TINTA CA ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE AI SI SOLUTIA NU?IN MOMENTUL CIND AU TRECUT ACEASTA TINTA IN PLAN AVEAU SI REZOLVAREA NU?DECI URGENT IN PARLAMENT PENTRU SALVAREA ROMANIEI ACESTE DOUA PARTIDE DE DREEEEEEAPTAAAA NECORUPTE,ALCATUITE DIN OAMENI INTELIGENTI SA VINA CU SOLUTIA!!!!!DE LA BUDAI AVEM PUTINE ASTEPTARI!!!!
  6
  7
  Raportează
 • postat de paloma
  Joi, 16 Februarie 2023 00:54
  5.13.144.***
  Politica dusa de alesii nostri: MAI BINE SA SE PIARDA BANII DIN PNRR, DECAT PENSIILE NOASTRE SPECIALE !!!

  Asa se va intampla !!!
  4
  12
  Raportează
 • postat de @relaky.
  Miercuri, 15 Februarie 2023 19:15
  5.13.216.***
  Nu guvernul incompetent se opune reformei pensiilor cerute de Comisia Europeană și nici premierul nu înțelege nimic despre politică și-l lasă pe Ciolacu să facă jocurile în fața presiunilor externe ,ce anumiți tovarăși ai partidelor de coaliție care au fost inițiatori ai pensiilor speciale și alții ca ei care au probleme cu justiția pt.care ”judecătorii noștri speciali” le țin dosarele pe rol în sertare ca măsură de recunoștință pentru serviciile aduse la dosarele de corupție.
  A trecut deja mai bine de două luni de când guvernul trebuia să înmâneze CE măsurile la reforma pensiilor speciale și militare cerute expres de Banca Mondială considerate de guvernanți ca fiind pensii de serviciu,o chichiță în dreptul acestor pensii care trebuiesc corelate cu legile muncii pe baza contributivității ,pensii care nu ar trebui să depășească ultimul salariu,așa deci CE este îndreptățită să se opună plăților solicitate de statul român din PNNR atâta timp cât reformele nu sunt îndeplinite.
  0
  18
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Miercuri, 15 Februarie 2023 18:12
  5.13.147.***
  Corb la corb nu-si scoate ochii. Lungeste-o DOAMNE cat se poate POATE NU SE RUPE ACUM. Poate mai tine putin.
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.