Proiect de două milioane de euro: renovarea de la UMS Gănești va include și consolidare seismică

Proiect de două milioane de euro: renovarea de la UMS Gănești va include și consolidare seismică
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați a modificat, în ultima ședință a instituției, hotărârea privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect pentru renovarea energetică a Unității Medico-Sociale (UMS) Gănești, practic a celor trei pavilioane: central, I și II. Astfel, valoarea totală a proiectului va ajunge la 1.988.006,28 euro, echivalentul sumei de 9.786.358,51 lei, inclusiv TVA, din care cheltuielile neeligibile se ridică la 816.832,07 euro, adică 4.021.019,27 lei, inclusiv TVA.

Această investiție va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 - Valul Renovării, apelul de proiecte fiind destinat renovării integrate (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice.

În vederea creșterii eficienței energetice, vor fi executate o serie de lucrări specifice, dintre care amintim reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu altele cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie, dar și a unui sistem de management energetic integrat care să contorizeze consumurile.

Totodată, vor fi utilizate surse regenerabile de energie, precum instalații cu captatoare solare termice sau electrice, instalații cu panouri solare fotovoltaice, microcentrale care funcţionează în cogenerare de înaltă eficiență și sisteme centralizate de încălzire și de răcire, pompe de căldură, schimbătoare de căldură sol-aer, în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenţionale şi a emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 60% față de stadiul pre-renovare. În plus, vor fi montate inclusiv panouri solare cu tuburi vidate, conectate prin intermediul unor stații la câte un boiler solar pentru fiecare pavilion.

În ceea ce privește etapa de consolidare seismică, lucrările prevăd placarea cu beton armat pe fața interioară a fundațiilor continue sub pereții de la fațada lateral stânga și dreapta, inclusiv cămășuirea pereților exteriori cu beton torcretat (aplicat sub tensiune - n.r.), armat cu plase sudate, sau injectări cu lapte de ciment la eventualele fisuri identificate după decopertarea zidăriei.

Datele din portalul e-licitatie.ro arată că intervențiile programate la UMS Gănești sunt în sarcina asocierii PM Construct 2007 SRL - Expert Project Team SRL, cu o durată de execuție estimată la 18 luni și o perioadă de garanție a lucrărilor de trei ani.

Citit 1636 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.