În lipsa PNRR, economia ar putea ajunge "junk rate" în doi ani

În lipsa PNRR, economia ar putea ajunge "junk rate" în doi ani
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este o gură de oxigen formidabilă pentru economia noastră, dacă suntem în stare s-o fructificăm, pentru că, dacă nu o fructificăm, am putea ajunge la categoria "junk rate" în următorii doi ani, susţine Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale a României.

"Cred că marea problemă pe care o avem în sistemul financiar este deficitul public. Dacă reuşim să stăpânim deficitul public şi dacă reuşim să-l reducem către nivelul de 3% în următorii doi ani, ne-ar ajuta enorm. Ar ajuta inclusiv dacă am fi în stare să îndeplinim măsurile pentru PNRR", a afirmat, luni, Eugen Rădulescu, menţionând că vorbeşte în calitate de economist, iar opinia sa nu implică instituţia la care lucrează.

De asemenea, el a menţionat că în anii următori creşterea unor cheltuieli bugetare, precum cele pentru apărare sau cu datoria publică, nu poate fi evitată. "Avem creşterea cu apărarea cu 0,5% despre care ştim. Costurile cu dobânzile la datoria publică sunt mai mult de 0,5% în fiecare an în ultima vreme şi vor creşte în continuare semnificativ, chiar dacă dobânzile internaţionale nu vor creşte foarte mult. Şi avem beleaua numită pensii speciale, care acum este undeva pe la 1% din PIB, dar care creşte ca Făt-Frumos pentru că avem pensii foarte mari pentru un număr foarte mare de potenţiali beneficiari care au ajuns şi ei aproape de vârsta maturităţii", a mai spus Rădulescu. El a declarat că, pe lângă aceste probleme de deficit structural, există "o listă lungă de excepţii fiscale care transformă bugetul României într-un șvaițer".

Citit 489 ori Ultima modificare Duminică, 27 August 2023 08:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.