Problema înșelăciunii și manipulării pieței europene de energie a fost din nou ridicată de europarlamentarul gălățean Dan Nica, în cadrul audierii comisarului desemnat pentru Energie și Locuințe, Dan Jorgensen, din Parlamentul European.
În calitate de coordonator al Grupului S&D din Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European, Dan Nica i-a solicitat comisarului Jorgensen și viitoarei Comisii Europene soluții pentru ca firmele sau consumatorii casnici care au fost păgubiți să poată să-și recupereze banii.
"Astăzi (marți, 5 noiembrie - n.r.), în cadrul audierii din Comisia ITRE a Comisarului desemnat pentru Energie și Locuințe, Dan Jorgensen, am subliniat din nou o realitate dureroasă: "Oamenii se tem mai mult de sfârșitul lunii decât de sfârșitul lumii", atât în România, cât și în alte țări. L-am întrebat cum va aborda manipularea pieței de energie, având în vedere că ACER (Agenția UE pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei - n.r.) investighează 371 de cazuri de înșelăciune și manipulare a pieței energiei electrice și gazelor naturale. Cum facem să recuperăm banii obținuți ilegal de cei care au profitat de aceste abuzuri și cum le restituim banii celor care au fost victimele acestor furturi? Este esențial ca aplicarea cât mai rapidă și fermă a regulamentului REMIT să pună capăt speculațiilor care ne costă scump și să asigure protecția consumatorilor și competitivitatea industriei europene", a subliniat europarlamentarul Dan Nica.
Dan Jorgensen, comisar desemnat pentru Energie și Locuințe, i-a răspuns europarlamentarului gălățean, în cadrul acelorași audieri, și a promis că își va asuma misiunea de a monitoriza îndeaproape situația expusă pentru a lua eventuale măsuri suplimentare. Comisarul Jorgensen a admis că "sărăcia energetică este o realitate în unele dintre țările UE" și că, într-adevăr, este anormal "să fie oameni care nu-și pot plăti facturile, în timp ce anumite firme sau factori din piață profită de această situație", inclusiv prin punerea în mod artificial de presiune pe prețuri.
"Pe de o parte suntem dependenți de piață, unde prețurile trebuie să fie flexibile și să existe posibilitatea de a face profit - nu vreau să spun că trebuie neapărat să înregimentăm piața sau să o controlăm - dar trebuie, într-adevăr, să avem o mai bună punere în aplicare a legislației REMIT (Regulamentul privind integritatea și transparența pieței angro de energie - n.r.). Rolul acestei legislații este să garanteze prețuri abordabile, dar care să reflecte echilibrul între cerere și ofertă. Oare așa stau lucrurile acum? Din păcate, nu (...) Dar vă asigur că, dacă voi fi numit, voi monitoriza îndeaproape aceste cazuri și vom vedea dacă trebuie să luăm măsuri suplimentare", a declarat comisarul desemnat Dan Jorgensen, în răspunsul către europarlamentarul gălățean.
O soluție ce mai trebuie luată în calcul ar fi și contractele pe termen lung între producătorii de energie electrică și clienții cu acoperire regională, precum și decuplarea prețurilor la energie electrică de prețurile la gaze naturale, măsuri menționate și în Raportul Draghi, ce va sta la baza viitoarei strategii economice comunitare, pregătită de Comisia Europeană.
Runda de audieri a comisarului desemnat pentru Energie, Dan Jorgensen, din Comisia ITRE a Parlamentului European vine după ce, în luna octombrie, europarlamentarul Dan Nica, în consultările pregătitoare, a ridicat mai multe subiecte precum păstrarea competitivității industriei europene, prețurile la energie și reducerea dependenței UE în lanțurile de aprovizionare.
Marea volatilitate a prețurilor pe piața de energie, în primul rând din cauză că, pe piață, gazele naturale "închid" prețurile la energie electrică, sunt adesea o sursă de venituri speculative pentru anumiți traderi și ridică mari probleme în materie de costuri, în special pentru companiile din sectoarele cu consum ridicat de energie, precum cele din siderurgie, industria cimentului sau industria chimică.