"Pamblica" este sau nu este regionalism?

"Pamblica" este sau nu este regionalism?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Continuăm seria corectării de erori gramaticale, atât în scris cât şi în vorbire, ale politicienilor noştri. După ce l-am taxat pe fostul ministru al educaţiei, Liviu Marian Pop, pentru folosirea cuvântului "genunche", pe care l-a catalogat drept regionalism din Maramureş, am sperat ca noul ministru, din al treilea guvern PSD, să fie ceva mai pregătit pe partea de vorbire în limba română. E drept, am aflat ulterior că "dânsul nu este profesor de limbă, are lacune grave".

Valentin Popa, noul ministru al Educaţiei, şi-a luat angajamentul că va încerca să aibă un limbaj perfect. Cu toate astea, nu recunoaşte că a greşit în folosirea cuvântului "pamblică", pe care îl cataloghează, ca şi predecesorul său, tot în zona regionalismelor. Din Moldova, de data asta.

Ei bine, forma corectă este, evident, "panglică", care desemnează o fâşie îngustă de bumbac, mătase, catifea, etc, folosită mai ales ca podoabă. E drept, în zilele noastre, este şi acea fâşie pe care politicienii o taie de fiecare dată când inaugurează câte o nouă realizare. În unele municipii din Moldova, panglicile se taie şi când se termină de reparat toaletele şcolilor.

Personal, am căutat cuvântul "pamblică" în dicţionarul de regionalisme şi nu l-am identificat. În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, varianta online, apare o trimitere la cuvântul "pamblică", ca regionalism, însă nu se specifică zona de apartenenţă. Dacă îl găsiţi voi, vă rog, iluminaţi-ne! Dar, pentru că nu vreau să fiu acuzat că nu am făcut documentarea aşa cum trebuie, vă anunţ că am căutat şi în DOOM 2 (Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române), ediţia 2005, şi am descoperit că, acolo, singura formă corectă este "panglică". Aşa că, domnule ministru, mai multă atenţie nu ar strica data viitoare. Că riscaţi să vă faceţi de râs încă de la începutul mandatului. Asta dacă nu v-aţi făcut deja!

Cuvântul Săptămânii - Casetă

Acioaie = este cel mai lung cuvânt din limba română care conţine doar o consoană şi defineşte un aliaj din care se fac sfeşnice, cădelniţe, clopote şi alte astfel de obiecte bisericeşti.

Citit 28263 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2018 13:21

6 comentarii

 • postat de Goe
  Duminică, 04 Februarie 2018 20:36
  86.124.49.***
  Poate ca ar fi o acuzatie "forțată" daca nu ar fi vorba de un ministru al Educatiei Nationale. La acest nivel nu prea e valabila justificarea ca "Un cuvant gresit NU APARE in DEX". Ma intreb daca urmatorul cuvant, corect, din DEX-ONLINE, poate sa fi folosit in public de catre d-l ministru:

  "***sf [At: TDRG / Pl: pule / E: lat pulla] (Trv) 1 Penis. 2 (Înv) Nuia. 3 (Înv) Coadă. 4 (Iht; îc) ***ciobanului Pietrar (Aspro zingel). 5 (Îac) Pește care trăiește în bălți, pe fundul mlăștinos sau argilos, cu corp scund, turtit, mai mult gros decât înalt, lung de 12-18 centimetri, și care aduce pagube însemnate, hrănindu-se cu puii de pește (Gobius kessleri) Si: guvidie-de-baltă. 6 (Bot; îc) ***calului Burete pucios (Ithyphallus impudicus). 7 (Trv; îs) ***bleagă, ... "
  1
  2
  Raportează
 • postat de anamaria
  Duminică, 04 Februarie 2018 19:47
  79.117.116.***
  sursa DEXONLINE:
  PÁNGLICĂ, panglici, s. f. 1. Fâșie îngustă de bumbac, de mătase, de catifea etc., folosită mai ales ca podoabă (la îmbrăcămintea feminină). ♦ Fâșie îngustă de bumbac sau de mătase îmbibată cu tuș, folosită la mașina de scris. 2. Bandă de pânză, de mușama sau de metal divizată în centimetri, care servește la măsurarea distanțelor. 3. Obiect flexibil de metal sau de alt material, având grosime și lățime mică în raport cu lungimea; bandă. 4. (Zool.; pop.) Tenie. [Var.: (reg.) pándlică, pámblică s. f.] – Din magh. pántlika.
  0
  2
  Raportează
 • postat de O fi, de D-l Goe ?
  Vineri, 02 Februarie 2018 23:44
  213.233.104.***
  Eu spun, de regulă panglică, dar îmi aduc aminte de pasaje din D-l Goe,-I.L. Caragiale, unde se folosește pamblică....,,....fiindcă biletul era în pamblica pălăriei, și dacă a zburat pălăria, firește c-a zburat cu pamblică și cu bilet cu tot''.
  0
  8
  Raportează
 • postat de ghiocel
  Vineri, 02 Februarie 2018 15:19
  86.124.204.***
  Pentru ca ai cerut ajutor voi incerca sa te "luminez". BIBLIOGRAFIE: -1 . DEX-UL ONLINE- apare termenul pamblica (sud si est), pantlica (Transilvania) si plantica (Banat si Oltenia) . 2.-DEX-ul Academiei R.P.R. din 1958 . 3.-DEX-ul lui V. BREBAN ,pagina 782, din anul 1986. SPER SA VA FI FOST DE FOLOS.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim
  Vineri, 02 Februarie 2018 14:47
  91.208.234.***
  Acuzatia adusa domnului ministru cu privire la folosirea formei de "pamblica" este fortata.
  In DEX forma "pamblica" apare ca varianta regionala. Un cuvant gresit NU APARE in DEX.
  Mai mult, DEX-ul, in cazul regionalismelor, nu precizeaza si zona geografica.
  0
  3
  Raportează
 • postat de radu raducu
  Vineri, 02 Februarie 2018 12:12
  84.117.63.***
  pamblícă, V. panglică.
  substantiv feminin pamblică

  panglícă și pánglică f., pl. ĭ (sîrb. pantljika, cr. pantlika, d. germ. pantel, dim. d. pant, band, legătură, bandă; ung. pántlika, ngr. pantlika, panglika. V. bandă). Vest. Cordea, fășie [!] de matasă [!] (ș. a.) făcută de fabrică și care se întrebuințează ca ornament în îmbrăcămintea femeĭască, la pălăriile bărbăteștĭ, la susținut decorațiunile pe pĭept ș. a. . – Și pamblícă (sud și est), pantlícă (Trans.) și plăntică (Ban. Olt.)
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.