"Pamblica" este sau nu este regionalism?

"Pamblica" este sau nu este regionalism?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Continuăm seria corectării de erori gramaticale, atât în scris cât şi în vorbire, ale politicienilor noştri. După ce l-am taxat pe fostul ministru al educaţiei, Liviu Marian Pop, pentru folosirea cuvântului "genunche", pe care l-a catalogat drept regionalism din Maramureş, am sperat ca noul ministru, din al treilea guvern PSD, să fie ceva mai pregătit pe partea de vorbire în limba română. E drept, am aflat ulterior că "dânsul nu este profesor de limbă, are lacune grave".

Valentin Popa, noul ministru al Educaţiei, şi-a luat angajamentul că va încerca să aibă un limbaj perfect. Cu toate astea, nu recunoaşte că a greşit în folosirea cuvântului "pamblică", pe care îl cataloghează, ca şi predecesorul său, tot în zona regionalismelor. Din Moldova, de data asta.

Ei bine, forma corectă este, evident, "panglică", care desemnează o fâşie îngustă de bumbac, mătase, catifea, etc, folosită mai ales ca podoabă. E drept, în zilele noastre, este şi acea fâşie pe care politicienii o taie de fiecare dată când inaugurează câte o nouă realizare. În unele municipii din Moldova, panglicile se taie şi când se termină de reparat toaletele şcolilor.

Personal, am căutat cuvântul "pamblică" în dicţionarul de regionalisme şi nu l-am identificat. În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, varianta online, apare o trimitere la cuvântul "pamblică", ca regionalism, însă nu se specifică zona de apartenenţă. Dacă îl găsiţi voi, vă rog, iluminaţi-ne! Dar, pentru că nu vreau să fiu acuzat că nu am făcut documentarea aşa cum trebuie, vă anunţ că am căutat şi în DOOM 2 (Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române), ediţia 2005, şi am descoperit că, acolo, singura formă corectă este "panglică". Aşa că, domnule ministru, mai multă atenţie nu ar strica data viitoare. Că riscaţi să vă faceţi de râs încă de la începutul mandatului. Asta dacă nu v-aţi făcut deja!

Cuvântul Săptămânii - Casetă

Acioaie = este cel mai lung cuvânt din limba română care conţine doar o consoană şi defineşte un aliaj din care se fac sfeşnice, cădelniţe, clopote şi alte astfel de obiecte bisericeşti.

Citit 29314 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2018 13:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.