Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
2 comentarii

Conform definiţiei din DEX, jargonul este un limbaj specific anumitor categorii sociale, care reflectă dorinţa celor ce-l vorbesc de a se distinge de masa mare a vorbitorilor şi care se caracterizează prin abundenţa cuvintelor şi expresiilor pretenţioase, de obicei împrumutate din alte limbi. Numai că locuitorii nativi ai capitalei au dus jargonul la rang de artă, multe dintre expresii intrând definitiv în româna vorbită. Şi nu doar în Bucureşti. Iată câteva exemple.

"Decât" în loc de "doar" este probabil cel mai elocvent exemplu al acestui fapt. "Am decât trei lei" sau "Am luat decât trei goluri". "Decât" se foloseşte doar în construcţii negative, astfel că pentru construcţiile afirmative enunţurile se formează cu ajutorul lui "doar". Afirmaţia trebuie nuanţată într-o oarecare măsură. Există enunţuri cu subînţeles negativ, în care însă folosirea lui "decât" este corectă. Mai trebuie spus că, în aceste cazuri, "decât” apare la începutul enunţului şi poate fi înlocuit prin "în loc să".

Un alt bun exemplu este folosirea formei "ţigare". Însă, dacă e să destructurăm cuvântul, corect ar fi "ţigară", nu? Pentru că, aşa cum ne explică unele site-uri de specialitate, "ţigara" nu este altceva decât o "gară" cu "ţi-" în faţă!

Şi "jmecher" este un cuvânt folosit greşit de o bună parte dintre bucureşteni. Pentru că sună diferit, cumva "mai cool", "jmecher" a reuşit să ia locul cuvântului "şmecher". E drept, "jmecherii" vor considera mereu că vorbesc corect.

Ar mai fi, de asemenea, şi substantivul "plaje", folosit greşit la singular. "Să mergem la plaje, să profităm de vremea bună" este, evident, incorect. Forma corectă de singular este "plajă", aşa cum "plaje" este forma corectă de plural. Nu "plăji", cum am mai auzit.

E drept, nu putem să cerem tuturor să umble cu dicţionarul după ei. Dar, aşa cum îmi spunea un profesor din facultate, dacă zilnic citeşti o pagină din DEX, vocabularul nu doar că se corectează de la sine, ci se şi îmbogăţeşte.

Cuvântul săptămânii

Ablutofobie - acesta este un cuvânt de care am dat în cadrul unui joc de mimă. Greu de ghicit, atât timp cât nu ştii prea bine ce înseamnă. Însă, pe principiul "o mână spală pe alta, şi împreună spală faţa", ablutofobilor li se face rău, la propriu, atunci când trebuie să intre în contact cu apa. Pentru că ablutofobia este, de fapt, teama de a face baie. Aşadar, să nu mai judecăm persoanele care miros. Poate au o boală psihică gravă!

Citit 2805 ori Ultima modificare Duminică, 27 Mai 2018 01:55

2 comentarii

 • postat de Ana-maria Rotaru Marți, 06 Martie 2018 11:01 86.124.204.*** Link la comentariu
  0
  1

  Tigare si plaje nu inseamna nimic pe langa decat, care va aparut mai recent!Una e un "muntenism" si altceva e ceva ilogic! Dar cel mai mult si mai mult ma enerveaza "ca si" Asta era candva un ardelenism. Pe urma a aparut fobia prostilor cu cacofonia care in greaca nu are legatura cu caca(skata) ci cu ceva ce suna strident. Exista si muzica cacofonica, ca un modernism idiot! Acolo trebuie combatut! Mai exista expresii imprumutate ca "determinat" in loc de hotarat, ca "a la longue " care nu inseamna pe termen lung(a longue terme) ci in cele din urma. Da' mai plesniti-i naibii mai ales pe cei din mass media! Sa nu existe greseala fara plesneala! A murit Pruteanu ca mai corespondam cu el!
  Dar sa vedeti oameni culti si chiar juristi care pun accentul gresit in expresiile latinesti! Sa vezi alde "sui generis" accentuat ca Pui sau Veneric!
  A fost interpelata de curand o dena sau dra de la un post tv si, printre altele, a fost intrebata despre un anumit "hiatus" raspunsul a fost: Lasati-ma in pace ca nu stiu ce e aia"
  Pai , poate sunt tineri mult mai pregatiti si mai culti care nu au de lucru si schimonositele astea iau gramezi de bani!

  Raportează
 • postat de SMECHER DA GALATI Vineri, 02 Martie 2018 19:15 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  2

  Dar smecher DA Bucuresti, cum suna?!

  Multi au imprumutat jargonul si sunt smecheri da Galati, da Barlad....

  De-alde taraie ogheala, zic aia de la teara!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.