Care sunt cele mai frecvente greşeli auzite la televizor

Care sunt cele mai frecvente greşeli auzite la televizor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Lunar, CNA publică un raport de monitorizare realizat de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", care scoate la iveală greşelile de vorbire din lumea televiziunii. Şi, invariabil, acestea sunt mereu aceleaşi. Chiar dacă am mai scris despre ele, nu putem să le ignorăm şi să spunem că suntem siguri că au fost înţelese. Pentru că realitatea limbii române vorbite este alta.

Conform monitorizării făcute de echipa de la Institutul de lingvistică, una dintre cele mai frecvente greşeli este folosirea formelor de imperfect "vroiam"/ "vroiai"/ "vroia" etc. Inclusiv la TVR Cultural poţi auzi aşa ceva. De ce este greşit "vroiam", stimate doamne şi stimaţi domni care lucraţi la televiziune? Pentru că nu există verbul "a vroi". Există, în schimb, verbele "a vrea" (cu imperfectul "vream") şi "a voi" (cu imperfectul "voiam"). Dacă nu sunteţi obişnuiţi cu "vream" şi vi se pare ciudat, uitaţi de el! Folosiţi-l numai pe "voiam"! Deci: "voiam", fără "r". Hai, că se poate!

Ne mai lovim, invariabil, de lipsa lui "pe" înainte de "care". Iar ultimul exemplu care îmi vine în minte este cel al premierului Viorica Dăncilă. "Specialiştii care am venit, vom rezolva toate problemele". E drept, nu spune nimeni că premierul Dăncilă este profesor de limba română, însă am putea presupune că plăteşte din bani publici un scriitor de discursuri. Sau măcar că şi-ar putea permite. Cu toate astea... Ce-i aşa de greu să pui un "pe" înainte de "care" la acuzativ? Căci nu, nu sunt corecte formulări de tipul "cea mai mare chestie care-am văzut-o" (Antena 3) sau "o greşeală care-a făcut-o astăzi" (B1 TV). "Pe"-ul care lipseşte din forma de acuzativ al lui "care" se răzbună şi vă invadează vocabularul, onorabili oameni de televiziune! Şi, astfel, apare unde nu are ce căuta: "o formulare pe care am întîlnit-o pe mesajele de pe Internet" (Antena 3), "o să ne certăm la nesfârşit pe Nokia" (B1 TV), "mult mai deschis pe acest subiect este..." (PRO TV). Doamnelor şi domnilor jurnalişti de la TV, corect e "am întîlnit-o în mesajele de pe Internet", "să ne certăm la nesfîrşit în legătură cu Nokia", "mult mai deschis în legătură cu acest subiect este...". Şi nu mai rîdeţi de Vanghelie, "pe persoană fizică", pentru că, după cum vedem, se ia.

Cuvântul săptămânii

Ciubarcă - dacă aveţi vreodată de gând să mergeţi în vacanţă în zona Olteniei, acest cuvânt s-ar putea să vă fie util. Mai ales că este legat de una dintre plăcerile vieţii pentru unii, băutura. Pentru că ciubarca este un recipient din doage de lemn, foarte mare, peste 1.000 litri, care are fundul mai îngust decât gura (inversul unei putine).

Citit 6252 ori Ultima modificare Duminică, 27 Mai 2018 01:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.