Ce are omul când e bolnav, viruşi sau virusuri?

Ce are omul când e bolnav, viruşi sau virusuri?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Substantivul "virus" are două forme de plural, "viruşi" şi "virusuri", ambele acceptate de normele lingvistice. Totuşi, corectitudinea unui plural sau a celuilalt depinde de contextul în care este folosit. În limba română, sensul principal al cuvântului virus este acela de agent patogen, invizibil cu microscopul obişnuit, care se reproduce numai in interiorul celulelor vii şi provoaca diverse boli infecţioase.

Odata cu dezvoltarea computerelor, termenul de virus a început să fie folosit şi pentru denumirea programelor de calculator proiectate intenţionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, fără consimţământul proprietarului.

Ați auzit de multe ori cuvântul viruşi folosit ca plural pentru virus, microorganism, agent patogen inframicrobian, ceea ce este greşit. Pluralul corect este virusuri. Confuzia vine de la faptul că există şi pluralul viruşi, dar acesta se referă la virusul informatic. Asta înseamnă că ambele forme sunt corecte, dar au altă semnificație. În această perioadă sunt mai multe virusuri -  CORECT! În această perioadă sunt mai mulți viruşi - GREŞIT! Calculatorul are mai mulți viruşi - CORECT! Calculatorul are mai multe virusuri - GREŞIT!

Pentru a evita orice eroare gramaticală, cel mai simplu ar fi să folosim pluralul "viruşi" în orice context. Astfel, suntem siguri că utilizăm un cuvânt corect, fără a mai fi nevoie să ne gândim de fiecare dată la sensul cu care folosim acest cuvânt. Dar, limba română nu este chiar atât de uşoară. Deşi asta ne învaţă DOOM 2, practic. Că dacă folosim o formă a unui cuvânt, nu avem cum să greşim, indiferent de context. În cazul ăsta, mai bine să nu mai trecem pe la şcoală, că oricum nu avem nevoie de reguli. Nu?  

Cuvântul săptămânii

Pupăgoară - dacă am fi citit capitolul "Pupăgoara din tei", ne-am mai fi dat seama cu rapiditate despre ce carte e vorba? Sigur că nu, pentru că acesta nu este un cuvânt uzual, dar este un sinonim pentru "pupăză", celebra pasăre fugărită de Nică a lui Ştefan a Petrei!

Citit 31009 ori Ultima modificare Duminică, 27 Mai 2018 01:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.