Despre substantivele care denumesc profesii

Despre substantivele care denumesc profesii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Vorbesc cu doamna doctor…" (Maria Linda, TVR 1, 11.09.2018).

Din nou despre substantivele care denumesc profesii. În cazul lor, întâlnim mai multe situații și, de aceea, ne mai încurcăm. Intervine și impresia noastră că forma de masculin este mai politicoasă! De ce este mai puțin politicos "profesoară" decât "profesor"?

Poate este bine să aplicăm o regulă simplă: folosirea formei de feminin cu condiția ca ea să nu fie familială sau peiorativă și, bineînțeles, să fie înregistrată în DOOM 2. Să comparăm: "poetă" (literar) cu "poetesă" (peiorativ).

În cazul substantivului din enunț, există o formă de feminin corectă: doctoriță. Ea nu este mai puțin politicoasă. Așa cum nu este mai puțin politicoasă și forma de feminin a unei demnități care se folosește foarte mult în zilele acestea: primăriță.

Vă reamintesc faptul că, dacă nu există forma de feminin a unei profesii sau a unei funcții, este foarte politicos să spunem: "doamna / domnișoara ministru", de exemplu (forma "ministreasă" fiind peiorativă). Forma corectă de feminin a substantivelor care denumesc profesii sau funcții FACE BINE LA LIMBĂ!

Capacitaţii, cine sunt ei?

"Am fost extrem de capacitați." (Carmen Dan, ministru de Interne, 21.08.2018, declarație).

Este un exemplu de vorbire a omului politic de astăzi. Există o legătură între ce gândesc și ce vreau să spun. Ceea ce gândesc trebuie să fie foarte clar. Adică știu despre ce vorbesc. Atunci și exprimarea este limpede.

În exemplul nostru este prezentă și o altă tendință: oamenii mai puțin instruiți (scuze!) sunt și cei care preiau fără discernământ cuvinte, expresii pe care le aud la alții sau inventează cuvinte, expresii prin etimologie populară, uneori ("Renumerație mică, să trăiți, coane Fănică!").

Și, ca să fie mai convingători, folosesc grade de comparație: una este să fim "capacitați" și alta este să fim "extrem de capacitați", nu? Cuvântul folosit de doamna ministru nu există. Este un barbarism. Distinsa doamnă l-a folosit ca să ne convingă de profesionalismul, determinarea, motivarea oamenilor legii. Barbarismele fac rău la limbă. Şi în general!

Citit 2987 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2018 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.