România pe hârtie în 100 de chipuri. Tragi-comedia artei
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Tragi-comedia artei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

”Ingo Glass apelează la forme arhitecturale sugerând volumetria unui spațiu în ascensiune”, notează criticul de artă referindu-se la ”Septenarius” (numele provine de la cel al unui vers din șapte măsuri, folosit în comedia antică, n.r.), lucrare prezentă pe Faleza Inferioară a Dunării de mai bine de patru decenii.

Galațiul a fost norocos să-l aibă pe Ingo Glass (n. 1941) încă de la prima tabără de sculptură în metal, din 1976. Aflat printre fondatorii Muzeului de Arte Vizuale din Galați, maestrul avea să mai stea în România doar trei ani, după 1979 mutându-se definitiv în Germania și devenind referent cultural în cadrul Primăriei din Munchen.

În prezent, artistul are deja peste o sută de expoziţii personale în mai multe ţări din întreaga lume, pe lângă România prezentând lucrări în Germania, Franţa, Ungaria, SUA, Elveţia, Japonia, Italia, Polonia, Olanda, Australia ori Rusia, pentru a da doar câteva exemple. Ca recunoaștere a calității sale artistice, România i-a acordat, în 2004, Ordinul ”Meritul Cultural” în rang de Mare Ofițer.

Ca în multe alte cazuri, și lucrarea sa este ignorată de autorități, beneficiind în schimb de ”atenția” celor care vandalizează monumentele de for public: nederanjate de nimeni, mai multe inscripții ornează soclul lucrării.

În imagine, artistul plastic Andreea Ionașcu citește, lângă sculptura lui Glass, dintr-un Ceaslov tipărit în 1836. Născută în Galați, Andreea este în prezent cadru didactic la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin”; are un master în arte plastice la Universitatea Națională de Arte din București și este doctorand la Universitatea Națională ”George Enescu” din Iași.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 7671 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.