Îmi place cineva, nu ”de cineva”

Îmi place cineva, nu ”de cineva”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Îmi place de cineva, dar nu o să-i spun acest lucru" este o o frază pe care o găsim scrisă într-un articol din presa mondenă românească. O cititoare a trimis o scrisoare cu acest enunț către o revistă, iar editorii au reprodus textul integral, chit că el conținea cel puțin o duzină de greșeli gramaticale. Expresia "îmi place de cineva" este des întâlnită, deși este eronată.

Astfel, singura variantă corectă în acest caz este "îmi place cineva", cu explicația că cineva este subiect gramatical ("cineva îmi place", cum scrie pe dexonline.ro), deci trebuie pus în cazul nominativ, ceea ce nu cere prepoziția "pe". În același timp, "în acest enunț, pronumele personal de persoana întâi - îmi - având rolul de complement indirect (cui place? - mie/îmi), iar prezența prepoziției de ar fi complet nejustificată", scrie site-ul destepti.ro.

Probleme mari ridică și folosirea verbului "a plăcea", pe care mulți vorbitori îl folosesc în forma sa de infinitiv drept "mi-ar place", ceea ce nu este corect. Astfel, nu vom spune "mi-ar place cineva dacă nu ar fi atât de arogant", ci "mi-ar plăcea cineva dacă nu ar fi atât de arogant". O observație pur empirică este aceea că de multe ori persoanele arogante sunt exact cele care comit cele mai multe greșeli de vorbire sau de scriere.

Cuvântul săptămânii

Am ales drept cuvânt al săptămânii substantivul "cupru", termen care definește un element chimic, metal de culoare roșiatică, foarte maleabil, ductil și bun conducător de căldură și de electricitate, cu numeroase întrebuințări în industrie. Motivul pentru care am ales acest cuvânt nu este întâmplător, în contextul actualei epidemii provocate de coronavirusul cunoscut științific sub numele de SARS-CoV-2. Se știe de foarte mult timp că acest metal comun poate omorî mulți germeni în decurs de doar câteva ore. Spre exemplu, studiile recente au arătat că noul coronavirus supraviețuiește pe un obiect de cupru doar patru ore, în timp ce pe inox poate rezista cu zilele.

Cuprul are importante proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că poate distruge cu ușurință virusuri, bacterii și fungi, deopotrivă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este însă nevoie ca microorganismele să vină în contact cu acest metal. Medicii afirmă că, printre altele, ionii de cupru provoacă deteriorarea ireversibilă și rapidă a membranelor microbilor, dar și a ADN-ului sau a ARN-ului acestora. Având în vedere aceste proprietăți, este greu de înțeles de ce cuprul nu este folosit pe scară mai largă în spitale, acolo unde ar putea reduce numărul bacteriilor rezistente la antibiotice.

Citit 10128 ori Ultima modificare Joi, 26 Martie 2020 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.