„Câți mai mulți kilometrii”, cât mai multe greșeli gramaticale

„Câți mai mulți kilometrii”, cât mai multe greșeli gramaticale
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În ciuda faptului că lucrurile stau cât se poate de simplu, numeroase persoane se încurcă atunci când trebuie să aleagă numărul de "i"-uri de la finalul unor cuvinte. Este o greșeală pe care o comit în scris inclusiv avocați, profesori (și universitari, da) sau jurnaliști. Culmea, eroarea ar putea fi evitată și fără a ține cont de anumite reguli gramaticale, ci doar prin acordarea unei minime atenții modului în care se aud cuvintele respective.

În enunțul din titlul acestui articol, spre exemplu, al doilea "i" din "kilometrii" nu are ce căuta. Am luat exemplul de pe un site unde un utilizator întreba cum se scrie corect "cât mai mulți kilometrii" sau "câți mai mulți kilometrii". Astfel, persoana respectivă a comis o greșeală încercând să se asigure că evită o altă greșeală.

Vom spune "un kilometru", "doi kilometri", "n kilometri", cu un singur "i" la final, indiferent de numărul de kilometri. În schimb, în enunțul "kilometrii parcurși pe jos de el nu sunt de neglijat", al doilea "i" este necesar, deoarece avem de-a face cu forma accentuată de plural a substantivului "kilometru".

În legătură cu a doua greșeală, "câți", forma corectă aici este "Cât mai mulți kilometri". În exemplul dat, "câți" nu este adjectiv nehotărât, ca în exprimarea "Câți kilometri a parcurs pe jos?", ci adverb, a cărui formă nu variază și care poate răspunde la întrebarea "cât de mulți kilometri?", "cât mai mulți kilometri".

Cuvântul săptămânii

Pe 29 ianuarie 1886, germanul Karl Friederich Benz, care a trăit între anii 1844 și 1929, a primit un brevet pentru fabricarea primului automobil din lume. Era vorba despre un vehicul pe trei roți, alimentat cu benzină și identificat în certificatul de brevet cu codul "DRP 37435".

Termenul "brevet", pe care l-am ales drept cuvânt al săptămânii, înseamnă un "document oficial acordat de o autoritate (de stat) prin care se conferă unei persoane o distincție, o calitate în virtutea căreia are anumite drepturi speciale". La rândul său, "brevetul de invenție" desemnează un "titlu oficial de protecție pentru o invenție (a unui produs sau a unei metode), care îi conferă titularului său un drept exclusiv de exploatare, pe durata de valabilitate a acestuia", potrivit dexonline.ro.

Citit 56745 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2021 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.