Săraca limbă română. Acordul logic

Săraca limbă română. Acordul logic
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și de faptul că liderii semi-alfabetizaților sunt „vedeții” zilei de azi.

Orice ar spune oricine, „aceste vorbe ne doare” (citat dintr-un film artistic). Este vorba despre o stupidă reclamă pentru Raniseptol, produs al/a cărui eficiență „ne doare” și mai tare. Mai detaliat, citez un citat din ilustra reclamă, „Procesul de vindecare AL rănilor” – așa după cum, cu mizerabilă precizie, ne specifică reclama idioată.

Hai să vedem „despre ce este vorba în poezie”:

1. Într-adevăr, Raniseptol, prin conținutul său (apă, glicerină, nanoparticule de argint [Axonite], hialuronat de sodiu, acid citric), ajută la vindecarea rănilor.

2. A/al cui Doamne iartă-mă e procesu’ ăsta?!

3. Procesul de vindecare A rănilor? Proces AL rănilor?

Simplul apel la acordul logic ne duce, obligatoriu, la prima variantă; sintagma „vindecare A rănilor”.

De câte ori se derulează infama reclamă, mă uit la ea fascinat: oare copy-writterul care și-a scremut neuronii să nască infama exprimare e complet tâmpit, beneficiarul e la fel de agramat sau (înainte de șiorisau nu se pune virgulă, din câte știu) pe cine dreak mai interesează cum se zice ceva corect în străvechea limbă traco-geto-daco-romană-română?!

Citește și VORBEȘTE CORECT!

Citit 5857 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2023 10:23

1 comentariu

  • postat de Larisa
    Marți, 11 Aprilie 2023 15:28
    86.126.104.***
    Aceeasi problema o am cu fratele meu pentru ca se uita la tot felul de copii pe youtube si li se pare cool sa vorbeasca pocit. De multe ori chiar ajungem cu discutiile la vocabularul limbii romane si il pun sa intre pe https://dexonline.net/ , sa invete sa isi caute singur informatiile si de asemene
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.