Săraca limbă română. Construire vs construcție

Săraca limbă română. Construire vs construcție
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și faptul că liderii semi-alfabetizaților sunt "vedeții" zilei de azi.

Nu de puține ori, mi s-a zbârlit părul din urechi auzind persoane la care belim ochii în ecranul televizorului exprimându-se că autorizația de construcție este ilegală. Sau alte năzbâtii asemănătoare.

Deși îmi dau seama că vorbesc precum profetul în pustiu și că sunt un popă pierdut al cauzei de a toca unor babe surde, am totuși dreptul (studiile făcute atunci când se învăța carte mi-o permit) să implor puțină înțelegere din partea semidocților și măcar un dram de memorie lingvistică.

Pentru că, iată: construire este procesul prin care se construiește ceva, iar construcția este rezultatul acelei construiri. De fapt, titlul dosarului cerut de Primărie este acela de autorizație de construire - perfect exprimat. E greu de înțeles?

Dacă da, atunci să mai exemplific. Voi începe printr-un exemplu absolut clar, strâns legat de eroarea de mai sus: edificare (proces de construire) vs edificiu (clădirea rezultată în urma procesului de construire). Inventare (a unui lucru) (proces de a descoperi un lucru nou) vs invenție (lucrul nou descoperit). Zidirea Anei lui Manole (proces) vs zidită (Ana rezultată în urma zidirii). A provocat indignarea opiniei publice (proces) vs indignat (așa cum sunt eu acum de folosirea incorectă a limbii române, deci sunt rezultatul indignării). Etc.

Și, ca să mai glumim un pic, noua alfabetizare (proces) vs analfabet (rezultatul).

Citește și VORBEȘTE CORECT!

Citit 3295 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2023 10:05

1 comentariu

  • postat de Liviu
    Miercuri, 19 Aprilie 2023 11:57
    5.15.97.***
    Sunt multe cazuri in care cuvintele sunt pronuntate gresit. De exemplu zilele acestea am fost la piata sa cumpar cateva legume pentru Paste, erau niste domni care vorbeau pocit si ziceau ca ei au "petrentii" atunci cand cumpara legume de la taranii din piata... Acestea ne fiind singurele cuvinte. Ac
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.