Cașcavalul este o brânză galbenă fină maturată, adesea în formă de roată, produsă, în general, din lapte de oaie. Există două etimologii acceptate pentru acest substantiv.
Prima vine din latină, unde caseus înseamnă brânză, iar caballus înseamnă cal; potrivit acestei teorii, legătura cu calul este aceea că burdufurile pline cu brânză pusă la zvântat erau legate câte două și apoi agățate de-o parte și de alta a unui căprior sau a unei bârne, precum desagii pe cal.
Cea de-a doua vine de la cercetătorii Facultății de Medicină Veterinară a Universității din Belgrad, care susțin că aromânii din Balcani au inventat numele produsului lactat; și în acest caz, caș vine de la caseus, dar kaval ar veni de la obiceiul de a muta sezonier turmele de oi de la munte la șes - transhumanța.
Este greu de înțeles însă cum de a ajuns cașcaval să însemne, în ultimele două-trei decenii, în limbaj popular, bani. E de presupus ca vreun hâtru din domeniul financiar-bancar să fi lipit cuvântul cash (bani-gheață, lichidități) de sufixul caval. Și iată așa s-a născut un nou cuvânt!