COMORI DE PATRIMONIU/ O "bijuterie" în culoare a marelui Aman, la Muzeul de Artă

COMORI DE PATRIMONIU/ O "bijuterie" în culoare a marelui Aman, la Muzeul de Artă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Muzeul de Ară Vizuală deţine, printre comorile sale, şi o pânză de mici dimensiuni, pictată în culori gingaşe, care, deşi în ulei, evocă parcă şi acuarela, într-un stil realist, semnată de un pictor dintr-o generaţie de aur, dascăl pentru generaţii de artişti şi foarte cunoscut oricărui român: Theodor Aman, cunoscut cel puţin pentru tabloul său cu Lupta de la Călugăreni, hore în sat, portretul lui Tudor Vladimirescu - sunt tablori ale maestrului cunoscute de orice şcolar din România!

Plasticianul gălăţean Gheorghe Andreescu, cunoscut şi pentru restaurarea, cu repetiţie, a mânii statuii muzei lui Eminescu, cel care a restaurat şi lucrări ale lui Brâncuşi, precum celebra “Cuminţenia pământului”, a avut amabilitatea de a ne prezenta această operă de artă a lui Aman.

"Titlul: "Struguri". Tehnica: ulei pe pânză. Dimensiuni: 63/39 cm. Autor: Theodor Aman, născut la 20 martie 1831, la Câmpulung, decedat la 19 august 1891, la Bucureşti. A fost pictor, pedagog, academician, întemeietor al primelor şcoli de artă la Iaşi şi Bucureşti. Studii: Craiova, elev al profesorului Constantin Lecca, urmate de studii la Buureşti şi Paris.

Lucrarea a ajuns din colecţia Muzeului Naţional de Artă Bucureşti în cea a Muzeului de Artă Galaţi, devenit apoi Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană Galaţi, devenit ulterior Muzeul de Artă Contemporană Românească Galaţi - actualul Muzeu de Ată Vizuală.

Pictura datează din perioada de maturitate artistică şi este definitorie pentru stilul academic specific vremurilor. Lucrarea este de mici dimensiuni, executată în tehnica uleiului pe pânză întinsă pe un şasiu profesional şi reprezintă o natură statică cu fructe (pere şi struguri albi şi roşii), pahar cu picior, ziar şi carte. Gama cromatică este reţinută, autorul punând accent în mod deosebit pe materialitatea obiectelor, echilibrul compoziţional şi strălucirile ce dau viaţă ansamblului.

Theodor Aman este un strălucit reprezentaqnt pentru arta europeană din acea vreme, pictura şi grafica sa avânt puternice rădăcini tematice naţionale. În pictură, în afară de natură statică, abordează teme cu caracter istoric şi social, compoziţii ample de gen şi portrete ale personalităţilor epocii, dar şi cele ale unor oameni din popor. Excelează şi se remarcă ca un desăvârşit gravor şi desenator, compoziţiile sale stau mărurie a marelui său talent, dar şi a măestriei sale în domeniul tehnicilor de imprimare."        

Citit 3108 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 14:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.