UȘOR DE CITIT/ ”Marea spovedanie a brokerului fugar”. Bani, politică şi spionaj în România de azi

UȘOR DE CITIT/ ”Marea spovedanie a brokerului fugar”. Bani, politică şi spionaj în România de azi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* În cartea de dezvăluiri semnată de brokerul Cristian Sima, apar şi numele unor gălăţeni: Dan Nica şi Gruia Stoica


Ca să prinzi gust pentru "Marea spovedanie a brokerului fugar” şi să o alegi de pe raftul librăriei "Donaris", ar trebui mai întâi să îţi aminteşti cine e Cristian Sima. Într-o vreme, Sima apărea la televizor destul de des. E doctor în matematică (fost olimpic internaţional, în perioada ceauşistă), plecat din ţara după 1990. A fost broker în Italia, Franţa şi Marea Britanie. A ajuns şi pe Wall Street. Întors în România, a devenit un om de afaceri controversat, cu investiţii pe pieţele de capital şi imobiliare. A făcut parte din Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, de unde a plecat cu scandal, concentrându-se apoi pe bursa Sibex (Sibiu Stock Exchange). Ideea e că Sima a trăit vreo 20 de ani în „lumea bună” a politicii şi afacerilor româneşti, până când a pierdut, brusc, o grămadă de bani. Vreo 3,5 milioane de euro, se pare. Şi nu erau doar banii lui, ci şi ai clienţilor săi, foarte cunoscuţi în ţară, printre care artişti, designeri vestimentari, oameni de afaceri sau politicieni. Apoi, Sima a plecat (sau a fugit, după unii) în Elveţia, după ce îşi trimisese acolo, într-o dubă, întreaga arhiva a WBS Holding, societatea prin care a pierdut banii. Cum a putut pierde atâta bănet? Sima susţine că, din cauză că începuse să facă în România o bursă de energie, i-a deranjat pe „băieţii deştepţi”, iar aceştia l-au eliminat din piaţă.

Aşa spune Sima că s-a întâmplat: “CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare n.r.) îmi blochează conturile, vor deja să mă debarce de la Sibex. (…) Predoiu mă duce la Hrebenciuc (…) Promite să mă ajute şi-mi demonstrează puterea sa. Sună la Dorina Mihăilescu, care se afla la Frankfurt, să-l spioneze pe Isărescu, şi amână AGA la Sibex. (...) Încep deja să îmbrăţişez umbrele, şi umbrele mă înconjoară. Vreau să iau credit (…) dar Predoiu mă opreşte, pentru că Hrebenciuc mă va ajuta. Cred. Dimofte mă împrumută cu 400k, pare să fie sincer (…) dau de Noapteş, habar nu am cine e. Se prezintă drept viitorul cuscru al lui Hrebenciuc şi îmi spune: Ştiu tot şi te voi ajuta (…) Accept să mă retrag de la Sibex şi să vină Predoiu şi Dăianu”.

Tocmai asta-i interesant: Cristian Sima scrie, în „Marea spovedanie...”, despre ceea ce ştie el că au făcut o parte dintre bogaţii României ca să ajungă unde sunt astăzi. Că e vorba de Dan Voiculescu, de Sorin Ovidiu Vântu sau de Mişu Negriţoiu (actualul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară), de Daniel Dăianu, de Cătălin Predoiu, de Bogdan Chrieac sau de Sebastian Ghiţă, dezvăluirile despre viaţă, avere şi compromisuri sunt la fel de spumoase. O să aflaţi şi cine controlează, din umbră, mari afaceri din ţară sau cum ar fi ajuns mari firme, ca Siveco, să apeleze la ţiganii cămătari din Sinteşti. Sau despre cum mergea şpaga, în presă, şi numele unora dintre cei implicaţi.

„Brokerul fugar”, fost acţionar la Hotnews, mai scrie însă şi despre oameni de care noi n-am auzit niciodată. Printre ei, un anume „Moş Crăciun”, care ar fi, potrivit lui Sima, un fost securist, devenit om al serviciilor româneşti post-decembrist şi care actualmente ar lucra în interesul familiei lui Puiu Popoviciu. Ba, de vreo două ori, autorul scrie, negru pe alb şi numele acestui „Moş Crăciun”.

„Marea spovedanie...” e o carte despre afacerile din România şi despre implicarea serviciile secrete în economie. E despre bogăţie, despre furt şi spionaj, pre şi post decembrist. Despre cum România a devenit o „colonie” şi despre speranţele pe care le mai avem.

Bonus, printre numele de politicieni şi oameni de afaceri la care face referire Sima se numără şi doi gălăţeni: Dan Nica şi Gruia Stoica.

Mai multe despre cartea de memorialistică şi despre autor, pe pagina noastră de Facebook, "Uşor de citit".

Cartea „Marea spovedanie a brokerului fugar” o găsiţi la Librăria Donaris, de pe strada Nicolae Bălcescu, nr.26.

Citit 2953 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 14:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.