UȘOR DE CITIT/ „Doctor Sleep”, o poveste de citit pe nerăsuflate

UȘOR DE CITIT/ „Doctor Sleep”, o poveste de citit pe nerăsuflate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Oameni care văd până pe lumea cealaltă şi pământeni bătrâni de sute de ani se luptă în America zilelor noastre

Găsiţi cartea la librăria Humanitas din Galaţi

Sunt printre noi oameni care strălucesc. Şi unii dintre ei parcă ştiu dinainte ce ai de gând să spui sau să faci. Atâta sunt de siguri de ei, câteodată, că ai putea să juri că ştiu deja de azi ceea ce-o să se întâmple mâine. Cunoaştem cu toţii genul de om, nu-i aşa? Ei bine, Stephen King ştie sigur că aceia dintre noi care se comportă aşa ar putea avea „strălucirea”, adică puterea de a vedea dincolo de aparenţe. Pe noi, oamenii de rând, ochii ne pot înşela. Pe ei, niciodată. Cei care au „strălucirea” îi văd nu doar pe vii, ci şi morţii rămaşi între lumi. Or, acesta nu-i un dar pe care să-l poţi suporta cu uşurinţă. Sau cel puţin Dan Torrance – protagonistul romanului „Doctor Sleep” a lui Stephen King – nu prea reuşeşte să o facă. Din cauză că vede prea multe lucruri care-l chinuiesc, îşi amorţeşte mintea, dând pe gât pahar după pahar. În cele din urmă, ajunge alcoolic şi toată viaţa îi gravitează numai în jurul sticlei. Iar Stephen King – el însuşi un fost alcoolic – ştie ca nimeni altul cum să „ţeasă” un debut de poveste în care să-l împingă pe Torrance în mizeria vieţii de beţiv ratat.

Dar tocmai beţivanul acesta ajunge, în cele din urmă, să-şi folosească „strălucirea” şi să-i ajute pe oamenii aflaţi în suferinţă. Departe de tumult, înconjurat de oameni buni, el este cel care va prinde putere şi va ajunge unul dintre luptătorii împotriva vampirilor care secătuiesc America. Pentru că Legitimii – clanul de americani îmbrăcaţi banal, de vârste incerte, care călătoresc în rulote luxoase de-a lungul şi de-a latul Americii – tocmai asta sunt. Nişte vampiri, care însă nu se hrănesc cu sânge, ci cu altceva, mult mai rar şi mult mai preţios. Au fost de faţă la atentatele de la Turnurile Gemene şi s-au hrănit acolo. Au fost prin preajmă, la parte la cele mai mari tragedii din Statele Unite. Pentru că hrana lor e ceva care nu se poate separa de trupul victimei decât când aceasta se chinuieşte cumplit. Iar pentru hrana pe care o consumă de secole, ar face oricât rău, oricărui om. Aşa reuşesc Legitimii, cu bogăţia lor nemăsurată, să străbată istoria. Ei sunt, de departe, cei mai bătrâni dintre pământeni. Nici numele reale nu şi le mai folosesc. Acum îşi mai spun doar Rose Ţilindru, Mo cea Mare sau Andi Muşcătură de Şarpe. Sunt mulţi, uniţi şi toate le merg toate din plin, până când o iau în vizor pe Abra, o fetiţă care de mică putea să mute obiecte cu puterea minţii. Şi până când fac o greşeală pe care o vor realiza prea târziu. De aici încolo, începe războiul în care va fi implicat şi Dan Torrance. E o lupta e între bine şi rău, între lumină şi întuneric, între viaţă şi moartre, în care fie „strălucitorii”, fie Legitimii trebuie să piară.

Pentru cine a citit „Shining”, excepţionalul roman de groază publicat de Stephen King în 1977, „Doctor Sleep” e doar o continuare firească a acţiunii din hotelul groazei. Dan Torrance e micul Danny, fiul îngrijitorului Jack, pe care în cele din urmă hotelul Overlook îl înnebunise.

Din păcate, n-ai cum să povesteşti un roman scris de Stephen King. E puţin probabil să-ţi iasă. King e un maestru al detaliului. E un psiholog iscusit, care se joacă, de la prima la ultima pagină, cu mintea cititorului. Te lasă să te obişnuieşti cu frumuseţea vieţii americanului de rând, după care te înfioară cu lucruri despre care ştii bine că n-au cum să fie reale. Şi touşi…. Nu, cu siguranţă, un roman de King nu poate fi povestit. El trebuie citit.

Găsiţi romanul „Doctor Sleep” la libărira Humanitas din Galaţi, de pe strada Domnească, nr. 45.

Stephen King, neîntrecutul povestitor din Maine

S-a născut în 1947 în Portland, Maine, loc de desfăşurare al multor poveşti fantastice din povestirile sale. Când Stephen avea doi ani, tatăl său, ofiţer de marină, a ieşit „să-şi ia ţigări” şi nu s-a mai întors niciodată. A avut o copilărie grea, crescut fiind doar de mamă. Trăieşte în zone sărace şi îl marchează filmele şi cărţile pe care le citeşte (inclusiv horror-urile). Devine un adolescent retras şi batjocorit de colegi. Se refugiază în lectură şi scrie, încă din liceu. Are joburi care îl solicită fizic, dar de pe urma cărora se inspiră şi scrie povestiri. Merge la colegiu şi devine profesor de liceu literatură şi artă dramatică. Se căsătoreşte cu Tabitha, trăiesc în sărăcie într-o rulotă, iar Stephen devine alcoolic. Scrie însă şi, încet încet, se impune. Vinde drepturile de autor cu ale romanului "Carrie" cu 400.000 de dolari. Apoi scrie şi iarăşi scrie, dedicându-şi tot timpul carierei de scriitor. A devenit unul dintre cei mai bogaţi scriitori din lume, mai ales pentru că scrierile sale au fost, în mare parte, ecranizate. Averea estimată a scriitorului este de 400 de milioane de dolari. Iese rar în lume, scrie şi publică mult. Dintre cele mai cunoscute romane ale sale sunt: Shining, It, Salem’s Lot, Cimitirul Animalelor, Carrie, Cristine şi Dolores Claiborne

Citit 2059 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 14:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.