UȘOR DE CITIT! „A cincea cupă!” - un roman care te ţine treaz noaptea

UȘOR DE CITIT! „A cincea cupă!” - un roman care te ţine treaz noaptea
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Odată ce ai început să citeşti povestea asta, trebuie musai să o continui. Dealtfel, nu te-ai putea opri nici dacă ai vrea * Fiecare personaj pe care-l întâlneşte Sherlock Holmes ar putea ascunde un mister, iar fiecare cuvânt sau gest al puţinelor personaje ar putea dezvăui un indiciu * "A cincea cupă" este un mecanism admirabil construit de un scriitor care a primit premii importante pentru cărţile lui


Sherlock Holmes a murit. Ba chiar a şi trecut ceva vreme de când el, cel mai cunoscut detectiv britanic al tuturor timpurilor, a căzut în cascada Reichenback, în timp ce se lupta cu Moriarty, un geniu al răului. Sau cel puţin aşa a vrut Holmes să-i lase pe toţi să creadă: că a dispărut definitiv din peisaj. Până şi pe doctorul Watson îl păcălise. Toate până într-o noapte când celebrul detectiv reapare deghizat, tocmai la Paris, pe malul Senei, unde-l împiedică să se sinucidă pe scriitorul… Henry James. Să fie chiar acel Henry James, celebrul scriitor american? Există la tot pasul indicii că da, personajul e inspirat de cunoscutul scriitor. Spre exemplu, ca şi scriitorul real, personajul care-l secondează pe Holmes în aventurile din „A Cincea Cupă”, în locul lui Watson, este născut în America, dar plecat Anglia în a doua parte a vieţii sale. În plus, parte dintre personajele romanului au existat în realitate şi au fost surse de inspiraţie pentru adevăratul Henry James, în scrierile sale. Să luăm doar exemplul lui Clover Adams, o doamnă din înalta societate care a trăit pe la jumătatea secolului al XIX-lea şi care l-a inspirat pe Henry James, cel real, să scrie povestirea „Daisy Miller”. E clar de acum, chiar despre acel Henry James e vorba.

Autorul romanului, adică Dan Simmons, arată că îşi merită raftul plin de premii literare pe care le-a primit de-a lungul carierei. S-a încumetat să descrie o lume complicată şi rafinată, în care a introdus mari mistere care trebuiesc musai dezvăluite. Iar spre deosebire de felul în care sunt create episoadele serialelor „Elementary” şi „Sherlock”, de-a lungul cărora detectivul rezolvă câte o crimă, în „A cincea cupă”, Holmes are două misiuni de scos la capăt. Pe de o parte, alături de Henry James, lucrează la elucidarea misterului morţii lui Clover Adams, care oficial s-ar fi sinucis, dar pe care Holmes o crede victima unei crime. În paralel, însă, din trecutul lui Sherlock, apar lucruri întunecate, urme ale prezenţei lui Moriarty şi semne clare că -  în timp de încearcă să afle cine a ucis-o pe Clover - detectivul londonez lucrează de fapt la un caz mult mai complicat. Iar dacă unele situaţii imaginate de Simmons te surprind, altele ajung să îţi taie răsuflarea. Citind, uiţi de toate şi vezi Washingtonul anilor 1890 ba prin ochii lui Holmes, ba prin cei ai lui lui Henry James, ba de sus, ba din spatele scenei, ba dintr-un unghi care te face să ameţeşti doar gândindu-te la ce s-ar putea întâmpla în continuare.

Nici nu-s multe personaje în carte, aşa că veţi avea timp pe îndelete, pe parcursul celor peste 700 de pagini, să vi le construiţi în închipuire cum vă vine mai bine şi să vă îndrăgostiţi de unele dintre ele. Bineînţeles, nu lipsesc nici personajele clasice ale povestirilor cu Sherlock Holmes: Watson (ce-i drept, doar amintit şi ridiculizat, pe alocuri), Mycroft (fratele detectivului), Irene Adler (pe care vă lăsăm să o descoperiţi singuri). O să citiţi şi despre dependenţa de droguri a detectivului şi despre multe, multe altele. De un lucru poţi fi sigur, de cum vezi coperta pe raftul librăriei Humanitas, de pe strada Domnească, nr. 45: citind „A cincea cupă”, n-o să te plictiseşti. Dimpotrivă, s-ar putea să te prindă orele mici ale nopţilor tot citind şi întrebându-te cum se vor termina toate astea…

Cine este Dan Simmons

S-a născut în Statele Unite ale Americii, în statul Illinois, în 1948. Încă din facultate a primit un premiu pentru jurnalism şi ficţiune. A fost profesor în ciclul primar vreme de 18 ani, iar apoi, la doi ani de la publicarea primului său roman, s-a dedicat numai şi numai scrisului. Scrie şi SF şi fantezie horror. A câştigat premii prestigioase, ca Hugo, Locus, British Fantesy Society şi Bram Stoker.

Citit 3577 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 14:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.