COMORI DE PATRIMONIU/ Conacul Chrissoveloni, un monument al unor vremuri demult apuse (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

COMORI DE PATRIMONIU/ Conacul Chrissoveloni, un monument al unor vremuri demult apuse (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Conacul familiei bancherului grec Chrissoveloni, din comuna gălăţeană Ghidigeni, cunoscut în epocă drept centru al protipendadei începutului de secol XX, frecventat inclusiv de regele Ferdinand, se degradează de la o zi la alta.

Actualul primar al comunei Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru, face parte dintre cei care au avut ocazia să se plimbe pe holurile imensei clădiri şi de a dormi în camerele conacului.

"Am fost, din 1988 până în 2002, administrator al căminului de copii care a funcţionat în incinta conacului. Era întreţinut atunci, pentru că dacă se strica ceva, reparam, nu lăsam să se degradeze mai tare. Din 2002, însă, de când a fost retrocedat proprietarilor de drept, moştenitorii familiei Chrissoveloni, clădirea a fost abandonată şi e păcat. Se putea face muzeu aici, se puteau atrage turişti. Este, totuşi, clădirea în care regele Ferdinand venea să se relaxeze, e clădirea care a avut primul teren de tenis acoperit din România şi e un domeniu imens, o proprietate pe care nu o poţi savura într-o singură zi", ne-a explicat Eugen Tăbăcaru.

Palat lăsat pradă buruienilor

Dacă la începutul secolului al XX-lea, crema aristocraţiei române frecventa conacul de la Ghidigeni, astăzi puţine lucruri mai aduc aminte de strălucirea vremurilor trecute. De-a lungul anilor, palatul de la Ghidigeni, care a trecut şi printr-un incendiu devastator în 1935, s-a degradat. Astăzi, conacul se află într-o stare jalnică. Plafoanele celor mai multe încăperi sunt căzute, zidăria la fel, cel mai probabil din cauza infiltraţiilor.

Ceva speranţă există, totuşi. Moştenitorii familiei Chrissoveloni, în proprietatea cărora se află conacul, au demarat un proiect pentru refacerea acoperişului, primind în 2011 avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 2.

"Bunicul avea cele mai frumoase amintiri de aici"

Unul dintre paznicii conacului ne-a povestit despre bunicul său, care era băiat de curte pentru familia Chrissoveloni, prin anii '40. "Uitaţi, la balconul ăsta stătea conaşul Jean şi fuma. Într-o zi, l-a văzut pe bunicul necăjit şi l-a întrebat ce a păţit. Bunicul i-a zis că nu mai are lemne pentru acasă, să îşi încălzească familia, aşa că, suflet mare, conaşul i-a zis unui alt băiat de aici să îi ducă lu' bunicu' o căruţă de lemne gata tăiate, plus mâncare, ca să le dea la copii. Ne povestea asta în timp ce plângea şi nouă ni se făcea pielea de găină", ne-a explicat paznicul. Probabil, destinul a fost ca numele paznicului să fie în continuare legat de conacul Chrissoveloni.

Primarul Tăbăcaru spune că, de-a lungul anilor, a tot vorbit cu moştenitorii conacului, dar că n-a reuşit încă să stabilească un parteneriat public-privat.

„Noi ne-am gândit la un parteneriat, a fost şi o iniţiativă a Arhiepiscopiei, la un moment dat, pentru reabilitarea acestui veritabil palat, dar investiţia era mult prea mare. Comuna noastră nu este una tocmai bogată şi ne-am orientat priorităţile către alte investiţii, de care oamenii din sate chiar au nevoie: apă, canalizare, reabilitări de drumuri. Asta nu înseamnă că nu recunoaştem valoarea istorică a conacului“, explică Eugen Tăbăcaru.

Pentru a DESCOPERI mai multe COMORI DE PATRIMONIU, CLICK AICI

Citit 8113 ori Ultima modificare Marți, 01 Martie 2016 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.