UȘOR DE CITIT/ În "Muntele familiei Gray", avocaţii schimbă lumea. Noul roman al lui John Grisham

UȘOR DE CITIT/ În "Muntele familiei Gray", avocaţii schimbă lumea. Noul roman al lui John Grisham
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* O carte despre avocaţi, corporaţii şi puterea de a face ceea ce trebuie

Cine să scrie mai bine despre putreziciunea din sistemul judiciar decât un fost avocat, pe care acum nimeni nu-l are la mână cu nimic? În „Muntele familiei Gray”, John Grisham, fost avocat şi politician american, scrie despre cum trăiesc şi muncesc cei mai mari avocaţi din Manhattan, dar şi despre cum luptă avocaţii săraci, din colţuri uitate de lume, împotriva corporaţiilor.

"Muntele familiei Gray" spune povestea avocatei Samantha Kofer, care, la începutul crizei financiare din 2008, trăia ca o corporatistă. Muncea 90 de ore pe săptămână sau mai mult, la cea mai mare firmă de avocaţi din lume, contra unei grămezi de bani, pe care nu avea timp să-i cheltuiască. Locuia în Soho şi mânca numai în restaurante de lux. În primele zile ale recesiunii, avocata este însă concediată şi ajunge să lucreze pro bono într-un orăşel de munte pe nume Brandy, dintr-o zonă cu exploataţii miniere de suprafaţă. Acolo învaţă Samantha cum să devină avocat pledant, acolo intentează primul ei proces adevărat şi tot acolo vede cum marile companii din industria cărbunelui îi omoară cu zile pe muntenii născuţi şi crescuţi în Apalaşi. În Brady, cine nu făcea silicoză, inhalând praful de cărbune din mine, murea de cancer de pe urma apei otrăvite de steril. Până şi copiii. Faţă de Manhattan, aici e o altă lume. Plus că, imediat ce ajunge în orăşel, Samantha îl cunoaşte pe Donovan, singurul avocat din regiune, de care societăţile miniere se temeau. Un luptător la bară talentat, tânăr, fermecător şi… însurat. Un bărbat care ascunde multe secrete, iar parte din ele ajung, în cele din urmă, să o bântuie şi pe Samantha.

Dincolo de povestea scrisă atât de iscusit încât nu-ţi vine să laşi cartea din mână, Grisham ne arată cum marile corporaţii îi strivesc pe oamenii de bine, pentru bani, dar şi cum, la tribunal, au şanse de câştig nu doar cele mai bogate firme de avocatură, ci mai ales cele care cunosc bine jocul. Ca juriul să delibereze în favoarea clientului tău, nu ajunge să susţii o cauză dreaptă. Trebuie să fii un avocat abil, să ai bani ca să te judeci şi să capeţi susţinere împotriva corporaţiilor. Or, susţinerea o obţii uneori greu, chiar încălcând legea.

Grafic, volumul apărut la editura Rao este ireproşabil. Are copertă cartonată şi supracopertă, poză cu autorul şi citate din recenziile pe care i le-au făcut cărţii mari redacţii americane, ca Washington Post şi Associated Press. E perfect fie ca să începeţi o colecţie de cărţi ale lui John Grisham, fie ca s-o completaţi pe cea aflată deja în bibliotecă.

Găsiţi cartea, la raft, la Librăria "Donaris", de pe strada Bălcescu, nr. 45.

Avocatul care câştigă milioane din scris

John Grisham scrie bine despre avocaţi pentru că este el însuşi unul. Şi încă unul bun. Pe vremea când lucra în sistem, se trezea la cinci dimineaţa ca să scrie. Prima carte „Şi vremea e ca să ucizi”, a vândut-o cu greu unei edituri, care a tipărit-o, la început, în doar 5.000 de exemplare. Dar asta nu l-a descurajat de Grisham. Următorul lui roman a fost „Firma”, pentru care a vândut drepturile de televizare către Paramount Pictures cu 600.000 de dolari. Filmul cu Tom Cruise în rolul principal a fost un succes.

De atunci, Grisham s-a dedicat doar scrisului, devenind cel mai cunoscut autor de thriller juridic din lume. În 1996, s-a întors la bară, pentru un singur proces, în care a reprezentat interesele familiei unui frânar de cale ferată mort în urma unui incident. S-a dovedit că Grisham ştie despre ce scrie în cărţile lui: a câştigat procesul, obţinând pentru familia pe care o reprezenta despăgubiri de 683.500 de dolari.

Cărţile lui Grisham (tipărite în circa 300 milioane de exemplare) printre care se numără cunoscutele "Dosarul Pelican", "Omul care aduce ploaia", "Clientul" şi "Avocatul străzii", au fost traduse în peste 40 de limbi.

Citit 2739 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.