Îndârjit până la regulament

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Tratarea crizei economice cu sloganuri populiste şi extremiste şi-a arătat limitele în Ungaria. Măsurile economice extravagante impuse de guvernul radical al lui Viktor Orban nu numai că au gonit investitorii, dar au pus în cele din urmă şi Budapesta într-o situaţie politică fără precedent. În plan economic, procesul inflaţionist şi deficitul bugetar au izolat Ungaria pe pieţele financiare.

Pe lângă scumpirea creditelor accesate de autorităţile de la Budapesta, o lovitură a fost şi anunţul Comisiei Europene privind suspendarea acordării fondurilor de coeziune pe anul 2013 pentru Ungaria din cauza deficitului bugetar excesiv. Această veste a înveninat şi mai mult relaţiile dintre Budapesta şi Bruxelles, iar afirmaţiile lui Orban în legătură cu „legitimitatea” Comisiei Europene au determinat, poate, oficialii europeni să fie şi mai pedanţi în aplicarea regulamentelor.

Ungaria a primit termen o lună de zile pentru a rectifica legile care, în opinia CE, contravin tratatelor fundamentale ale Uniunii Europene. Justiţia şi protecţia datelor personale au fost, de altfel, în mod constant preocupări ale forurilor europene şi încă de la aprobarea lor în parlamentul ungar au fost avertismente în ceea ce priveşte discrepanţa faţă de normele comunitare. Din nefericire, regimul lui Orban a preferat să ignore aceste avertismente, bazat pe o majoritate în Parlament suficientă inclusiv pentru modificarea Constituţiei.

El invocă „vocea poporului”, dar tot poporul este cel care, pus în faţa efectelor politicilor actualei puteri, consideră că a mers prea departe. Premierul ungar nu pare însă a realiza că tot răul vine din partea sa, ci pune eşecurile sale pe seama unui… complot internaţional al stângii. Nici tonul radical nu a dispărut, ba parcă Orban este şi mai îndârjit decât înainte.

Până în prezent, dincolo de aplicarea strictă a regulamentelor, Comisia Europeană a evitat să se lanseze în polemici. Oficialii de la Bruxelles au adoptat politica aşteptării, un lux pe care premierul nu şi-l poate permite. Iar aici nu este vorba numai de termenul de o lună de zile după care Ungaria ar putea fi chemată în faţa Curţii Europene de Justiţie, ci şi de împrumutul preventiv de 15-20 miliarde de euro pe care guvernul de la Budeapesta şi-ar dori să-l obţină de la UE şi FMI. La acest ultim capitol, negocierile sunt, deocamdată, suspendate. Este un semnal că un regim extremist poate fi izolat şi economic, nu numai politic. În Ungaria se vorbeşte din ce în ce mai des de posibilitatea alegerilor anticipate, semn că şi capitalul de populism îşi are, totuşi, limitele lui.

Citit 7238 ori Ultima modificare Joi, 08 Martie 2012 18:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.