Drapelul României, pe Primăria din Leeds. „Diploma Ambasadorului”, pentru tecuceanul Alex Dan Dumitru

Drapelul României, pe Primăria din Leeds. „Diploma Ambasadorului”, pentru tecuceanul Alex Dan Dumitru
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

„România poate fi oriunde atâta timp cât avem cu noi limba, credinţa, familia”, este mărturia lui Alex Dan Dumitru, tecuceanul stabilit în Leeds, Marea Britanie, despre care aţi putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă” încă din 2012, când a fost Purtător al Flăcării Olimpice. Cunoscut pentru participarea la zeci de curse caritabile, pentru evenimentele organizate în cadrul comunității românești din Leeds, a primit „Diploma Ambasadorului”. I-a fost decernată de Consulul Onorific al României în Leeds, în cadrul unei ceremonii care a marcat o premieră: arborarea Steagului României pe cea mai importantă clădire din Leeds: Civic Hall - Primăria.

„În plin centrul orașului Leeds din Marea Britanie se află clădirea Primăriei: mare, impozantă, cu atitudine british. Dar sus de tot, semeț, steagul României a fluturat în fața tuturor”, aşa începe ştirea difuzată la „Focus Prima Tv”, printre protagoniştii căreia s-a aflat Alex Dan Dumitru, originar din Tecuci, judeţul Galaţi. Tecuceanul este unul dintre românii care au primit „Diploma Ambasadorului”, la propunerea Consulului Onorific al României în Leeds, Annemarie Visoianu-Kanatas, în prezenţa primarului - Lord Mayor Councillor Robert Gettings. Ceremonia a avut loc de Ziua Națională a României, când meritele celor mai implicaţi români au fost astfel recunoscute şi apreciate.

„Ne-a fost foarte greu să decidem cui să oferim «Diploma Ambasadorului» astăzi, la evenimentul nostru, deoarece foarte mulţi ar fi meritat”, a spus Consulul Onorific al României în Leeds.

Alex Dan Dumitru, reprezentând Organizația Românilor din Leeds și împrejurimi, a primit diploma „pentru suportul informaţional oferit bibliotecii din Dewsbury și pentru toate evenimentele organizate în cadrul comunității românești din Leeds și împrejurimi”.

Au mai fost apreciate meritele unor persoane care s-au implicat în educarea copiilor români, în susţinerea cu alimente a persoanelor cu dificultăți financiare, care le-au oferit românilor suport informaţional şi consiliere în procesul de aplicare pentru rezidenţă și beneficii în sistemul britanic, în special în perioada Brexit. Practic, oameni care îşi dedică resursele pentru a-i ajuta pe românii din Leeds.

„România poate fi oriunde atâta timp cât avem cu noi limba, credinţa, familia”, a spus Alex Dan Dumitru. Purtător al Flăcării Olimpice în 2012, cunoscut pentru participarea la zeci de curse caritabile de maraton şi semimaraton, despre Alex aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Dincolo de implicare, de voluntariat, de dorinţa şi voinţa de a-şi depăşi limitele pentru a-i ajuta pe alţii, Alex Dan Dumitru are propria sa poveste uimitoare: a reuşit să slăbească de la 110 la 86 de kilograme, să alerge în curse umanitare uriaşe, având un picior mai scurt cu cinci centimetri. A trecut, apoi, printr-o operaţie dificilă şi chinuitoare, a reînvăţat să meargă şi s-a reîntors la acţiunile umanitare prin alergat. Datorită tecuceanului, târgurile de produse şi mâncăruri tradiţionale româneşti, dar şi petrecerile româneşti au devenit o obişnuinţă în Leeds.

Revenind la Drapelul României, trebuie spus că, tricolorul nostru a fost arborat şi pe clădirea Primăriei din Harrow, nu doar din Leeds. În Leeds trăiesc peste 11.000 de români, conform ultimelor statistici, iar în Harrow locuiesc peste 22.000 de români, cam cât într-un orășel de provincie din România. Comunitatea românească din Regatul Unit a crescut constant după aderarea României la Uniunea Europeană, tendință menținută și în prezent, chiar dacă după Brexit condițiile de imigrare sunt mult mai grele.

Citit 3478 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2022 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.