Cu ocazia spectacolului extraordinar "Ana Lugojana", organizat pe 21 septembrie, la Galați, de către Asociația "Divas", cu sprijinul unor parteneri din Galați și Brăila, printre care s-a numărat și "Viața liberă", am stat de vorbă cu unul dintre protagoniștii evenimentului cultural desfăşurat pentru a marca 120 de ani de la nașterea autorului operetei, Filaret Barbu, tenorul albanez Gjergji Mani. Artistul a interpretat rolul lui Sandu Boldureanu, în ceea ce a numit "o partitură foarte grea, dar foarte frumoasă, într-un spectacol pe care-l sperăm cât mai apreciat de public". Judecând după aplauzele de la final, Gjergji Mani și Miruna Iancu (în rolul Anei), împreună cu toată distribuția, au fost mai mult decât apreciați la Galați. La finalul spectacolului, i-am adresat oaspetelui câteva întrebări, în exclusivitate pentru "Viața liberă".
- Chiar după o singură audiție, este evident că sunteți înzestrat cu o voce impresionantă, pe care publicul gălățean a răsplătit-o cu aplauze pe măsură. Unde v-ați format ca artist şi care sunt cele mai importante repere ale carierei dvs. de până acum?
- Mulțumesc pentru apreciere. Muzica m-a atras încă din primii ani ai vieții, fiind înconjurat de oameni care iubeau să cânte, dar și avându-l în familie pe unchiul mamei, care era bariton la Opera Națională din Tirana. În anii de școală generală, am studiat flautul și apoi, în liceu, am studiat chitara clasică, dar, în același timp, studiam canto clasic cu marele tenor al Albaniei, cunoscutul Gjergji Sulioti. Pentru studiile universitare și masterat, am ales Universitatea Națională de Muzică din București, Secția Canto Clasic, fiind studentul regretatei soprane Eleonora Enăchescu. Cel mai recent concert la care am participat a avut loc în vara lui 2023, fiind invitatul special al marii soprane albaneze Inva Mula, care are o impresionantă carieră mondială (cunoscută probabil publicului larg iubitor de film din pelicula "Al cincilea element", unde a fost vocea personajului Diva Plavalaguna, jucat de actrița Maiwenn Le Besco, soprana fiind creditată cu numele de după căsătorie de la vremea respectivă, Inva Mula Tchako). Am concertat în oraşul natal, Korca (Corcea), Albania, sub bagheta doamnei Elda Laro, dirijoarea Operei din Munchen, Germania, acompaniat de Orchestra Forţelor Armate din Albania.
- Cum a fost adaptarea la România? Unde este "acasă" pentru dvs.?
- Încă din primele clipe ale sosirii mele în România, m-am simțit ca acasă, deoarece am întâlnit oameni cu suflet mare și dornici să-mi facă șederea cât mai plăcută. Din punct de vedere al limbii române, nu am întâmpinat foarte multe probleme, deoarece eram oarecum familiarizat cu limba, fiind și de origine aromână. Acasă mă simt și aici, și în Albania!
- Care sunt cele mai importante proiecte pentru următoarea perioadă? Unde vă mai putem asculta cântând?
- Cu siguranță vor urma multe proiecte frumoase și importante pentru cariera mea, dar deocamdată nu vi le pot dezvălui. Toate la momentul lor! Mă puteţi urmări în spectacolele Operei Comice pentru Copii din București, unde sunt angajat, iar noua stagiune promite multe spectacole care cu siguranță vor rămâne în sufletele spectatorilor pentru mult timp. Ca exemplu, Nemorino din "Elixirul dragostei" de Donizetti, Contele Almaviva din "Bărbierul din Sevilla" de Rossini și premiera "Flautul fermecat" de Mozart.
Curriculum Vitae, Gjergji Mani
Gjergji Mani este un tenor albanez, în prezent solist al Operei Comice pentru Copii din București, fiind absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, secția Canto Clasic. Talentul lui a fost descoperit încă din copilărie, fiind câștigător al multor festivaluri pentru copii. A studiat flautul și chitara clasică, iar în anii adolescenței a luat lecții de canto cu marele tenor albanez Gjergji Sulioti. A cântat pe multe scene din România, printre care Craiova, Sibiu, Brașov, Ploiești, dar și în Albania, la Filarmonica Argostoli din Grecia, sub îndrumarea sopranei Marina Krilovici, și a participat la MIK FESTIVAL, organizat de marea soprană albaneză Inva Mula. În repertoriul lui se enumeră roluri ca Nemurino din "Elixirul dragostei", Leonaș din "Crai Nou", Ducele din opereta "O noapte la Veneția", Belmonte din "Răpirea din Serai", Tamino din "Flautul fermecat", Alfred din "Liliacul", Rică Venturiano din "O noapte furtunoasă", Orfeu din opereta "Orfeu în infern", Directorul din "Directorul de teatru", Contele din "Bărbierul din Sevilia", Sandu din opereta "Ana Lugojana" ș.a.