Gălăţeni care au uimit lumea - Anghel Rugină

Gălăţeni care au uimit lumea - Anghel Rugină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recunoscut economist de talie internaţională, profesor emerit de Economie politică şi Finanţe, Anghel Rugină s-a născut la 24 mai 1913, la Vizureşti, lângă Nicoreşti, în fostul judeţ Tecuci. După terminarea Şcolii Comerciale Superioare din Galaţi, a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, obţinând diploma în 1936.

Angajat la Banca Naţională, şi-a susţinut teza de doctorat la Academia din Bucureşti, cu profesorul Victor Slăvescu, în anul 1942. S-a specializat la universităţile din Berlin şi Freiburg, unde a lucrat cu economistul de renume mondial Walter Eucken, cu ajutorul căruia, în 1947, a obţinut un al doilea doctorat. Prima sa lucrare în limba germană i-a adus în anul 1950 invitaţia de a profesa în Statele Unite şi astfel a început să predea cursuri de economie politică la Universitatea din Portland, Oregon.

În anul 1955, a devenit cetățean american, iar în 1958 a primit catedra de Economie şi Finanţe de la Northeastern University din Boston, unde a rămas până la pensionare. Savantul gălăţean a publicat peste 50 de lucrări în străinătate, iar după anii ’90 a revenit în ţară şi a abordat problemele societăţii româneşti post-comuniste, în Un “miracol economic” în Romania este încă posibil! (1992) şi Teoria şi practica economică în epoca de tranziţie şi după (1994). El propunea instaurarea unui sistem de economie socială liberă, cu o monedă de argint convertibilă în relațiile cu străinătatea și convertibilă în diferite produse naționale pe piața internă, care reprezenta, în opinia sa, calea de ieșire din criză și de renaștere economică a României.

În anul 1990, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, i s-au acordat titlurile de Doctor Honoris Causa din partea mai multor instituţii de învăţământ superior, printre care şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați. Marcând gândirea economică a secolului al XX-lea şi a începutului secolului al XXI-lea, Anghel Rugină a pus în centrul operei sale omul, în dauna profitului maxim, fiind una dintre cele mai autorizate voci româneşti în dezbaterile internaţionale. A încetat din viaţă pe 15 decembrie 2008, la vârsta de 95 de ani.

Citit 9097 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2012 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.