Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

Considerat cel mai mare dansator român din toate timpurile, Dumitru (Trixy) Checais a fost şi cel mai reprezentativ coregraf al Teatrului Muzical gălăţean timp de aproape trei decenii, iar sala de balet a instituţiei gălăţene îi poartă numele.

S-a născut la Piteşti, într-o familie de origine germană, pe 22 decembrie 1914. A început să studieze Dreptul, l-a abandonat şi s-a înscris la Arte Plastice, iar ca balerin s-a format la şcoala Floriei Capsali, după care a urmat cursuri de perfecţionare la Salzburg şi Berlin, cu mari nume ale dansului expresionist german. A făcut cursuri de actorie, a avut expoziţii la Sala Dalles, a fost regizor, scenograf, coregraf şi balerin în spectacole ale Operei Române care au făcut vâlvă în perioada anilor 30-40. A creat un limbaj coregrafic propriu, prin care s-a impus ca precursor al dansului contemporan românesc.

„Era ca un zeu. Nu am văzut la nimeni acea trăire şi acea uşurinţă cu care dansa. Parcă zbura, parcă era în levitaţie. Tot corpul îi vorbea. Fiecare muşchi, fiecare fibră. Făcea minuni, nu dansa...”, spunea despre el balerina şi coregrafa Venera Zavulovici, care i-a fost colegă la Galaţi.

Din păcate, în 1950, la doar 36 de ani, i s-au tăiat aripile, fiind condamnat la muncă silnică, la Canal, pe motiv că ar fi homosexual. A fost eliberat după mai bine de zece ani de detenţie şi s-a retras la Teatrul Muzical, al cărui angajat a fost până la moarte, în mai 1990. Deşi la Galaţi nu avea la dispoziţie balerini profesionişti, a încercat să reînvie arta pentru care ardea şi suferea zile în şir văzând că dansatorii cu care lucra nu se puteau ridica la exigenţele sale.

„Avem o perioadă de strălucire ingrat de scurtă. Muncim mai mult decât sportivii, dar n-avem decât rareori popularitatea lor”, spunea într-un ultim interviu cel pe care Nina Cassian îl consideră „cel mai mare dansator pe care l-a avut România”.

Rafinat şi elegant în tot ceea ce făcea, Trixy Checais a fost, pe tot parcursul vieţii sale la Galaţi, un singuratic, iar toţi banii pe care-i câştiga îi trimitea fostei sale soţii şi fiicei pe care o aveau împreună. Îşi petrecea timpul ascultând muzică şi pictând. A murit la 76 de ani, fiind găsit în casă la mai multe zile după deces.

Citit 10218 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2012 11:24

5 comentarii

 • postat de poiuiuyt Luni, 28 Ianuarie 2013 01:04 Link la comentariu
  0
  1

  N-am inteles exact cum a uimit lumea... ca mai mult a activat la Galati.

  Raportează
 • postat de Romana - Olanda Marți, 30 Octombrie 2012 21:53 Link la comentariu
  0
  0

  In primul rand vocabularul lui Radu de Galati este sub nivelul unui om care se crede un om cu carte si cu cunostiinta de cauza. Noi ca pamanteni nu putem schimba ce se plamadeste in pantecele unei mame. Conceptia unui fat nu poate fi "aranjata" de nimeni si deci nici de Radu de Galati. Fiecare din noi este o persoana unica, conceputa dupa o "reteta" la care ingredientele sunt unice, in plus in timpul ferilitatii se intampla multe in pantecele unei mame. Hormonii mamei, temperatura din corpul mamei si hrana pot influenta dezvoltarea fatului in diverse directii. Daca suntem ce suntem, pe gustul sau nu pe gustul lui Radu, nu este vina nimanui si asta ne face sa fim deosebiti, cu toate ca cu totii suntem oameni. Atata timp cat fiecare isi pastreaza viata particulara sub plapuma lui, noi nu avem dreptul sa criticam. Radu trebuie sa se uite in jur si sa analizeze ce nenorociri fac oamenii heteros, asa cum este si el (daca Radu de Galati intelege acest cuvant!!!). Dupa mine acest Radu de Galati este gelos pe cel care a fost un dansator deosebit si de aceea il ponegreste. .....

  Raportează
 • postat de Radu de Galati Duminică, 28 Octombrie 2012 03:28 Link la comentariu
  2
  0

  Mai pui de tar-a, tu poti sa te gandesti la ce piz-a mati vrei, pana ti-o umple unul gura ca lui trixi, dar lasa si pe altii sa-si exprime parerea pui de jeg ce esti.
  Presa este pentru a publica adevarul nu pentru a multumi parveniti ca tine. Daca era asa bun dansator nu mai crapa la Galati, insa exagerarile tovarasului Predescu sunt bine cunoscute.
  Cred ca sunt oameni mult mai de valoare care au crescut si muncit in Galati si de care nu se mentioneaza nimic pe nicaieri si oameni de omenie nu curisti ca trixi.
  Ce incercati sa ziceti ca Galatiul a fost plin de poponauti ? si de gunoaie ?

  Raportează
 • postat de eu Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 18:31 Link la comentariu
  0
  1

  Si Da Vinci era homosexual, bou cu tzate ce esti. Cred ca esti suparat ca nu a vrut raposatu sa iti umble in beci de prost si de urat ce esti. Orasul asta a mai dat si altceva decat muncitori la combinat, asta ma intereseaza pe mine, anume ca a fost artist din Galati, de asta am citit articolul. Bun, slab asta e altceva, in niciun caz nu ma intereseaza daca omului ii placea s-o ia sau nu. Pe Byron tot il studiaza lumea , desi facea si el ca dusu. Cand citesc Byron, nu ma gandesc la indaratnicie, ca tine. Bahto delo

  Raportează
 • postat de Radu de Galati Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 14:25 Link la comentariu
  3
  0

  Daca asa sunt numiti gunoaiele Galatiului azi asa o fi ca prea-i ziceti cu foc. Trixi era un pedofil si un poponar convins. Dansator ? poate ca dansa bine din fund dupa o partida cu Popa.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.