Sărbătoare fără graniţe. Vezi aici cum petrec Paştele gălăţenii din Germania şi Canada

Sărbătoare fără graniţe. Vezi aici cum petrec Paştele gălăţenii din Germania şi Canada
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Paştele îl sărbătorim ca-n România, doar că nu mai aduc «Lumina» ca pe vremuri, până acasă... la distanţele astea nu e posibil” * „Mi-a rămas în amintire atmosfera de Paşti, cu tot «fluviul» acela de oameni şi de lumânări aprinse” * „Pentru cei care cred cu adevărat, spiritul şi căldura sărbătorilor pascale sunt aceleaşi aici, în Toronto, ca şi acasă”


Pentru unii gălăţeni din diaspora, care nu-şi vor permite să vină în ţară, să se bucure de sărbători alături de cei dragi, faptul că anul acesta Paştele ortodox a picat la mare distanţă de cel catolic va avea un impact deosebit. Unora le va fi poate mai greu decât în alţi ani, pentru că spiritul sărbătorii sau chiar felicitările tradiţionale vor lipsi. Alţii vor simţi că sărbătoarea nu mai are acea semnificaţia din copilărie şi le va lipsi atmosfera de unire, pioşenie şi de bucurie. Sunt şi unii care vor sărbători mai româneşte decât o făceau în România, cu cozonac, pască şi miel. Dacă în ţară toate acestea păreau „un dat”, o normalitate, în străinătate şi-au recăpătat valoarea, trebuie făcute, aşa că trăirea sărbătorii a câştigat în profunzime! Iar cei din urmă îşi dau toată silinţa să recreeze, departe de ţară, atmosfera pascală de acasă. Iată cum petrec Paştele gălăţeni din Germania şi Canada, despre care aţi mai putut citi în paginile ziarului „Viaţa liberă”.

Sărbătoarea Iepuraşului vs. Paştele românesc

Jurnalista Gabriela Palade păstrează în suflet imaginea fluviului de oameni şi de lumină din noaptea Învierii: „Chiar dacă locuim în Germania, de Paşte respectăm tradiţiile româneşti: mergem la o biserică ortodoxă, avem pe masă cozonac şi ouă roşii - pe care fiica mea le colorează cu plăcere, folosind vopsea specială pentru copii. Doar că nu mai aduc «lumina» ca pe vremuri, până acasă... la distanţele astea nu e posibil. Mi-a rămas, însă în amintire atmosfera de Paşti de acolo, cu tot «fluviul» acela de oameni şi de lumânări aprinse.

Încercăm să nu-i dăm importanţă "Iepuraşului" (care nu are, bineînţeles, legătură cu credinţa), chiar dacă aici se face atâta reclamă încât sărbătoarea pare transferată din zona religioasă în cea comercială. Când nemţii (luterani, în marea majoritate, aici în nordul Germaniei) sărbătoresc Paştele lor, parcă ar fi sărbătoarea... iepuraşului. Copilul vine cu coşuleţul cu ouă vopsite la şcoală, ştie că va găsi ouă de ciocolată în grădină, la fel ca toţi ceilalţi copii, acestea fiind aduse de Iepuraş. Acestea sunt tradiţii germane pe care le cunoaştem şi pe care unii dintre noi, dacă suntem de altă religie, le acceptăm ca pe un ritual de împrumut, fără a ştirbi cu nimic credinţa şi tradiţiile din biserica noastră, pe care de asemenea le respectăm”.

Bucurie la „Câmpul românesc”

Maria Dincov, Canada: „Paştele este una dintre cele mai dragi sărbători ale românilor din Toronto. Noi nu «sărbătorim» Paştele, noi trăim sărbătorile pascale aşa cum am apucat din bătrâni - în post şi rugăciune şi apoi în bucurie pentru Învierea Domnului. În noaptea de Înviere, bisericile româneşti devin neîncăpătoare pentru românii veniţi să ia Lumină. Spiritul şi căldura sărbătorilor pascale sunt aceleaşi aici, ca şi acasă - pentru cei care cred cu adevărat.

În fiecare an, de Sfintele Sărbători ale Paştelui, românii de aici se adună la Câmpul românesc, dornici să ciocnească ouă roşii şi un pahar cu vin, urându-şi unul altuia tradiţionalul «Hristos a Înviat». Mesele sunt pline de flori, coşuri cu ouă colorate şi bucate tradiţionale de Paşte. Dar mai presus de această abundenţă gastronomică îţi regăseşti o pace neasemuită sufletului, o împăcare deplină cu tine însuţi şi cu cei din jur. Aici te simţi «acasă», căci eşti întâmpinat cu bucurie, urări de bun venit şi îndemnat cu drag la masă. Aici eşti «acasă», în poienile cu troiţe şi copaci înmuguriţi, lângă chipul dăltuit în marmură albă al marelui Eminescu, sub maiestoasele sălcii de lângă râu, care ascund în căuşul lor Capela Sf. Maria. În acest loc binecuvântat de Lumina Învierii Domnului, trăim noi românii din Toronto şi împrejurimi, Sfintele Sărbători ale Paştelui.

Cât despre Pastele Catolic, trăind într-o comunitate preponderent catolică, îi respectăm bucuria pentru Învierea Domnului. De altfel, diferenţa se constituie doar în modul de calcul pentru data Paştelui. Să nu uităm că Iisus s-a lăsat răstignit pentru a salva sufletul tuturor oamenilor şi nu doar al unora. Hristos a Înviat!”.

Gălăţenilor de pretutindeni le dorim din toată inima sărbători liniştite, cu bucurii şi sănătate. 

Citit 2860 ori Ultima modificare Luni, 03 Martie 2014 13:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.