Cât COSTĂ să înveţi limba română în străinătate

Cât COSTĂ să înveţi limba română în străinătate
Mesajul ICR Londra pentru cursanţii care vor să înveţe româneşte
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

„Vrei să vorbeşti româneşte cu rudele prietenului sau prietenei tale? Vrei să-i impresionezi pe vecinii tăi români? Vrei să descoperi România? Vrei să ai un atu la angajare? Te aşteptăm să-ţi prezentăm oferta noastră de cursuri de conversaţie”, este invitaţia lansată în capitala Spaniei, de Ziua Limbii Române, sărbătorită ieri, 31 august.

Prin lege, ultima zi a lunii august a devenit sărbătoarea limbii Române pe ambele maluri ale Prutului. O limbă română, din păcate, tot mai schingiuită de cei care fie n-au învăţat niciodată să o vorbească în mod corect, fie au (mai) uitat-o pentru că, de ani buni, trăiesc pe meleaguri străine. Mai trist este pentru românii care au devenit părinţi în alte ţări şi care, oricât de mult le-ar vorbi româneşte acasă, din momentul în care copiii pleacă la creşă, grădiniţă şi apoi şcoală, ajung să comunice mai mult în limba ţării în care trăiesc. Şi fie ajung să împletească limbile, fie vorbesc româneşte cu accent străin.

Vestea bună, pentru cei care au uitat româneşte şi vor să-şi aducă aminte sau pentru cei care vor să descopere şi înveţe limba română este că reţeaua Institutelor Culturale Româneşti din străinătate susţine o serie de evenimente dedicate limbii române.

Madrid

„Drag iubitor al limbii şi literaturii române, român sau spaniol, te invităm să sărbătorim împreună Ziua Limbii Române la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid (Plaza de la Lealtad 3), unde îţi vom oferi cărţi în limba română. Te aşteptăm pentru a-ţi prezenta biblioteca noastră şi, dacă vrei, poţi rămâne la o ceaşcă de cafea sau ceai în timp ce răsfoieşti şi alegi cărţile pe care vrei să le citeşti”, este invitaţia lansată pe portalul propriu de Institutul Cultural Român de la Madrid.

Instituţia va organiza, în perioada 5-28 septembrie, un curs gratuit de conversaţie, structurat pe module tematice, care va aborda şi teme legate de obiceiuri româneşti şi de viata de zi cu zi.

Nu mai puţin adevărat este că, în perioada 27 februarie - 21 iunie ICR Madrid a organizat, la sediul său, cursuri de limba română pentru străini, pe niveluri, cu o taxă de 80 de euro.

Lisabona

Marţi, 5 septembrie 2017, Institutul Cultural Român Lisabona va celebra Ziua Limbii Române oferind publicului portughez ocazia de a cunoaşte mai bine România. Potrivit comunicatului de presă, participanţii vor putea asista la cursuri cu tematici diverse: „Regele Carol al II-lea, născut în România, mort în Portugalia”, „La pas prin România”, „De la romanţă la fado”, „Cum ar fi fost lumea fără români” şi „Gusturi şi gustări româneşti” - curs cu degustare!

Din 11 septembrie, ICR Lisabona îşi reia cursurile de limba română pentru străini. Structurate pe două niveluri (începător A1 şi intermediar B2), cursurile se vor desfăşura la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona, taxa de înscriere fiind de 25 EUR.

Londra

Potrivit unui comunicat de presă, Institutul Cultural Român de la Londra marchează Ziua Limbii Române prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a Institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba româna derulat, începând cu 31 octombrie 2016. Nu vor lipsi mărturiile foştilor cursanţi despre motivaţiile şi experienţele avute sub sloganul: „Keep calm and learn Romanian!”. Cele zece module parcurse de cursanţii anteriori au costat câte o sută de lire.

Paris

Şi Institutul Cultural Paris organizează, la propriul sediu în perioada 11 septembrie 2017 – 13 februarie 2018, noi cursuri de limba româna pentru adulţi, nivelurile A1, A2, B1, B2 şi C1. Cursanţii vor primi la finalul cursului, în urma testării, diploma ICR de competenta lingvistica pentru limba română. „Taxa de participare pentru fiecare modul este de 250 euro de persoană. Studenţii şi elevii beneficiază de o reducere de 40 la sută”, precizează ICR.

Citit 3922 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2017 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.