Filmul unei gălăţence, la cinemateca românească din Marea Britanie

Filmul unei gălăţence, la cinemateca românească din Marea Britanie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Hotel Dallas", documentarul de ficţiune realizat de gălăţeanca Livia Ungur - Livia Ungureanu, după cum şi-o amintesc foştii colegi de la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" şi, respectiv, de la Facultatea de Engleză - Istorie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" - împreună cu soţul ei, Sherng-Lee Huang, va rula pe 13 septembrie la Londra.

"Continuăm la cinemateca românească şirul de premiere londoneze cu comedia savuroasă "Hotel Dallas", film regizat de Livia Ungur şi Sherng-Lee Huang, prezentat în premieră în 2016 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Etichetat cu "trebuie văzut" ("IndieWire") şi o "minunată operă de artă" ("Huffington Post"), filmul a fost prezentat la Muzeul de Artă Modernă (SUA) în 2016, dar şi la alte festivaluri internaţionale de film", anunţă, într-un comunicat de presă, Institutul Cultural Român din Londra.

Despre filmul realizat de gălăţeanca Livia Ungur, în care joacă atât părinţii ei, Steluţa şi Nelu Ungureanu, cât şi actorul Patrick Duffy, interpretul îndrăgitului Bobby Ewing din serialul "Dallas" aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", la începutul anului 2016. Anunţam atunci că documentarul de ficţiune "Hotel Dallas" va avea premiera mondială la Berlin, fiind selectat în sub-secţiunea "Panorama Dokumente" a festivalului.

Cum s-a născut filmul

Într-un interviu acordat ziarului nostru, Livia ne mărturisea cum s-a născut ideea acestui film care, într-un fel sau altul, i-a schimbat viaţa: "Eu am crescut în anii ’80 şi serialul "Dallas" a jucat un rol important în copilăria mea. O dată pe săptămână, împreună cu părinţii şi sora mea, ne aşezam în faţa televizorului alb-negru şi ne uitam la "Dallas". Eram fascinată de universul acela pe care îl descria serialul. Vedeam oameni frumoşi, îmbrăcaţi cu stil, care trăiau într-o vilă albă, luminoasă şi înotau într-o piscină superbă. Acestea au fost primele imagini pe care le-am văzut din America. Am emigrat în Statele Unite în 2004, dar dorinţa de a locui acolo s-a format, într-o anumită măsură, în copilărie când mă uitam la "Dallas"".

Ideea proiectului i se datorează şi lui Ilie Alexandru, românul care a construit, în Parcul "Hermes" din Slobozia, o copie în mărime naturală a reşedinţei familiei Ewing: "În primăvara anului 2014, am citit un articol despre viaţa lui Ilie Alexandru, despre cum a acumulat averea, despre extravaganţele sale şi despre declinul său, despre cum a ajuns să facă puşcărie pentru fraudă şi evaziune fiscală. Pentru mine, povestea vieţii lui Ilie Alexandru reprezintă o alegorie pentru traiectoria României înainte şi după Revoluţie".

Mama, tata şi Bobby

Livia a împletit cele două poveşti reale într-un scenariu fictiv, în care Ilie este tatăl ei, jucat chiar de cel care în viaţa reală îi este părinte: "Mama a lucrat în confecţii, iar tata a lucrat la Combinatul Siderurgic Galaţi; acum sunt amândoi pensionari. Mama, practic, s-a jucat pe ea în film, iar scena noastră împreună e o oglindă fidelă a interacţiunilor noastre în realitate. Tata joacă un personaj fictiv, bazat în parte pe Ilie Alexandru. A fost o surpriză foarte mare pentru mine să-l văd pe tata jucând; a adus o mare intensitate şi încărcătura emoţională rolului său", spunea Livia.

Tot fictiv este şi firul principal al acţiunii în care Bobby Ewing, un personaj de televiziune moare în serialul său şi se trezeşte în România, în replica de la Slobozia a casei sale din "Dallas": "Când l-am contactat pe Patrick nu mi-am imaginat că va accepta să participe în proiectul nostru, de vreme ce, evident, nu puteam să-l plătim pe măsura talentului şi a experienţei lui. Dar, după mai puţin de o lună, filmam cu Patrick în Los Angeles", spune Livia Ungur. Visul ei este ca filmul să fie difuzat într-un cinematograf sau pe un canal de televiziune în România.

Cine este Livia Ungur

Pe când era elevă a Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin", Livia Ungureanu, devenită azi Livia Ungur, visa la o carieră în design vestimentar, dăruind adesea schiţe prietenelor sale. Cu toată pregătirea aprofundată în desen, pictură şi sculptură, n-a văzut, însă, un viitor în artă. Aşa că a absolvit Engleză - Istorie la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. "După absolvire, am câştigat Loteria vizelor pentru Statele Unite şi aşa m-am mutat la New York. Am lucrat timp de câţiva ani în funcţii administrative, în acelaşi timp gândindu-mă ce carieră să urmez", spune gălăţeanca.

Pe pământ american, gălăţeanca a absolvit arta vizuală la Hunter College, în New York, şi apoi un master tot în artă vizuală, la Yale School of Art. "Hotel Dallas" a început ca proiectul său de licenţă.

Citit 3557 ori Ultima modificare Vineri, 08 Septembrie 2017 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.