COMORI ROMÂNEȘTI, admirate în Europa. Bijuterii dacice la Lisabona şi Flori de ie la Londra

COMORI ROMÂNEȘTI, admirate în Europa. Bijuterii dacice la Lisabona şi Flori de ie la Londra
Frumuseţea Laurei Cosoi pune şi mai mult în valoare frumuseţea straielor populare româneşti | Foto: ICR Londra
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Found.Lost.Found", o expoziţie de bijuterie contemporană, inspirată din podoabele dacilor, premiată la London Fashion Week, şi "Blouses in Bloom" - "Flori de ie", sunt două evenimente care, în această săptămână, vor prezenta Europei ceea ce au mai de preţ românii: frumuseţea şi creativitatea.

Potrivit unui comunicat de presă, până pe 29 septembrie, Institutul Cultural Român (ICR) de la Lisabona va găzdui expoziţia de bijuterie contemporană "Found.Lost.Found". Este vorba de fapt, despre o reinterpretare modernă a formelor bijuteriilor dacice.

"Found.Lost.Found"

Cele două instalaţii interactive de bijuterie contemporană sunt compuse din 120 de piese ale următorilor designeri români: Andreia Gabriela Popescu, Ioana Ardelean, Otilia Mihalcea-Oval, Cleopatra Coşuleţ, Diana Toboşaru, Elena Crişan, Gabriela Secărea, Lucienne Buga, Luiza Teodoresu, Mădălina Stoica, Mihaela Dumitraşcu şi Roxana Hodorog, designerul expoziţiei fiind arhitecta Ioana Ardelean. Convingerea acestora a fost aceea că "tezaurul nu este doar o colecţie de obiecte antice dezgropate şi expuse într-un muzeu, ci un organism viu mereu prezent în memoria colectivă şi culturală a unei naţiuni".

"Found.Lost.Found" a fost prezentată, pentru prima dată, ca parte din International Fashion Showcase - Fashion Utopias, în cadrul London Fashion Week 2016. Expoziţia i-a impresionat atât de mult membrii juriului încât, în cadrul premiilor "Emerging Talent Awards", au inventat un premiu nou, acordat creatorilor de accesorii - o premieră absolută în istoria International Fashion Showcase. Astfel, dintre cei peste 80 de designeri intraţi în concurs, Otilia Mihalcea, creatoarea din spatele brandului "Oval" a obţinut "Premiul pentru design de accesorii" - o reuşită remarcabilă pentru designul românesc de bijuterie.

Porţi deschise de Laura Cosoi

Pe 16 şi 17 septembrie, în cadrul celei de-a şaptea participări la celebrul Festival de arhitectură "Open House" - "Porţi deschise", Institutul Cultural Român de la Londra a decis să împletească arhitectura clasică a impozantului său sediu cu designul textil tradiţional şi fotografia.

Astfel, sediul ICR, situat în Belgravia, "cartierul diplomatic" al Londrei, construit într-un stil neoclasic la începutul secolului al XIX-lea, inclus în lista edificiilor de patrimoniu ale Marii Britanii va găzdui expoziţia "Blouses in Bloom" - "Flori de ie". În palatul intrat în patrimoniul României în anul 1937, servind, pe rând, ca sediu al ambasadei, reşedinţă a ambasadorului şi, din 2006, sediu al ICR Londra, vizitatorii vor avea parte de un spectacol uimitor: costume tradiţionale româneşti vechi, însoţite de fotografiile lui Alexandru Emanuel Zainea şi de ingenioasa actriţă Laura Cosoi îmbrăcată în aceste podoabe fabuloase.

"Flori de ie" reprezintă o marcă românească de promovare a meşteşugului tradiţional textil, toate piesele de epocă şi cele noi fiind realizate exclusiv manual.

 

CLICK AICI pentru a AFLA mai multe POVEȘTI din DIASPORA

 

În foto 1, galerie - Bijuteriile creatorilor români, admirate la Lisabona, foto 3-6 - Podoabele dacice, reinterpretate de designeri contemporani

Sursa foto: ICR Lisabona

Citit 5655 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2017 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.