Lauri, Balauri, Coclauri...şi Poezie (I)

Lauri, Balauri, Coclauri...şi Poezie (I)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Îşi face bordei în coasta lui moş Ghiţă Fluture şi a ţaţei Niculina. Coasta de din vale de gardul lor, nu coasta lor anatomică, desigur. Nu s-a zbătut să obţină aprobare pentru a-şi ridica palatul subpământean. Că doar n-o să vină edilul rural să-i dărâme cuibarul subteran. Şi, chiar dacă va catadicsi să vină, n-are decât. La mintea lui (şi la mintea celor ca el) te poţi aştepta să apară cu vreun ordin de evacuare, cu vreo amendă contravenţională, cu poliţia, cu elicopterul lui nenea Smurd, cu stâlpul infamiei pe trailer şi cu vocea poporului în alai convins cu pâine şi circ, mai ales că tot ne aflăm în cea mai cumplită perioadă de decadenţă morală inter/naţională.

Îşi face bordei pur şi simplu. Nu din ăla complicat. Nu din ăla explicat în dicţionare. Practic, îşi sapă un fel de groapă, dar nu pe loc drept, să creadă lumea că-şi face gaură pentru mormânt. Aşa, în plan înclinat, groapa-i un fel de nişă, un fel de firidă din aia, cum săpam în malul râpilor, atunci, în Copilărie, să coacem cartoafe, să facem ouă în spuză, să coacem ştiuleţi, să pârlim mingile din păr de vacă... ori să ne încălzim când brumărelul sau brumarul dădeau peste noi la cules păpuşoi şi la tăiat hlujani.

Nu-şi face bordei prea lung şi prea înalt. Numai aşa, de-un om. Fiindcă nu are nevoie de spaţiu prea mult, ţinând cont de cât timp mai are de la taică-său, de la dumnezeu şi din propria-i dotare. La ce i-ar trebui un bordei de-un hectar, dacă n-are de gând să primească musafiri? Dacă oameni nu mai sunt pe supra/faţa pământului, pe cine să primească-n ospeţie? Hahalere? Cicisbei? Hibrizi de incultură şi rachiu? Rustici care se îmbată lemn doar o dată-n an, adică se turtesc în ziua de întâi octombrie şi se "trezesc" în ziua de treizeci septembrie, să înceapă un nou an de "trai pe vătrai"? Nu, sigur că nu! Fără musafiri! Numai şi numai iubitori de Literatură! Atât!

Dar, în zilele astea de fior şi râs, oare cine mai iubeşte Poezia? Şi câţi mai "pierd" timpul cu Ion Minulescu, Ion Pillat, Ion Potolea, Ion Vinea, Ioan Alexandru, Ion Trandafir, Ion Avram, Ion Manea, Ion Creangă, Ioan Dan, Ioana Vulpescu, Ioana Pârvulescu...!... Ehei, de asta şi de aia îşi face Un Loc, numai un Loc, în coasta lui moş Ghiţă Fluture şi a ţaţei Niculina! Şi, dacă vrea cineva să vină la un regal de Artă a Cuvântului în fiecare zi, să vină! Fiindcă dincolo de râpă mai e o coastă, numită coasta Nimănui! Şi, amândouă, faţă în faţă... ce amfiteatru! ce rezonanţă! ce ecouri! ce lauri! şi ce solemnitate! şi ce linişte torenţială!... Şi nici un strop de Veşnicie!...

[Să vezi şi să crezi!]

Divina Tragedia, Colecție

NEC PLUS ULTRA, Colecție

Citit 678 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2024 14:38

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro