Creşte concurenţa pentru locuinţele din programul PRIMA CASĂ

Creşte concurenţa pentru locuinţele din programul PRIMA CASĂ
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Programul "Prima casă" va fi relansat oficial în cursul aceste luni, pentru garantarea creditelor acordate prin acest program fiind alocate, în acest an, 2 miliarde de lei, a informat conducerea Fondului Naţional de Garantare pentru IMM-uri (FNGCIMM). Programul, demarat din 2009, a fost unul de succes şi a dus la deblocarea pieţei imobiliare. În acelaşi timp, chiar dacă va mai continua câţiva ani, "Prima casă" îşi va restrânge treptat fondul de garantare, până la 1,5 miliarde de lei în 2021, odată cu creşterea accesibilităţii populaţiei la creditele ipotecare standard oferite de bănci.

Intervenţia statului prin garantare în cadrul Programului "Prima casă" se va reduce gradual, sistemul urmând să se orienteze în special spre persoanele cu venituri mici, care au cu adevărat nevoie de sprijin pentru achiziţia unei locuinţe. Nu este însă foarte clar cum se va ţine cont de acest criteriu de natură socială. Cert este că valoarea maximă a împrumutului ce va putea fi obţinut prin "Prima casă" a rămas tot în jurul a 57.000 de euro pentru locuinţele vechi şi 66.000 de euro pentru cele noi. Pe de altă parte, dat fiind faptul că sumele alocate programului sunt mai mici, este de aşteptat ca şi concurenţa în obţinerea creditelor garantate de stat să fie mai mare. La nivel naţional, fondurile alocate pentru "Prima casă" în 2018 asigură achiziţionarea a 20.000 de locuinţe, cu 5.000 mai puţine faţă de anul trecut.

"Programul este într-o strategie de reducere a alocării, pentru că a fost lansat într-un moment în care exista un blocaj din perspectiva creditării bancare pentru achiziţia de imobiliare. Nu se acordau credite pentru achiziţia de apartamente sau case, iar programul a venit în întâmpinarea băncilor, să le încurajeze să crediteze. În 2018 există o activitate efervescentă de creditare, în agenţiile bancare puteţi vedea că există pachete de creditare în afara programului "Prima casă", cu termeni şi condiţii oarecum similare. Era evidentă o plus-valoare prin programul "Prima casă", pentru că doar 5 la sută din avans era necesar. La nivelul datelor pe care le avem, oamenii preferă să plătească şi mai mult de 5 la sută,, avem o medie a avansului de circa 7-8 la sută. Chiar dacă pot 5 la sută, preferă să plătească mai mult, pentru a avea rate mai mici", a explicat Alexandru Petrescu, directorul FNGCIMM, care a precizat că de la începutul programului şi până în prezent au fost emise peste 240.000 de scrisori de garantare a creditelor.

Creditele imobiliare la Galaţi

Că piaţa imobiliară "se mişcă" se simte şi la nivelul Galaţiului. Pe parcursul anului 2017, valoarea creditelor imobiliare a crescut cu mai bine de 104,3 milioane de lei, la valoarea de 1,13 miliarde de lei, potrivit datelor centralizate de BNR. Creşterea s-a făcut pe seama creditelor acordate în moneda naţională. Astfel, în timp ce creditele în valută au scăzut pe parcursul anului trecut de la echivalentul a 550,8 milioane de lei la 507,3 milioane de lei, creditele în moneda naţională au crescut de la 478,4 milioane de lei la 626,2 milioane de lei.

Băncile, pregătite pentru "Prima casă"

Strict pe Programul "Prima casă", FNGCIMM a anunţat că a făcut deja repartizarea fondurilor pe cele 30 de bănci partenere în program, în funcţie de performanţele instituţiilor fiind posibile, după etapa unor evaluări de parcurs, chiar şi unele realocări. Unele dintre bănci au început deja să promoveze creditele "Prima casă". De exemplu, una dintre băncile mari din program anunţa în aceste zile că ratele la creditele "Prima casă" vor fi acordate în lei, la o dobândă variabilă de 3,97 la sută pe an (ROBOR 3M + 2 la sută), pe o perioadă de cel mult 30 de ani şi un avans de cel puţin 5 la sută din valoarea locuinţei. Potrivit băncii, nu se percepe comision de analiză a dosarului. De asemenea, aprobarea financiară este valabilă 90 zile. Adică, în cazul în care solicitantul nu a găsit imobilul pe care doreşte să-l achiziţioneze, întâi îi este aprobat creditul şi apoi are la dispoziţie 90 de zile de la semnarea ofertei de credit pentru găsirea imobilului.

Citit 10038 ori Ultima modificare Joi, 22 Februarie 2018 01:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.