Cum scapă firmele de coşmarul AMENZILOR

Cum scapă firmele de coşmarul AMENZILOR
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Legea prevenirii, potrivit căreia inspectorii instituţiilor de stat cu atribuţii de control nu mai aplică amenzi firmelor la prima abatere, se poate aplica efectiv începând din 5 martie, ziua în care în Monitorul Oficial a fost publicată lista neregulilor pentru care, o dată la trei ani, se primeşte doar avertisment.

Legea prevenirii oferă firmelor găsite cu nereguli un termen de 90 de zile calendaristice, pentru a corecta problemele constatate. Astfel, inspectorii de stat nu mai aplică amenzi la prima constatare, ci dau numai avertisment, condiţia fiind ca abaterea constatată să fie remediată într-un termen de 90 de zile calendaristice. Bineînţeles, asta în cazul în care abaterea respectivă este una de natură contravenţională, şi nu penală. Regula se aplică o singură dată la trei ani pentru fiecare contravenție.

"În cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile stabilite prin H.G. nr. 33/2018, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei, prin care se aplică sancţiunea avertismentului, la care anexează un plan de remediere, fără a se aplica sancţiuni contravenţionale complementare. Agentul constatator nu întocmeşte un plan de remediere, caz în care se aplică doar avertisment, în situaţia în care, în cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală sau în cazul în care contravenţia săvârşită nu este continuă. Responsabilitatea îndeplinirii măsurilor de remediere revine persoanei care, potrivit legii, poartă răspunderea contravenţională pentru faptele constatate, iar planul de remediere se anexează la procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii. Important este faptul că în cazul în care, în termen de trei ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii în condiţiile prevăzute de Legea prevenirii, contravenientul săvârşeşte din nou aceeaşi contravenţie, sunt direct aplicabile prevederile legale în vigoare privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor", a declarat pentru "Viaţa liberă" şeful AJFP Galaţi, Cristian Mirică.

Contravenţiile care intră sub incidenţa Legii prevenirii pot fi consultate on-line, dând CLICK AICI sau CLICK AICI.

Citit 2636 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2018 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.