Angajaţii, la cheremul patronilor. Pe când o Zi naţională a salariului decent?

Angajaţii, la cheremul patronilor. Pe când o Zi naţională a salariului decent?
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

O economie al cărei principal "avantaj competitiv" este costul menţinut scăzut al forţei de muncă şi exploatarea lucrătorilor nu este o economie performanta şi stabilă, şi cu siguranţă nu este o economie care funcţionează în interesul celor mulți, ci mai degrabă al celor puțini și bogați, afirmă reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, în contextul în care pe 7 octombrie s-a marcat Ziua Mondială a Muncii Decente.

Munca decentă este pragul minimal care face diferenţa între cei săraci şi vulnerabili şi cei care trăiesc decent de pe urma muncii lor. Când principiile muncii decente nu sunt aplicate, lucrătorii se confruntă cu şomaj şi sub-ocupare, o calitate slabă a locurilor de muncă, muncă în condiţii de nesiguranţă şi insecuritatea venitului, încălcarea drepturilor şi inegalităţi de gen. Câţiva indicatori sunt suficienţi pentru a descrie consecinţele lipsei muncii decente la nivel global, afirmă sindicaliştii: jumătate din forţa de muncă a planetei (1,4 miliarde persoane) câştigă mai puţin de 2 dolari pe zi; doar 20 la sută din populaţia globului se bucură de protecţie socială adecvată, în timp ce peste jumătate nu beneficiază deloc; 200 de milioane de copii sub 15 ani muncesc în loc să meargă la şcoală.
"România nu numai că nu are o strategie națională de dezvoltare, asumată de întreaga clasă politică și de partenerii sociali, care să includă printre obiective munca decentă, dar politicile și acțiunile guvernelor României se bazează chiar pe descurajarea muncii decente: atragerea «investitorilor» cu cea mai ieftină forţă de muncă şi menținută deliberat la un nivel scăzut, condiții avantajoase pentru companii, dar dezavantajoase pentru lucrători și o legislaţie ambiguă sau posibilitatea de a fi încălcată reprezintă, în România, politică de stat", afirmă un comunicat remis de Cartel ALFA.
Conform sindicaliştilor, modificarea legislaţiei care s-a produs în 2011 s-a înscris în aceeaşi "strategie" pentru eradicarea muncii decente, atâta câtă exista în România, iar modificarea Codului Muncii a pus salariaţii "la cheremul voinţei patronilor", prin prelungirea perioadelor de probă, prin stabilirea performanței numai prin voința unilaterală a angajatorului etc. Mai mult, afirmă comunicatul citat, apariția Legii dialogului social a îngreunat până la blocaj posibilitatea salariaților de a-și reprezenta și apăra drepturile prin negociere și acțiune colectivă. "Nefiind capabile să construiască alte avantaje competitive (o infrastructură bună, un cadru legislativ predictibil și coerent, un sistem de taxare motivant și o administrație competentă și necoruptă), guvernele succesive ale României își fac un merit din a oferi, ieftin, resursele umane şi naturale ale țării spre exploatare", afirmă reprezentanţii CNS Cartel ALFA.
"În România, aproape 60 la sută din salariile plătite în economie sunt la nivelul salariului minim pe economie, care nu acoperă în totalitate cheltuielile minime de trai, iar dialogul social este inexistent. Modificarea legislaţiei muncii în 2011 a dus la imposibilitatea negocierilor colective. Astăzi, un salariat din cinci beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă. Doar puţin peste 10 la sută din aceste contracte colective sunt negociate cu sindicatele reprezentative, celelalte sunt negociate de reprezentanţii salariaţilor, de regulă persoane agreate de angajator, fără o negociere reală. De asemenea, negocierea la nivel naţional şi sectorial a fost eliminată prin efectele acestei legi, astfel fiind eliminate grilele de salarizare, prevederi referitoare la formarea profesională şi multe alte elemente necesare echilibrului relaţiilor de muncă", afirmă Romică Gîrneaţă, preşedintele filialei Galaţi a CNS Cartel ALFA.
În acest context, Cartel ALFA a lansat campania "SCHIMBĂM REGULILE", care are ca prioritate modificarea Legii 62/2011 a Dialogului social, aducerea în dezbatere publică a subiectului negocierilor colective la toate nivelurile, stabilirea unui salariu minim care să reflecte costurile reale de trai şi un dialog social responsabil.

Citit 5314 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2018 12:36

8 comentarii

 • postat de Molotoveanul
  Joi, 11 Octombrie 2018 21:42
  89.137.138.***
  Vorbește-ne puțin despre tine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex
  Joi, 11 Octombrie 2018 16:46
  193.230.151.***
  @Akbar
  Asa, destept cum esti tu, te-ai gandit ca un puturos cu 8 clase, fara nici-o calificare ar trebui sa aiba salariu vreo 2000 - 2500 lei, nu?
  Lipitorile si analfabetii funcionali (chiar si aia care termina o facultate de dragul diplomei) nu inteleg ca daca iti dai putin silinta si inveti singur, o sa castigi peste 700 euro in Galati si 1000 euro in Bucuresti.
  Pur si simplu nu exista sa faci curs de sudor, bucatar, ospatar sau mecanic auto apoi sa faci practica 6 luni (in cazul in care nu te angajezi imediat), sa nu gasesti de munca dupa cu salariu de minin 2500 lei.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 11 Octombrie 2018 12:56
  81.12.148.***
  Salariul net minim trebuie sa fie egal cu contravaloarea cosului lunar, calculat la bunul simt. Punct. Ce antreprenor poate, bravo lui. Cine nu, la revedere. Nu se poate sa ai studii superioara sa lucrezi in privat si sa castigi net mai putin decat un sofer din primarie.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Ulise
  Joi, 11 Octombrie 2018 09:55
  82.137.11.***
  La Noi singura Strategie de Dezvoltare este pentru UMPLEREA CONTURILOR CÂT MAI RAPID Adică PĂCĂLEȘTI POPORUL CU TELEVIZORUL că FUG INVESTITORII Strategici Străini că să poată FURA cei Autohtoni că sunt mai ROMÂNI ........................... Și așa am ajuns pe culmile DEMOCRAȚIEI LIBERALE mai ceva decât Americanii Am avut acum 2sau 3ani o doamnă ministru al finanțelor care ne dorea 2 euro la zi muncă că așa a văzut ea când a fost la plajă în Brazilia cu prietenul Personal Noi aștea de pe la Galați Am crezut că e de la SOARE de la Insolația luată la RIO Dar acum ne-au deșteptat chiar IERI CONSILIERI locali și PRIMARUL când A MAJORAT de TREI ORI(Numai Atât ATi PUTUT?) CĂLDURA înainte de CRĂCIUN că să se BUCURE ALEGĂTORII SARACI din OGRADA PRIMĂRIEI Galați că nu a MAJORATO DE Șase ORI că Oricum Nu Avem cu ce PLĂTI facturile emise de către Consiliul local Dar oricum noi vă MULȚUMIM Pentru TOT CE FACEȚI și mai ales ce nu ne mai FACEȚI după ALEGERILE din 2020 La DRACU VA IERTĂM dar nu vă UITAM
  1
  14
  Raportează
 • postat de ADYtza
  Joi, 11 Octombrie 2018 09:08
  5.13.238.***
  Cu salariul minim care e 1300-1500 lei in mana ,e decent ? E supravetuire.
  1
  17
  Raportează
 • postat de gorenje
  Joi, 11 Octombrie 2018 09:05
  82.208.137.***
  Nivelul foarte ridicat al emigratiei, arata exact decenta salariilor. Asigurarea medicala care acopera doar interventiile de urgenta si stabilirea unui diagnostic (pentru tratament platesti din buzunar sau mori), contributia la pensii care nu garanteaza nimic: nici varsta, nici valoarea pensiei, zeci de ore suplimentare neplatite, conditii de lucru care sfideaza normele de securitate a muncii si drepturile omului arata exact nivelul de capitalism primitiv existent in Romania . Stabilirea unei zile a salariului decent este o ironie amara la adresa salariatilor.
  0
  17
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 11 Octombrie 2018 07:10
  5.13.182.***
  PSD au mărit cotele pentru imigranţii legali, muncitori vietnamezi şi alţi arabi şi asiatici

  Polonezii i-au ucrainieni care se adaptează repede fiind tot slavi.

  România....


  Ehhh toţi muncitorii aduşi deformează piaţa muncii şi crează mari probleme angajaţilor români !!!

  Dar profit patronilor (mulţi dintre ei poate parlamentari)


  În concluzie : PSD nu este un partid social democrat pentru că nu îi interesează să apere drepturile muncitorilor români
  ci dimpotrivă
  0
  12
  Raportează
 • postat de Moldoveanul
  Joi, 11 Octombrie 2018 07:00
  188.24.237.***
  Singurul mod prin care nu mai depinzi de toanele unui patron este sa investesti in propria educatie. In ziua de azi nu mai exista scuza ca nu ai bani de scoala. Exista atat de multe platforme care te pot duce acolo unde vrei. Uite de exemplu Youtube, iti ofera sute de oameni din orice domeniu care te invata cum sa faci ceva. La noi daca le spui oamenilor sa investeasca in propria educatie fie zambesc fie nu te mai baga in seama. Nimeni nu e fortat sa te plateasca o anumita suma de bani, dar daca ai cunostinte intr-un domeniu ( nu o diploma, ci chiar cunostinte) poti controla ce ti se intampla, poti controla negocierea. Daca oferi valoare, vei putea cere si un salariu mai mare.
  7
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.