Piaţa auto merge cu „frâna de buzunar”

Piaţa auto merge cu „frâna de buzunar”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Galaţi s-au vândut, în octombrie, doar 151 de autoturisme, cam jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut * Lider de piaţă rămâne Dacia, dar gălăţenii nu au ocolit nici mărcile de lux * Dealerii auto nu văd o revenire a pieţei mai devreme de mijlocul anului viitor *

Potrivit datelor deţinute de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), la Galaţi s-au vândut, în luna octombrie, 151 autoturisme. Practic, piaţa este cam la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dacia îşi păstrează poziţia de lider de piaţă, cu un total de 84 de autoturisme vândute, din care cel mai bine a mers gama Logan (39 de unităţi), urmată de Logan MCV (29 unităţi) şi Sandero (16 unităţi).

Pe următoarele locuri ca nivel al vânzărilor se situează la Galaţi, pentru luna octombrie, Skoda, cu 15 autoturisme livrate, şi Volkswagen - 11 unităţi. Opel şi Chevrolet au vândut câte 8 unităţi.

Dealerii auto apreciază că, pe fondul crizei economice, mulţi dintre potenţialii clienţi au amânat decizia de a achiziţiona o maşină pentru vremuri în care vor fi mai puţine incertitudini legate de viitor.

De asemenea, un impediment care se menţine este accesul mai greoi la credite. Băncile impun condiţii mai stricte la acordarea împrumuturilor, iar dobânzile se păstrează încă la un nivel destul de ridicat, fapt ce duce la costuri mai ridicate la achiziţionarea unui autoturism.

Există însă şi un segment al clientelei care nu resimte efectele crizei economice, dovadă fiind autoturismele din gama Premium vândute. Mai exact, luna trecută, 4 gălăţeni au achiziţionat câte un Mercedes Benz, iar 3 şi-au luat câte un BMW. Deloc de neglijat, în luna octombrie s-au vândut şi şapte autoturisme Audi.

Unde sunt vânzările de altădată?

În total, de la începutul anului şi până în prezent, pe piaţa auto gălăţeană s-au vândut 2.044 de autoturisme, pe primul loc ca nivel al vânzărilor situându-se Dacia, cu 1.191 unităţi.

Pe următoarele locuri s-au plasat Volkswagen cu 167 unităţi, Skoda şi Opel, cu câte 107 unităţi, şi Chevrolet cu 70 de unităţi vândute.

Din gama autoturismelor de lux cel mai bine a mers Audi, cu 45 de autoturisme vândute, Mercedes Benz - 33 de unităţi, iar BMW - 22 unităţi.

Spre comparaţie, precizăm că, la nivel naţional, vânzările de autoturisme au ajuns la 10.380 de unităţi. Cumulat pe primele zece luni vânzările au atins 112.150 de maşini, cu 54 la sută mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În octombrie cea mai bine vândută marcă de import a fost Ford, cu 930 de unităţi comercializate, urmată de Peugeot cu 783 de unităţi şi Skoda cu 782 de autovehicule.

Vânzările Dacia au atins în aceeaşi lună un nivel de 3.365 de unităţi, în scădere cu 50 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care la nivelul primelor zece luni declinul a fost de 51 la sută, la 36.874 unităţi.

Revigorare, abia la anul

În ceea ce priveşte noile prevederi ale programului de reînnoire a parcului naţional auto - programul „Rabla” - acestea îşi vor produce efectele în măsura în care economia va ieşi din criză, iar clienţii vor privi cu mai mult optimism perspectiva de a achiziţiona un autoturism.

În 2010 prima de casare va rămâne la nivelul de 3.800 lei, adică aproximativ 900 euro, însă se va introduce un sistem de tichete. O persoană va putea folosi în noile condiţii maxim trei astfel de tichete la achiziţionarea unui autoturism.

Cea mai avantajată de programul „Rabla” va fi Dacia, dat fiind faptul că prin trei tichete se va putea acoperi aproape jumătate din valoarea celui mai ieftin autoturism din gama propusă.

Un alt element de noutate este acela că la programul „Rabla” vor putea intra şi persoanele juridice, fapt ce va permite şi firmelor să-şi reînnoiască parcul auto. Dar chiar şi în noile condiţii, dealerii auto nu văd o revigorare semnificativă a pieţei mai devreme de mijlocul anului viitor.

Citit 2208 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.