Ne trebuie un ”vis european”, asemenea celebrului ”vis american”

Ne trebuie un ”vis european”, asemenea celebrului ”vis american”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prezent la Galaţi vineri, 17 mai, pentru a participa la manifestările organizate de Patronatul IMM-urilor Galaţi pentru a marca Ziua Întreprinzătorilor, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a vorbit despre faptul că Uniunea Europeană ar trebui să se adapteze vremurilor în care trăim şi să propună un "vis european" pentru toţi tinerii săi, asemenea celebrului "vis american". O astfel de temă ar putea fi antreprenoriatul.

Discursul lui Florin Jianu, preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi fost ministru al IMM-urilor, a avut loc în contextul oferit de tema conferinţei internaţionale care a fost găzduită, cu ocazia Zilei Întreprinzătorilor, de Universitatea "Danubius" şi care a avut ca temă "Integrarea europeană. Realităţi şi perspective".

"Cred că în România lipsesc modelele de bună practică. Cred că ar trebui să arătăm mai mult oamenilor, să promovăm valorile şi realizările concrete şi care le impactează viaţa. Or, lucrurile astea lipsesc, dezbaterile publice sunt sterile, şablonate şi paralele cu aşteptările oamenilor. Chiar şi în această perioadă de alegeri europarlamentare, vedem mai degrabă dezbateri politice generaliste şi pe teme periferice, în loc să vedem o dezbatere publică solidă, consistentă, pe ceea ce înseamnă Europa. Dacă partidele eurosceptice au căpătat amploare şi birocraţii europeni nu înţeleg de ce se întâmplă acest lucru, dacă în acest moment avem un proces al Brexitului şi, iarăşi, birocraţii europeni nu vor să vadă sau pur şi simplu ignoră, este pentru că nu au capacitatea să propună cetăţenilor o nouă paradigmă. Şi asta se întâmplă şi în România şi în alte ţări. Poate că nu avem oamenii politici în acest moment care să aibă anvergura să propună cetăţenilor europeni lucruri la care cu toţii să aderăm.

Antreprenoriarul este una dintre aceste teme care ar putea fi propuse, să încercăm să dăm fiecărui tânăr instrumentele necesare pentru a gândi independent, pentru a lua propriile decizii şi a acţiona în consecinţă, pentru că trebuie să ne uităm şi noi la alte continente care au structura antreprenorială definită şi pe care o marketează mult mai bine. De exemplu, America, unde există acel "vis american", o poveste în care orice om, orice tânăr poate pleca dintr-un garaj (simbolul antreprenoriatului) şi poate deveni multimilionar, miliardar. Acest lucru se vede şi în structura de finanţare. Inclusiv această structură de finanţare, ca să dăm un exemplu concret, trebuie schimbată la nivel european. Când se finanţează IMM-urile sau întreprinderile mari, la noi se finanţează strict pe indicatori precum profitabilitatea. În America, dacă ne uităm la toate companiile mari, ele sunt pe pierdere la acest moment (Tesla, Google etc.), dar americanii fac investiţii în acel tip de companie, pentru că ele impactează comunităţi care deja sunt globale. Cu siguranţă la un moment dat există acel "break-even" şi toată lumea are de câştigat, deci inclusiv acest tip de finanţare trebuie să-l regândim, să ne repoziţionăm în legătură cu el".

Florin Jianu spune că lipsa unui "vis european" este unul dintre motivele pentru care întreaga Europă trăieşte paradoxul afacerilor care se nasc cu bani europeni şi care apoi se dezvoltă sau se capitalizează pe alte continente, în Statele Unite, China, India etc.

"Nu văd în acest moment repus pe tapet un nou proiect european, un vis la care cu toţii să aderăm, să ne aliniem şi să spunem "acesta este visul european", în care fiecare tânăr poate să devină antreprenor, fiecare tânăr poate să se educe unde vrea el, Europa ne include pe toţi şi putem să ne stabilim unde vrem noi pentru că Europa e o piaţă comună. Vă dau iarăşi un exemplu concret: în acest moment, vorbim de o piaţă unică, dar nu e posibil să deschizi un start-up în acelaşi mod în orice ţară a Uniunii Europene. Dacă noi doi ne hotărâm să deschidem o firmă în Germania, regulile sunt nemţeşti, dacă ne ducem în Belgia, regulile sunt belgiene, în România sunt româneşti. Nu există o unitate, deşi de ani de zile se discută despre posibilitatea deschiderii unei firme în acelaşi mod. S-au purtat la un moment dat de S.P.E. (Societas Privata Europaea), un fel de SRL, Ltd. Un astfel de lucru aş vrea să văd, dar se fac prea puţini paşi, cum a fost acel pas al roamingului, pentru că nu-i posibil ca, trecând graniţa, să plăteşti altfel telefonul. Dar e un pas, oamenii îl simt. De aceea e şi acest proces al Brexitului, pentru că britanicii nu înţeleg proiectul european şi nu văd o perspectivă. Cred că e un vot de blam pentru felul total neadecvat în care se acţionează la nivel european. Eu m-aş fi luptat ca acest Brexit să nu aibă loc, nu ca să dăm o lecţie, ci pentru că trebuie să avem grijă de fiecare ţară, e ca într-o familie. Pentru că ne declarăm o familie europeană", a mai spus, la Galaţi, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Citit 1172 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2019 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.