ArcelorMittal şi Liberty Steel, la finalul negocierilor - Combinatul siderurgic de la Galaţi, într-o tranzacţie de 740 de milioane de euro

ArcelorMittal şi Liberty Steel, la finalul negocierilor - Combinatul siderurgic de la Galaţi, într-o tranzacţie de 740 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Liberty Steel, parte a GFC Alliance, companie deținută la nivel global de Sanjeev Gupta, a încheiat astăzi achiziția de la ArcelorMittal a șapte fabrici de oțel și a cinci centre de servicii în șapte țări din Europa, printre care se numără şi combinatul siderurgic de la Galaţi. Tranzacția de 740 de milioane de euro poziționează Liberty în top 10 producători de oțel la nivel global, cu excepția Chinei, cu o capacitate de laminare de peste 18 milioane de tone și acoperă o gamă largă de produse din oțel, se precizează într-un comunicat de presă al companiei.

Aceasta este cea mai mare tranzacție într-o singură tranșă realizată de GFG, în urma căreia Alianța ajunge la un număr de aproximativ 30.000 de angajați în 30 de țări.

Cele șapte unități, care au devenit astăzi parte din Liberty, dețin în total un număr de 14.000 de angajați și includ cele mai importante fabrici de oțel din Ostrava în Republica Cehă și Galați în România, precum și laminoarele de la Skopje (Macedonia de Nord), Piombino (Italia), Dudelange (Luxemburg) și două fabrici în apropiere de Liège în Belgia. Centrele de servicii se află în Franța și Italia.

Aceste unități, cu o capacitate totală de laminare de peste zece milioane de tone pe an, furnizează oțel pentru mai multe industrii cheie din Europa, printre care: sectorul de construcții și al produselor de infrastructură, industria automobilelor, industria aerospațială, de energie, de echipamente industriale, de produse de consum și de materiale de construcții. Liberty Steel își propune ca în următorii trei ani să crească cu aproximativ 50la sută vânzările cu ajutorul acestor unități de producție.

După anunțul făcut astăzi, urmează o evaluare 100 de zile, timp în care Liberty Steel, în colaborare cu managementul local, sindicatele, clienții și furnizorii, va finaliza o analiză cuprinzătoare a fabricilor, pentru a explora oportunitățile de investiții și a dezvolta planuri detaliate ca să stimuleze competitivitatea, să extindă gama de produse și să susțină creșterea vânzărilor. Pe termen mediu, Liberty va lua în calcul oportunitatea de a produce oțeluri de o calitate superioară cu un profil de producție mai flexibil.

Ca parte a unei coaliții globale de companii industriale, aceste unități de producție se alătură strategiei GREENSTEEL implementată de Liberty Steel și GFG, pentru a crea o afacere sustenabilă din punct de vedere economic și de mediu, bazată pe metode de producție cu emisii scăzute de carbon.

Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFG, a declarat: „Acesta este un pas foarte important pentru noi și un reper în evoluția GFG. Suntem extrem de mândri să primim în familia GFG o echipă solidă, înalt calificată și dedicată. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a crea un viitor promițător și sustenabil pentru industria noastră. Aceste fabrici vor juca un rol cheie în strategia noastră globală de a crea un business sustenabil în industria oțelului, cu un lanț valoric integrat, de la materie brută la produse finite de înaltă calitate, distribuite în piețe competitive”.

Jon Bolton, directorul departamentului de dezvoltare globală al Liberty Steel a adăugat: „Aceste fabrici au o poziționare strategică, operațiuni eficiente cu structuri de costuri competitive și intenționăm să capitalizăm pe aceste baze prin investiții strategice, schimbări în profilul de producție și colaborări cu grupul nostru global”.

Grupul Liberty a fost consiliat cu privire la tranzacție de Wyelands Capital, divizia de servicii financiare a GFG Alliance, iar consultanța financiară a fost asigurată de Jefferies International Ltd.

Producţie mai mare şi mai mulţi angajaţi la... Liberty Galaţi

Producţia combinatului siderurgic de la Galaţi a crescut în ultimele şase luni cu aproximativ 15 la sută, acest trend urmând să se păstreze şi sub managementul noului proprietar al unităţii, Liberty Steel, parte a GFG Alliance, a declarat directorul general al combinatului, Bogdan Grecu. Practic, în acest an, unitatea de la Galaţi ar urma să crească de la o producţie de aproximativ 1,9 milioane de tone la 2,1 – 2,2 milioane de tone pe an.

Imediat după anunţul făcut, ieri, privind încheierea achiziţiei de către Liberty Steel a şapte unităţi siderurgice europene de la ArcelorMittal, printre care şi combinatul de la Galaţi, a fost demarat şi procesul de rebranduire. Mai exact, combinatul încheie epoca „ArcelorMittal Galaţi” şi în intră în epoca „Liberty Galaţi”, noile însemne fiind deja vizibile în toate punctele semnificative ale unităţii.

„E un moment important în istoria combinatului, intrăm într-o nouă etapă, sper eu de dezvoltare, de creştere”, a declarat directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, cel care a asigurat conducerea unităţii în perioada de tranziţie din ultimul an şi care va asigura şi pe viitor, alături de echipa sa, managementul combinatului.

Începutul perioadei „Liberty” pare a fi de bun augur pentru siderurgia gălăţeană. „Avem în plan să creştem producţia şi în anii următori, să ajungem, în final, în urma investiţiilor care se vor face, la o producţie de aproximativ 3 milioane de tone de oţel”, a precizat Bogdan Grecu. Un fapt pozitiv va fi şi acela că, în paralel cu creşterea producţiei, va creşte şi numărul de angajaţi.

Variante de investiţii în siderurgie

În total, pe pachetul celor şapte unităţi europene achiziţionate de Liberty Steel va fi demarat un plan de investiţii de aproximativ 450 milioane de euro, o parte semnificativă fiind destinată combinatului de la Galaţi. Într-o serie de declaraţii anterioare, industriaşul Sanjeev Gupta aprecia că valoarea investiţiilor de la Galaţi din următorii trei, cinci ani va fi de aproximativ 330 milioane de euro în extinderea şi modernizarea unităţilor de producţie. Printre altele, în calcul este luată redeschiderea unui nou furnal sau realizarea unei oţelării cu arc electric. „În următoarele două, trei luni în cadrul celor 100 de zile de evaluare a combinatului, după o analiză atentă şi discuţii la nivelul Liberty Steel, vom alege soluţia cea mai bună”, a arătat Bogdan Grecu, directorul general al Liberty Galaţi. În prezent, combinatul siderurgic dispune de trei furnale. Dintre acestea, doar unul este în prezent în funcţiune, un al doilea putând fi repornit dacă este necesare. Al treilea furnal are nevoie de reparaţii mai ample înainte de o eventuală repornire.

Citit 17231 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2019 11:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.