Conflict de muncă la Combinat?

Conflict de muncă la Combinat?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicatul Solidaritatea, gata să ceară deschiderea conflictului de muncă * Administraţia Combinatului spune că demersul este ilegal * Doar instanţa decide legalitatea, avertizează directoarea Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Olimpia Ralea *

Dacă săptămâna trecută, liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber (FOTO 1), vorbea doar de posibilitatea declanşării conflictului de muncă, ieri lucrurile deja luaseră o turnură ceva mai serioasă.

Reamintim că Sindicatul Solidaritatea ceruse administraţiei Combinatului majorarea salariilor cu 10 la sută, în caz contrar ameninţând că declanşează conflictul de muncă.

Răspunsul administraţiei, semnat de directorul general al Combinatului, Thierry La Gall, spune că „la nivelul ArcelorMittal Galaţi există în funcţiune un contract colectiv de muncă, înregistrat la Direcţia de Muncă Galaţi sub nr. 7255 din 13 iunie 2007.

Acest contract colectiv de muncă a fost prelungit până la data de 31.12.2010 prin actul adiţional care a fost înregistrat la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale sub nr. 16617/28.12.2009”.

Adică, există un CCM valabil pentru acest an, deci orice solicitare salarială nu are valoare.

Faţă de intenţia Sindicatului Solidaritatea de a înregistra un conflict de muncă, conducerea Combinatului spune că „declanşarea unui conflict de interese la acest moment este contrară legii”.

Miercuri, nu am reuşit să luăm legătura telefonic cu liderul Gheorghe Tiber. Directoarea Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Olimpia Ralea (FOTO 2), a ţinut, însă, să precizeze că „…legalitatea înregistrării unui conflict de muncă este stabilită doar de instanţă.

„Totuşi, trebuie spus clar că nu noi înregistrăm conflictul de muncă sau de interese. Potrivit procedurii, la noi este adusă cererea de înregistrare a conflictului, noi emitem doar un număr administrativ de înregistrare”.

„Conform legii, noi trimitem cererea către Ministerul Muncii care este singura instituţie ce înregistrează conflictele de muncă, într-un registru unic, la nivel naţional”.

„Această decizie se ia în termen de 24 de ore. Tot Ministerul Muncii desemnează şi un conciliator, iar la noi la sediu are loc concilierea celor două părţi”.

Olimpia Ralea a mai precizat că, până ieri, Sindicatul Solidaritatea nu depusese la agenţie decât două cereri – una prin care cerea să nu se înregistreze actul adiţional la CCM, pe motiv că sindicatul nu a semnat, şi a doua, ca agenţia să trimită şi sindicatului o copie a actului adiţional la CCM.

Prima cerere a fost respinsă, iar a doua a fost satisfăcută, fiind trimisă la sediul Sindicatului Solidaritatea copia actului adiţional, am mai aflat de la Olimpia Ralea.

„Sunt convinsă că Sindicatul Solidaritatea ne va trimite o solicitare pentru înregistrarea conflictului de muncă”, ne-a declarat, ieri după amiază, directoarea Olimpia Ralea.

Miercuri, până la închiderea programului agenţiei, nu se depusese nicio cerere privind conflictul de muncă.

Citit 1270 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.