Program de muncă… îngheţat

Program de muncă… îngheţat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inspectorii de muncă au început să controleze modul în care patronii au grijă să nu le degere angajaţii * La Şantierul Naval, circa 800 de muncitori sunt în concediu de odihnă, până se înmoaie gerul *

Inspectorii de muncă au început, de ieri, să controleze societăţile ai căror angajaţi lucrează afară, în ger.

Pentru cine nu ştie, există Ordonanţa de Urgenţă nr. 99 din 2000, care prevede ce obligaţii au angajatorii în condiţiile în care angajaţii lor lucrează în condiţii cu temperaturi extreme (peste 37 grade Celsius şi sub 20 de grade Celsius).

Conform art. 5 al OUG 99, „…în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;   

b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;

c) asigurarea echipamentului individual de protecţie”.

„Deşi la noi nu s-au înregistrat temperaturi sub 20 de grade Celsius decât noaptea, iar în timpul nopţii nu lucrează foarte mulţi în aer liber, am începuit, preventiv, controalele”.

„Nu am descoperit niciun caz în care angajaţilor să nu li se asigure condiţiile prevăzute prin lege”, ne-a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Inspectorii de muncă au verificat Şantierul Naval Damen, dar şi societăţile locale care desfăşoară în această perioadă activităţi în aer liber, în cazul intervenţiilor la diverse avarii: Electrica, Apă Canal, Transurb, Apaterm.

„Nu am descoperit probleme, iar un agent economic a decis, împreună cu sindicatele, să suspende, în această săptămână, activitatea mai multor lucrători. Este vorba despre cei de la Şantierul Naval”, a mai spus Ionel Petrea.

Liderul de sindicat Gheorghe Valentin ne-a confirmat: „În jur de 800 de muncitori vor intra în acest program. Unii din ei îşi vor lua concediu de odihnă cinci zile, adică toată săptămâna, alţii îşi vor lua doar două zile, marţi şi miercuri, cât se spune că va dura gerul”2.

„Este vorba despre cei care lucrează de obicei afară sau în halele care nu prea sunt încălzite”.  

Din păcate însă,  angajatorul care nu respectă prevederile OUG 99 nu riscă amenzi, pentru că ordonanţa nu a prevăzut aşa ceva.

„În schimb, ITM poate decide luarea unei măsuri de către angajator, iar dacă a doua zi, când inspectorul de muncă verifică şi vede că agentul nu a luat acea măsură, poate aplica amenzi cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei”, a declarat Ionel Petrea.

Totuşi, având în vedere că deja instituţia funcţionează cu mai puţini oameni (mai exact, cu 17 angajaţi mai puţin, în urma reducerii cu 23 la sută a cheltuielilor de personal), este destul de greu ca inspectorii să reuşească să descopere la timp pe angajatorii care nu au grijă de muncitori, în această perioadă geroasă.

Rămâne, astfel, la latitudinea patronilor să îşi protejeze angajaţii şi să înţeleagă că pierderile cauzate de criză nu vor fi recuperate prin muncă la sub - 15 grade Celsius...

Citit 964 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.