După combinatul de la Galaţi, ArcelorMittal renunţă şi la Ilva

După combinatul de la Galaţi, ArcelorMittal renunţă şi la Ilva
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Grupul ArcelorMittal a anunţat că intenţionează să renunţe la preluarea combinatului Ilva din Italia, afacere în cadrul căreia o serie de unităţi siderurgice, printre care şi combinatul de la Galaţi, au fost preluate de Liberty Steel, parte a GFG Alliance. Anunţul ArcelorMittal a generat o undă de şoc la Roma, din cauza temerilor privind păstrarea locurilor de muncă de la Ilva. Pe fondul acestei crize, surse autorizate au declarat pentru "Viaţa liberă" că tranzacţia privind combinatul de la Galaţi, încheiată între ArcelorMittal şi Liberty Steel, nu este în nici un fel afectată.

Anul trecut, ArcelorMittal a semnat un acord de preluare a celei mai mari oţelării din Europa, Ilva (Italia), întărindu-şi poziţia pe piaţa europeană. Ilva, aflată în oraşul Taranto, din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40 la sută din producţia Italiei.

Acest lucru s-a întâmplat după ce ArcelorMittal, în baza unui acord cu Comisia Europeană, ce viza păstrarea unui mediu concurenţial pe piața europeană, a scos la vânzare, în cadrul unui "pachet de separare", mai multe unităţi pe care le deţinea, inclusiv combinatul de la Galaţi, unităţi adjudecate în cele din urmă de grupul GFG Alliance, condus de industriaşul Sanjeev Gupta. Tranzacţia, în valoare de 740 milioane de euro, s-a referit la oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia.

În ceea ce priveşte evenimentele din Italia, după cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", combinatul din Taranto este considerat cel mai mare poluator din Europa, s-a aflat sub administrarea statului italian din 2015, după ce magistraţii au decis că, din cauza gravelor probeleme de mediu, trebuie "curăţat" sau închis. În urma demersurilor autorităţilor italiene de a desemna un partener strategic, ArcelorMittal a fost de acord să preia Ilva, contra sumei de 1,8 miliarde de euro, angajându-se în acelaşi timp să rezolve problemele de mediu, pentru care urmează să aloce circa 2,3 miliarde de euro.

La semnarea acordului pentru preluarea Ilva, ArcelorMittal a primit o perioadă de imunitate legală cu privire la eventualele urmăriri penale legate de poluarea de la Ilva, pentru a putea aduce combinatul la standardele de mediu. Însă, fără niciun avertisment, Parlamentul italian a revocat decizia anterioară, astfel că ArcelorMittal a pierdut imunitatea legală în data de 3 noiembrie.

"Parlamentul italian a retras protecţia juridică necesară companiei pentru a-şi pune în practică planul de mediu fără riscul de a fi acţionată în justiţie. Nu este posibil să exploatezi această uzină fără protecţie, nu este posibil să îi expui pe angajaţi şi subcontractori la eventuale urmăriri penale", a anunţat luni, 4 noiembrie, într-un comunicat, grupul ArcelorMittal.

Anunţul a provocat un val de critici în Italia şi îngrijorări cu privire la locurile de muncă de la Taranto, sudul Italiei, un oraş în care rata şomajului este deja dublă faţă de media naţională. În acelaşi timp, unda de şoc a acestei crize s-a transmis până în cele mai înalte cercuri ale politicii italiene.

"Ne confruntăm cu un adevărat dezastru industrial, social şi de mediu", a declarat secretarul general al sindicatului CISL, Annamaria Furlan, care a cerut Guvernului de la Roma să intervină, iar companiei să revină asupra deciziei.

Ministrul italian al Industriei, Stefano Patuanelli, a convocat o reuniune de criză a cabinetului, sursele precizând că Guvernul "nu va permite închiderea Ilva". La rândul său, premierul Giuseppe Conte i-a convocat pe directorii ArcelorMittal la o reuniune ce urma să aibă loc, marţi după-amiază, la Roma.

Retragerea ArcelorMittal ar putea avea consecinţe politice grave pentru coaliţia guvernamentală din Italia, formată din Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), având în vedere că, recent, coaliţia de extremă dreapta condusă de Matteo Salvini a înregistrat o victorie importantă în alegerile regionale din Umbria.

Afacerea Ilva a mai fost în centrul unor controverse politice, fiind folosită de partide inclusiv drept "cal de bătaie" în perioadele electorale.

În prezent, chiar dacă în Italia afacerea Ilva dă din nou în clocot, tranzacţia privind combinatul de la Galaţi rămâne definitivă. De altfel, recent, combinatul de la Galaţi a arborat în mod oficial steagul Liberty Steel, în cadrul unei ceremonii speciale. În prezent, combinatul Liberty Galaţi trece printr-o perioadă de evaluare a activităţii în ansamblu, urmând ca la capătul ei să fie prezentată viitoarea strategie de dezvoltare.

Citit 5272 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2019 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.