Şomaj tehnic cu sponsorizare guvernamentală

Şomaj tehnic cu sponsorizare guvernamentală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mană cerească sau praf în ochi? *

O veste bună despre lucruri neplăcute - cam aşa ar putea fi caracterizată pe scurt o măsură adoptată recent de către Guvern şi care prevede extinderea facilităţilor în cazul în care angajatorii vor fi nevoiţi să recurgă la măsura şomajului tehnic.

Mai precis, după cum anunţa zilele trecute agenţia de presă Mediafax citând oficiali ai guvernului, Executivul a analizat întocmirea unui proiect de lege care va reglementa şomajul tehnic ca modalitate de bază pentru protejarea angajaţilor, cu începere de la 1 februarie 2010, după sistemul aplicat anul trecut.

Mai precis, această decizie prevede ca un angajat care este trimis în şomaj tehnic maximum trei luni să primească din partea angajatorului 75 la sută din salariu.

În această perioadă, statul se angajează să nu încaseze impozite pe venit şi să plătească în contul salariatului CAS. Practic, salariatul îşi păstrează locul de muncă şi primeşte chiar trei sferturi din salariu pe timpul şomajului tehnic.

Mai bine decât nimic

Cum ArcelorMittal Galaţi a fost una dintre companiile care a aplicat intens măsura şomajului tehnic în anul 2009, am încercat să obţinem puncte de vedere atât din partea administraţiei Combinatului cât şi a sindicaliştilor.

Dacă reprezentanţii conducerii nu au dorit să facă vreun comentariu legat de acest lucru, liderii de sindicat au susţinut că în lipsa altor garanţii pentru păstrarea locurilor de muncă, această decizie este una de apreciat.

„Să fiu foarte sincer, măsura mi se pare una benefică. Mai mult, noi suntem printre cei care au cerut prelungirea ordonanţei de anul trecut, care stabilea acest lucru”, a comentat Mircea Scântei, liderul FSS Metarom la nivel naţional.

Întrebat dacă sunt informaţii că angajaţii de la ArcelorMittal Galaţi ar putea trece şi anul acesta prin perioade de şomaj tehnic, liderul sindical a susţinut că nu are astfel de informaţii şi speră ca anul acesta să fie mai bun pentru muncitorii din metalurgie.

„Situaţia nu este una foarte bună şi când spun asta mă refer la metalurgie în general. Tocmai de aceea, în lipsa altor decizii care să ducă la îmbunătăţirea rapidă a situaţiei economice, să facă în aşa fel încât să fie garantate locurile de muncă, această ordonanţă este pozitivă”, a mai comentat Scântei.

Concediu cu forţa

În cea mai recentă intervenţie publică, managerul ArcelorMittal Galaţi, Thierry LeGall, declara că, în momentul de faţă, nu se poate pune problema şomajului tehnic sau a altor măsuri de acest fel. 

Cu toate acestea, spunea oficialul de la ArcelorMittal, sunt dificultăţi în plasarea pe piaţa mondială a producţiei de tablă groasă, motiv pentru care deja administraţia Combinatului a decis reducerea cu 60 la sută a volumului de lucru pe acest segment şi a hotărât să trimită în concediu de odihnă aproximativ 700 de angajaţi de la LTG.

Citit 1072 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.